Skip to main content
Scena iz filma A private war

PLATILA JE GLAVOM: Film o ratnoj reporterki koja je izgubila oko, a zatim i život! (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/Movieclips Trailers
Izveštavanje koje se najskuplje plaća.

Meri Kolvin (1956-2012) bila je dugogodišnja ratna reporterka londonskog Sandej Tajmsa. Od 80-ih pa do smrti pisala je ratne reportaže s nebrojenih svetskih bojišta, od Istočnog Timora do Kosova i Sirije. Kolvinova je imala reputaciju vrsnog stiliste i empatičnog sagovornika, novinara koji - kako se govorilo - "ima moć da čitaoca navede da ga bude briga". Bila je upečatljiva i izgledom: u Šri Lanki 2001. je u eksploziji izgubila oko, pa je nosila gusarski povez.

Film o njoj zove se "A Private War" ("Moj privatni rat"), a potpisuje ga cenjeni američki dokumentarista, ali igrani debitant Metju Hajneman.

"A Private War" prati poslednjih 12 godina novinarkinog života. Film počinje incidentom na Šri Lanki, kad Kolvin (Rozamund Pajk) gubi oko u razmeni vatre, jer izašla na liniju vatre s tamilskom patrolom. Film prati njeno izveštavanje iz Iraka i Libije i završava pogibijom u sirijskom Homsu. Kada je poslala snimak iz opkoljenog grada, Kolvinova je poginula jer je zanemarila savet i zadržala se predugo na mestu pod granatama.

Kritičari filmu zameraju to što je jednodimenzionalan, jer prikazuje Kolvinovu kao mučenicu u borbi za istinu, dok prenebregava činjenicu da su zahvaljujući i njoj propagiran isključivo prozapadni pogled na sukobe u Siriji i Libiji, koji je doveo do velikih razaranja i žrtava. Dakle, zanimljivo za gledanje, ali ne previše blizu istini. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
teroristicki novinar's picture

teroristicki novinar

sto je trazila to je i dobila

0 | 2

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd