fbpx
Skip to main content
Bob Dilan

OGLASIO SE KONAČNO! Bob Dilan otkrio šta misli o Nobelovoj nagradi i da li će se pojaviti na dodeli

Foto: Profimedia
Ćutao je dugo.

Bob Dilan je konačno prekinuo ćutnju o osvajanju Nobelove nagrade, rekavši da ga je objava 13. oktobra ostavila "bez reči", saopštila je fondacija te nagrade.

- Hoću li da primim nagradu? Naravno - navodi fondacija Dilanovu izjavu. Američki pevač i kantautor je prvi muzičar koji je dobio tu prestižnu nagradu. Izbor je izazvao kontroverze u literarnim krugovima, a mnogi su se javno izjasnili da je nagrada trebalo da pripadne piscu knjiga, a ne pesama.

Bob Dilan
Foto: Profimedia

Dilanova ćutnja takođe je izazvala kritike, a članovi švedske akademije javno su je nazvali "arogantnom". Akademija je poručila da su, nakon što su pet dana pokušavali da stupe s njim u kontakt kako bi ga lično izvestili da je dobio nagradu, odustali. Dilan je pozvao sekretaricu švedske Akademije Saru Danius ove nedelje, navela je akademija.

- Vesti o osvajanju Nobela ostavila me bez reči. Vrlo sam počašćen nagradom - rekao je Dilan. 

Nobelova fondacija navela je da još nije odlučeno hoće li Dilan prisustvovati dodeli nagrade u decembru u Stokholmu. Vesti o Dilanovom prihvatanju nagrade usledila je u isto vreme s objavljivanjem njegovog intervjua za britanski list Telegraf. U tom intervjuu Dilan je rekao da će apsolutno prisustvovati svečanoj dodeli - "ako to ikako bude moguće".

 

Slavni umetnik rekao je novinarki Edni Gunderson da je zapanjujuće i neverovatno primiti tu časnu nagradu.

- Ko bi uopšte sanjao o tome? - kazao je čuveni muzičar. On se uslovno složio s konstatacijom Akademije da je njegovo delo književnost koja pripada usmenoj i pevačkoj tradiciji drevnih pesnika poput Homera i Safo.

- Pretpostavljam, na neki način. Međutim, na drugima je da odrede značenje mojih pesama. To bi trebalo da znati akademici. Nisam za to kvalifikovan - zaključio je Dylan.

Pročitajte i:

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd