Skip to main content
Bob Dilan

POKRAO CITATE! Govor Boba Dilana za Nobela je plagijat? (VIDEO)

Foto: Profimedia
Skandal!

Magazin "Slate" je optužio Boba Dilana za plagijatorstvo, nakon što je primetio sličnosti u njegovom govoru za Nobelovu nagradu i jednog teksta na sajtu "Sparknotes", na kom studenti razmenjuju skripte.

U dvadeset rečenica Dilanovog govora se, prema pisanju tog magazina, primećuje velika sličnost sa tekstom korisnika sajta po imenu "Moby Dick". 

Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Ranije je utvrđeno da je Dilan izmislio citat, koji je pripisao romanu "Mobi Dik" i u kom sveštenik kaže Flasku: "Neki ljudi koji zadobiju povrede idu Bogu, a drugi u ogorčenost". 

Bob Dilan
Foto: Profimedia

Novinar magazina nije pronašao taj citat u svom primerku knjige, ali jeste nešto slično na sajtu Sparknotes, a zatim i mnoge druge delove Dilanovog govora. 

Dilan: "Taštego kaže da je umro i ponovo se rodio. Njegovi dodatni dani su dar. Međutim, nije ga spasao Hrist - on kaže da ga je spasao drugi čovek i još pritom nehrišćanin. On parodira vaskrsenje". 

Sparkontes: "Taštego... je umro i ponovo rođen i svi njegovi dodatni dani života su dar. Njegovo novo rođenje parodira religijsku sliku vaskrsenja. Taštego je "rođen" iz smrti i to ne uz pomoć Hrista, nego drugog čoveka - pritom nehrišćanina". 

Dilan: "Kapetan drugog broda - kapetan Bumer - izgubio je ruku u borbi s Mobijem. Ali on to trpi i srećan je što je preživeo. Ne može prihvatiti Ahabovu želju za osvetom". 

Sparknotes: "...kitolovac čiji je skiper, kapetan Bumer, izgubio ruku u susretu sa Mobijem Dikom... Bumer, srećan što je uopšte preživeo taj susret, ne može da razume Ahabovu želju za osvetom". 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
mitra's picture

mitra

Većina njegovih pesama ukradena je iz kolekcije japanskih narodnih pesama, velika je to špaguljina od čoveka

1 | 0

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd