fbpx
Skip to main content
Knjiga

POTPUNO ZASLUŽENO: Odlučeno ko je dobitnik Disove nagrade za 2019.

Foto: Profimedia
22 veoma uspele i visoko ocenjene knjige izdao je do sada

Pesnik Đorđo Sladoje iz Novog Sada dobitnik je Disove nagrade za 2019. godinu, za celokupno pesničko stvaralaštvo, saopštio je danas žiri.

Odluku je jednoglasno doneo žiri kojem je predsedavao redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić. 

Veliki gubitak za Ex-Yu rokenrol - preminuo muzičar Prljavog kazališta

Veliki gubitak za Ex-Yu rokenrol - preminuo muzičar Prljavog kazališta

U obrazloženju se navodi da Sladoje ima do sada 22 veoma uspele i visoko ocenjene knjige, što ga svrstava u red "najostvarenijih savremenih srpskih pesnika prepoznatljivoga glasa, disovski gorkog, disovski strogo kritički usmerenog na naše dane, ali i disovski odanog svojoj pesničkoj tradiciji, jeziku, otadžbini i narodu". 

- Taj glas je skeptičan, obeležen iskustvom rata, izbeglištva, poraza, osećanja obeskorenjenosti, nužno elegičan, protkan ironijom i gorkim humorom, dramatičan glas o dramatičnom i u dramatičnom vremenu. Verovatno su zato nekolike njegove knjige komponovane kao "petočinke" - kao prikrivene drame vođene prema tragičnoj katarzi - istakao je žiri. 

Đorđo Sladoje
Foto: Youtibe printscreen/ Зрно Словесности

Nagrađeni pesnik je rođen 1954. godine u Klinji kod Uloga, u Gornjoj Hercegovini. Gimnaziju je završio u Sečnju, a studije sociologije u Sarajevu. Do 1992. godine radio je u Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu. U vreme rata u Bosni i Hercegovini izbegao je sa porodicom u Vrbas, gde je radio kao sekretar Festivala poezije mladih i urednik časopisa "Trag" do 2007. godine. 

Od 2007. godine radi kao urednik književnog programa u Kulturnom centru Novog Sada. 

VRAĆA SE NA MALE EKRANE! Anđelina Džoli u NASTAVKU omiljenog filma - premijera već zakazana

VRAĆA SE NA MALE EKRANE! Anđelina Džoli u NASTAVKU omiljenog filma - premijera već zakazana

Objavio je 22 knjige poezije i priredio je "Najlepše pesme" Rajka Petrova Noga (2002). Za svoj pesnički rad dobio je niz najznačajnijih nagrada, a o njegovoj poeziji pisali su najistaknutiji srpski kritičari i objavljena su dva zbornika kritičkih radova.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
20 Beograd