fbpx
Skip to main content
Predstava

PREDSTAVA "DESANKI MAKSIMOVIĆ ZA VEČNOST": Preko Narodnog pozorišta do Rusije (VIDEO)

Foto: Željko Jovanović
Dramatizacija stihova velike pesnikinje.

Predstava "Desanki Maksimović za večnost" koja se ponovo prikazuje 19. novembra u 20 i 30h u Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović izazvala  je veliku pažnju jer je poezija do sada retko bila prikazana  na scenama naših pozorišta kao performans uz obilje efekata. Autor ove predstave je Ivana Žigon.

- Istina je da, pošto sam rođena u pozorištu, uvek tragam za nekim novim žanrovima i formama i želim da pozorište iznova dokazuje da ume da razbije sve šablone i predrasude. Ova predstava je za mene kao neka seansa. Lek za dušu bez kontraindikacija na kojoj će moći da uživaju zajedno sve generacije. U našoj predstavi mi glumci, kao i baletani Željko Grozdanović i Malina Stanojković podjednako smo umetnici koliko recimo i majstor svetla Mića Milivojević i dizajner zvuka Petar Antonović. Jer danas je takva situacija da se  svim izražajnim sredstvima moramo zajedno  boriti da poezija opstane na sceni i u našim životima - kaže Ivana Žigon.

Interesantno je da je Ivana žigon već više od dve decenije predsednik društva srpsko ruskog prijateljstava i da je tu počasnu dužnost nasledila upravo od Desanke Maksimović kojoj je na atraktivan i moderan način napravila omaž, pa i povratak pozorišnoj sceni.

- Za mene je čudesno da ćemo upravo u gradu Kaluga, rodnom gradu muža i životne ljubavi Desanke Maksimović, Sergeja Slastnjikova, takođe imati prilike da otkrijemo fantastični svet njene poezije. Ruski bard Aleksandar Curkan već prevodi dramatizaciju stihova za izvođenje upravo u  tom značajnom gradu, a ja sam srećna što će ova predstava ponovo spojiti Desanku i Sergeja ne samo kod nas, već i u Rusiji. Malo ko pamti da je upravo  njihova srpsko ruska ljubav donela svima nama stotine ljubavnih pesama koje su postale deo našeg kolektivnog pamćenja. Ovom predstavom mi i oživljavamo to sećanje na ljubav, zatrpano današnjim načinom života. To i jeste zadatak pozorišta, da nas vraća samima sebi, da ruši zidove čoveka do svoje duše. I da čoveka otopli, zagreje mu ohlađeno srce - objašnjava Žigon.

U Narodnom pozorištu 19. novembra i u Novom Sadu u SNP-u 24. trijumfovaće poezija, sačuvana i odbranjena šapatom, svetlosnim puškama, plesom, muzikom, video prikazima... Biće to obećavam lek bez kontraindikacija, za sve koji žude za ljubavlju od 7 do 77 godina.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd