fbpx
Skip to main content
Bolji život

POBEGAO OD NACISTA, PREŽIVEO GOLI OTOK: Veliki SRPSKI glumac danas slavi 92. rođendan! (FOTO)

Foto: Youtube printscreen/jugosfera
Velikan.

Veliki srpski glumac Vlastimir Vlasta Velisavljević danas slavi 92. rođendan. Rođen je u Beogradu 1926. godine, a glumom je počeo da se bavi 1938. godine. Pet godina kasnije, uhapšen je i odveden u nacistički logor Dortmund Herde, gde je radio najteže fizičke poslove. Iz logora je uspeo da pobegne, uz pomoć nemačke propusnice koju je dobio od jednog majstora u fabrici i zatim se domogao Beograda. 

Nakon rata, Vlasta je sa nekoliko drugova pokušao da pobegne u Ameriku, ali je bio uhvaćen i odveden u zatvor na Adi Ciganliji, iz kojeg uskoro pušten. Tu nije bio kraj Vlastinim mukama - posle rezolucije Informbiroa i sukoba između Josifa Staljina i Josipa Broza Tita, Vlasta je 1950. uhapšen i odveden na Goli Otok, na kojem je proveo tri i po godine. Zvanično, optužili su ga da je imao ruske knjige koje su bile zabranjene. 

Vlasta Velisavljević
Vlasta Velisavljević
Foto: Youtube printscreen/ RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Vlasta je govorio da nije želeo da izda kuma koji je bio pukovnik u JNA, a koga su optuživali da je staljinista. Posle golgote Golog Otoka, diplomirao je na Pozorišnoj akademiji u Beogradu. U svojoj bogatoj i plodnoj karijeri, ostvario je 350 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji, a najširu popularnost stekao je ulogom magistra Đorđevića u seriji "Bolji život". Deo je stalne postavke kultne predstave "Buba u uhu", koja se u JDP-u igra preko četrdeset godina. 

Tri puta se ženio i ima ćerku Dubravku, iz prvog braka.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
6 Beograd