fbpx
Skip to main content
Miodrag Radovanović Mrgud

OPROŠTAJ OD VELIKOG GLUMCA: Komemoracija i sahrana Miodraga Mrguda Radovanovića u utorak

Foto: Youtube Printscreen/Film Dobrica
Skromni čovek velikog talenta.

Dramski umetnik Miodrag Radovanović Mrgud biće sahranjen u utorak 22. januara u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Opelo počinje u 14 sati, a komemoracija će biti održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu istog dana u 12 sati. Miodrag Radovanović Mrgud, dugogodišnji član JDP-a, preminuo je u ponedeljak 14. januara u Beogradu, ostavivši iza sebe brojne televizijske, filmske i pozorišne junake, među njima Georga Šicera u televizijskoj seriji „Salaš u malom ritu” koji mu je doneo veliku popularnost.

Nadimak Mrgud dobio je još u osnovnoj školi kada ga je drugar tako nazvao zbog neke nesuglasice. Radovanović je rođen 1929. godine u Čačku kao drugo dete Vojislava i Živane Radovanović. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju 1956. godine u klasi profesora Mate Miloševića, a prvi angažman dobio je još kao student 1952. godine upravo u JDP-u čiji stalni član je postao 1955. godine gde je dočekao i penziju. Svojim pozorišnim opusom Miodrag Radovanović spojio je sve generacije umetnika od osnivanja JDP-a do danas odigravši 106 uloga. Dobitnik je nagrade „Srebrna Arena” za ulogu Šicera u seriji „Salaš u malom ritu”, zatim „Ordena zasluga za narod sa zlatnim vencem”, te nagrade „Ardalion” za tri epizodne uloge u „Mletačkom trgovcu”

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
14 Beograd