Skip to main content
Muzej

POTEZ ZA DIVLJENJE: Njujorški muzej besplatno deli vrhunska remek-dela (FOTO)

Foto: Instagram printscreen/carnanikolic
Neograničeni pristup slikama putem Met sajta.

Čuven zbog obimne kolekcije dela koje oslikavaju 5.000 godina umetnosti koje se prostiru preko svih kultura i perioda, svetski poznati muzej u Njujorku, Metropolitan,  skoro je objavio da je 375.000 primeraka u javnom domenu dostupno svima bez ikakvih ograničenja.

Uručena Vukova nagrada

 

A photo posted by Lisa Small (@small.lisa) on

Kao dodatak sličnoj inicijativi iz 2014. godine, nova polisa, koja se zove Otvoreni pristup, dozvoljava pojedincima da lako pristupe slikama i da ih koriste u bilo koju svrhu, uključujući komercijalne ili nekomercijalne svrhe, potpuno besplatno bez potrebe za bilo kakvim dozvolama od Muzeja.

IGROM PROTIV RIJALITIJA: Ovako se jedan KUD bori za kulturu! Koji je vaš izbor? (FOTO)

Dostupna dela predstavljaju širokom spektru pokreta, stilova, medijuma, opsega slika Kloda Monea i Vinsenta van Goga, tu su čak i kostimi i oklopi stari više vekova.

Met muzej je primenio novu politiku u saradnji sa Kreativ Komons, neprofitabilnom organizacijoma, koja ima cilj da provoviše legalno deljenje i distribuciju podataka, ideja i slika kroz dozvole za autorska prava koja se lako koriste.

UBISTVO KOJE I DANAS ŠOKIRA: Najčuvenija SCENA u istoriji kinematografije (FOTO/VIDEO)

– Deljenje je osnova kako bi promovisali otkrića, inovacije i saradnju u diginalnom dobu – rekao je Rajan Merkej, direktor Kreativ Komonsa.

– Met je pružio svetu temeljan poklon u službi ove misije: najveći enciklopedijski muzej umetnosti u Severnoj Americi je eliminisao sve granice koje bi zabranile pristup sadržaju muzeja. I pozvali su svet da koriste, remiksuju i podele kolekcije u njihovom javnom domenu široko i bez ikakvih ogranicenja.

Dodeljena je NAGRADA GOJA za najbolji film na španskom - evo kome je uručena (FOTO)

Možete pristupiti neograničenim slikama putem Met sajta.

Sve što treba da uradite dok pretražujete je da odštiklirate opciju “Umetnička dela javnog domena” pod “Prikazati samo”. Takođe, možete prelistavati dela odabirom “Metropolitan muzej umetnosti” filtera na Kreativ Komons sajtu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd