fbpx
Skip to main content
Branko Lustig

Preminuo Branko Lustig, filmski producent i dobitnik Oskara

Foto: Youtube printscreen/The new york times
Preživeo i pakao Aušvica.

Branko Lustig, holivudski producent, dobitnik Oskara, preminuo je jutros u Zagrebu, u 88 godini, prenose hrvatski mediji. Lustig je dvostruki oskarovac za filmove „Šindlerova lista“ 1993. godine i „Gladijator“ 2000. godine.

Branko Lustig rođen je u Osijeku 1932. godine. Zbog jevrejskog porekla bio je tokom Drugog svetskog rata zarobljenik u zloglasnim koncentracionim logorima Aušvic i Bergen Belsen.

Većina članova njegove porodice je stradala u koncentracionim logorima širom Evrope, uključujući njegovu baku koja je ubijena u gasnoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu. Njegovo iskustvo iz logora utkano je u film „Šindlerova lista“.

- Moj broj je A3317. Dalek je put od Aušvica do ove pozornice. Umirući ljudi su mi ostavili u amanet da, ako preživim, pričam kako je bilo - rekao je Lustig nakon što je nagrađen Oskarom kao najbolji producent 1993. godine za film "Šindlerova lista".

Lustig se 1988. odselio u Ameriku gde je nastavio gradi filmsku karijeru kao producent. Blisko je sarađivao sa Stivenom Spilbergom i Ridlijem Skotom, a producirao je veliki broj priznatih i nagrađivanih filmova kao što su "Pad crnog jastreba", "Hanibal", "Kraljevstvo nebesko", "Američki gangster"...

Pre šest godina sa suprugom se vratio u Zagreb.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd