fbpx
Skip to main content
Jonas Mekas

Preminuo režiser Jonas Mekas

Foto: Youtube printscreen/Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija
Avangarda u krvi.

Američki režiser litvanskog porekla Jonas Mekas preminuo je danas u 97. godini u Njujorku, gde je bio jedna od značajnih figura američke avangardne kinematografije, saopštila je kulturna institucija Antologija filmskog arhiva (Anthology Films Archives) čiji je Mekas bio jedan od osnivača.

ZOVU GA "UBICA BIOSKOPA", DŽABE: Netfliks objavio podatke o zaradi, RAZVALJUJU! (VIDEO)

Mekas je rođen u decembru 1922. godine u selu na severoistoku Litvanije. 

Bio je u radnom kampu u Nemačkoj za vreme Drugog svetskog rata pre nego što je emigrirao u SAD 1949. godine. 

Kao pasionirani filmofil, bavio se filmom iz različitih uglova, kao sineasta, ali i kao novinar, kustos, istoričar i portparol alternativne i eksperimentalne kinematografije. Mekas je snimio više od 70 filmova, pretežno dokumentarna ostvarenja u želji da uhvati trenutke u životu, koji često budu isečeni u montaži. Voleo je i efekte superpozicije, odnosno nanošenja slojeva. 

"Nikada nisam pratio scenario", rekao je Mekas jednom prilikom dok je snimao video o Muzeju savremene umetnosti u Los Anđelesu 2012. godine. 

"Snimam, to je sve. To i danas radim. Ne radim sa unapred koncipiranim idejama. Snimam ono što se dešava, a nikada ne znam šta će se desiti. Ne živim po nekim planovima", govorio je Mekas. 

Najpoznatije njegovo delo je film "The Brig" iz 1964. godine u kojem je Mekas snimio pozorišnu predstavu koja se izvodila u jednom vojnom zatvoru. Mekas je osnovao i kinoteku na Menhetnu u Njujorku u kojoj se prikazuju jedino ostvarenja alternativne kinematografije.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
8 Beograd