fbpx
Skip to main content
Ja nisam tvoj crnja

Počinje 13. izdanje festivala Slobodna Zona!

Foto: Promo
Slobodnu Zonu otvara gost selektor Teofil Pančić i ekipa filma Dan oslobođenja!

13. Filmski festival Slobodna Zona počeće sutra paralelno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i sve do 6. novembra publika će moći da uživa u više od 45 igranih angažovanih i dokumentarnih filmova iz celog sveta koji pokreću aktuelne teme od velikog značaja za čovečanstvo!

Festival će u sva tri grada 1. novembra svečano otvoriti dokumentarni mjuzikl Dan oslobođenja koji prati istorijski i po mnogo čemu nesvakidašnji nastup kultnog slovenačkog benda Laibach u Pjongjangu. Morten Traavik, čovek koji je organizovao ovaj događaj i poveo Laibach u Severnu Koreju, najzatvoreniju zemlju na svetu i o tome snimio film, zajedno sa producentom Uldisom Cekulisom, koproducentom Mihecom Černecom i Ivanom Novakom iz Laibacha pozdraviće publiku u beogradskom Sava Centru od 20 časova, a nakon projekcije biće organizovan Q&A tako da će se ekipa koja je napravila ovaj dokumentarac i u njemu učestvovala družiti i razgovarati sa publikom.

Pored ekipe filma Dan oslobođenja, ovogodišnje izdanje Slobodne Zone zvanično će otvoriti gost selektor Teofil Pančić koji je za publiku odabrao „tri uzbuđenja“. Film Ada za gradonačelnicu prema njegovim rečima prati jednu naizgled nemoguću misiju – uspon Ade Kolau, građanske aktivistkinje bez ikakvog relevantnog politčkog iskustva, bez partijskog i uopšte istitucionalnog zaleđa, sve do pozicije gradonačelnice Barselone, velikog, moćnog, fascinantnog grada s godišnjim budžetom od nekoliko milijardi evra.

Jedan od uveliko pominjanih hitova ovogodišnjeg festivala, film Čavela, o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, koji je na Berlinalu pozdravljen ovacijama publike, takođe je izbor gosta selektora. Kako ističe „To bi mogao biti samo još jedan od muzičkih biografskih filmova, boljih ili lošijih, da nije njene fascinantne ličnosti koja ne pleni samo svojim pesmama i muzikom, već u svom najvažnijem sloju govori o pravu jedinke na različitost i na slobodan život, bez nametnutog straha i krivice zbog onoga što jeste“.

Treće selektorsko „uzbuđenje“ Ja nisam tvoj crnja koje je osvojio Panorama nagradu publike na Berlinalu i našlo se u ovogodišnjoj  nominaciji za Oskara u SAD, 6. novembra zatvoriće ovogodišnje izdanje Slobodne Zone u sva tri grada. „Čini se da o ovoj temi nema ništa novo da se kaže. Međutim, kada pogledate ovaj fascinananto ukomponovani film, zapravo vidite koliko malo znate. Jedna od vrlina ovog filma je što nam daje istorijsku perspektivu i što nam ukazuje da neke vrednosti za koje smatramo da su samorazumljive, da su izborene jednom zauvek i da su nešto što se podrazumeva – su zapravo tek od juče, koliko su krhke i koliko stalno treba paziti na to da ponovo ne budu srušene u blato“, opisao je Teofil Pančić.

Najbolji filmovi po izboru stručnog žirija biće nagrađeni u nekoliko kategorija – međunarodnoj, regionalnoj, Human Rights i 14+, a publika će glasovima odabrati svoje favorite i odlučiti koji filmovi će na proleće krenuti na Turneju u više od 50 mesta u Srbiji.

Pored filmova koje odabrao Teofil Pančić, bogate međunarodne selekcije koju čine festivalski hitovi širom sveta i regionalne selekcije filmova kojoj je ove godine posvećena velika pažnja, deo festivala su i neizostavani prateći programi:Noćni razgovori, koje uređuje i vodi Ivan Milenković, Kafa sa autorom koju će moderirati rediteljka Jelena Gavrilović, kao i Masterklas na temu Montaža filmova o ljudskim pravima, koji će održati ugledni američki dokumentarista Piter Kinoj.

Kompletan filmski i prateći program dostupan je na sajtu festivala freezonebelgrade.org

Ulaznice za otvaranje i film Dan Oslobođenja u Beogradu dostupne su na biletarnicama Sava Centra i Eventima po ceni od 500 dinara. Za ostale projekcije ulaznice su dostupne na blagajnama Doma omladine Beograda, Kulturnog centra Beograda i Art bioskopa Kolarac po ceni od 300 dinara. U Novom Sadu ulaznice su dostupne na biletarnici Kulturnog centra Novi Sad, po ceni od 350 dinara za otvaranje i 250 dinara za ostale projekcije. U Nišu ulaznice je moguće nabaviti sat vremena pre projekcija po ceni od 300 dinara za otvaranje i 150 dinara za ostale projekcije.

13. Izdanje Slobodne Zone podržali su Ministarstvo kuture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut u Srbiji, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Kanadska ambasada i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

 

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd