Skip to main content
biblioteka

Ovo su najčitanije knjige 21. veka!

Foto: Profimedia/ilustracija
Koliko ste ih pročitali?

Od trećeg milenijuma očekivalo se mnogo, ali ne i da se pisana reč potpuno zameni slikom i televizijom. Mada su svetski klasici ostali obavezna literatura u osnovnim i srednjim školama, milenijalcima se već godinama zamera nizak stepen kulture čitanja knjiga. 

Iako statistički podaci nisu ohrabrujući, kultura čitanja nekako opstaje, a tome svedoči prodaja knjiga širom sveta koja se danas broji u milionima.

FANOVI ODUŠEVELJENI: Bob dilan izdaje NEOBJAVLJENE snimke kultnog albuma iz 1975.

Tačno je da se klasici, u pravom smislu te reči, sporadično „vraćaju u modu“ svake godine, najčešće u zavisnosti od političke situacije u svetu, mada prava vrednost klasika jeste u tome da nikad ni ne „izlaze iz mode“.

Ali, šta je to što od savremene književnosti ljudi danas čitaju? I šta to govori o nama?

Biblioteka
Foto: Profimedia/ilustracija

Ukoliko za izvor uzmemo najveću internet knjižaru i njenu statistiku prodaje knjiga, Amazon, od početka XXI veka pa sve do 2018. godine pronaći ćemo na njihovim listama i neke poznate naslove, od kojih je svako od nas zasigurno pročitao makar jedan.

Najprodavanije knjige u periodu 2000-2017:

DRAMA U FIRENCI! Muškarac UDARIO Marinu Abramović slikom u glavu!

2000 – Hari Poter i vatreni pehar je četvrti deo serijala knjiga o Hari Poteru, gde se Hari, sada već kao mladi čarobnjak, vraća na četvrtu godinu studija na Hogvortsu, na kome se održava Tročarobnjački turnir, najopasniji turnir za mlade čarobnjake.

2001 – Ko je pojeo moj sir? Spensera Džonsona prodata je u preko 10 miliona primeraka. Ovo je priručnik o tome kako izaći na kraj sa izazovima sa kojima se susrećemo kako na poslu tako i u privatnom životu.

Devojka u biblioteci
Foto: Profimedia

2002 – Good to Great: Why Some Companies Make the Leap and Others Don’t? Džima Kolinsa je studija o kompanijama iz devedesetih koje su vremenom uspele da trijumfuju. Tu su i saveti o tome kako čak i loše kompanije mogu da osiguraju sebi uspeh kroz vreme.

2003 – Hari Poter i Red Feniksa Roulingove peti je deo serijala koji nas vraća nazad u magični svet Harija Potera u kome je Lord Voldemor napokon dobio svoje telo i nikada nije bio opasniji, a ponovo pokrenut Red Feniksa pokušava da mu stane na put.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO! Svetski glumac, Deni DeVito dobitnik priznanja na festivalu u San Francisku!

2004 – Da Vinčijev kod Dena Brauna postao je svetski bestseler sa preko 80 miliona prodatih primeraka. Ovo je nastavak serijala priča o profesoru Robertu Langdonu koji nas odvodi u Pariz, dok pisac pokušava da objasni verziju postojanja Isusa Hrista kao običnog čoveka i zaveru na kojoj se zasniva katolička crkva.

2005 – Hari Poter i Polukrvni princ, šesti je deo serijala u kome Dambldor priprema Harija za finalni obračun sa Voldemorom, pokazujući mu do tada najviše informacija o njegovom životu kao Toma Ridla i predskazanje o budućnosti koja će uslediti. Polukrvni princ prati Harija kroz celu knjigu, a tek na kraju pokazuje svoje pravo lice.

Foto: Profimedia/ilustracija
Foto: Profimedia

2006 – Good to Great: Why Some Companies Make the Leap and Others Don’t? Džima Kolinsa opet se našao na listi.

2007 – Hari Poter i relikvije smrti, sedmi i poslednji deo priče o mladom čarobnjaku, u kojoj Hari više nije na Hogvortsu nego na svom putu da uništi sve delove Lorda Voldemora.

LICEM ANĐELA IZLUĐIVAO JE MNOGE! Slavni glumac kaže da SVE što ima - DUGUJE ŽENAMA!

2008 – Nova zemlja Ekharta Tola je spiritualni vodič kroz to kako da pronađemo našu pravu svrhu postojanja i učinimo svoj život boljim, kao i bolji svet u kome živimo.

2009 – Izgubljeni simbol Dena Brauna govori o Robertu Langdonu, poslatog ovog puta u Vašington, gde njegov mentor biva kidnapovan, a on mora otkriti gde se nalazi tajna masonska piramida u Vašingtonu kako bi ga spasio.

Prorok
Foto: Profimedia/ilustracija

2010 – The Girl Who Kicked The Hornet’s Nest Stiga Larsona je poslednji deo priče o Lizbet Salander, koju zatičemo u kritičnom stanju, u bolnici sa metkom u glavi, koja se osim za svoj život bori i pred sudom da dokaže svoju nevinost i da iz žrtve preraste u osvetnicu.

2011 – Stiv Džobs Valtera Izačona je knjiga o jednom od najvećih umova ikada, bazirana na preko četrdeset intervjua sa Džobsom i njegovim kolegama, porodicom i prijateljima, rađenih u periodu od dve godine.

SVI ZNATE BETI BUP, a ova slavna pevačica je bila inspiracija za nastanak seksi crtane junakinje (FOTO)

2012 – Pedeset nijansi sive autorke E.L.Džejms je prva knjiga trilogije o Anastaziji Stil, mladoj studentkinji književnosti, koja upoznaje uspešnog biznismena Kristijana Greja i polako upoznanje njegov mračni svet, prodata u preko 100 miliona kopija širom sveta.

2013 – StrenghtsFinder 2.0 Toma Rata je nova, poboljšana verzija online zadataka koji pomažu ljudima da otkriju svoje talente, zajedno sa strategijama za što bolje iskorišćavanje svojih snaga.

knjiga
Foto: Profimedia

2014 – StrenghtsFinder 2.0, Tom Rat, ponovo.

2015 – Prvih 100 reči Rodžera Pridija je 100 fotografija u boji i 100 jednostavnih reči za učenje i čitanje našim najmlađima.

2016 – Hari Poter i ukleto dete je bazirana na pričama o Hariju Poteru i govori o njegovom sinu Albusu i odnosu između oca i sina, kroz mnoštvo neočekivanih zapleta.

Posle sedam godina MAJKA ZMAJEVA se oprostila od serije Igra prestola! (FOTO)

2017 – Čudo autorke R.H. Palasio je priča o dečaku rođenom sa facijalnim razlikama, koji započinje svoj peti razred u novoj školi.

Naravno, najprodavanije knjige i ne moraju biti najčitanije. Statistike najprodavanijih knjiga mogu da zavise od mnogih faktora širom sveta, političkih situacija i reklamiranja, iznosa knjige i njene dostupnosti na svim jezicima.

Međutim, bez sumnje su ove knjige našle put do polica čitalaca.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd