fbpx
Skip to main content
Jasenovac

POKRENUTA INICIJATIVA! Film o Jasenovcu snimaće svetske zvezde

Foto: Profimedia
Stradanje Srba, Jevreja i Roma zaslužuje i dva filma.

Odgovor na pitanje koja je prava istina o Jasenovcu, mogao bi uskoro da pruži film svetski poznatih producenata i glumaca.

To je ideja premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji su se dogovorili da bi film o stradanju Srba, Jevreja i Roma trebalo da se snima u međunarodnoj produkciji. 

Pogledajte OVDE zašto je veliki glumac Pavle Vuisić odbio nagradu za životno delo. 

Kako se dodaje, u toku su pregovori sa jednom od najvećih svetskih produkcijskih kuća. "Predstavnik Vlade Srbije, kojeg je delegirao premijer Vučić, u kontaktu je sa jednim od najpoznatijih producenata današnjice. On je raspoložen da producira film o stradanju Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu, a u narednim mesecima trebalo bi da budu dogovoreni detalji", navodi izvor lista "Blic" uključen u pregovore. 

jasenovac
Foto: Profimedia

On otkriva i da Vlada Srbije neće finansirati ovaj projekat. 

"Reč je o temi koja će uvek biti aktuelna. Država Srbija bi dala svu neophodnu dokumentaciju i pružila bi svu neophodnu logističku podršku, a sve ostalo je na producentima", navodi sagovornik lista. 

Na pitanje ko bi trebalo da glumi neke od glavnih uloga, isti sagovornik kaže da je rano da se o tome govori, budući da je sve i dalje samo ideja. 

Snimanje filma o Jasenovcu podržava i direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima i poslednji lovac na naciste Efraim Zurof, ističući višestruki značaj ovakvog filmskog ostvarenja. 

"To bi bio prvi film o Jasenovcu koji bi bio prikazan širom Zapada, odnosno po celom svetu. Takođe, to bi bilo vrlo značajno za borbu sa lažovima kao što su Jakov Sedlar ili branitelji ustaša", ističe Zurof. Kako kaže, najveća je dilema da li će taj film biti igrani ili dokumentarni. "Mislim da bi najbolje bilo da se naprave obe verzije", naglašava Zurof.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd