Skip to main content
 • Read more Šri Lanka Svet

  Prve FOTOGRAFIJE masakra na Uskrs: Krvavi tragovi po zidovima, tela po podu... POTRESNO (FOTO)

 • Read more Miroslav Lazanski Info

  "Šta ako tebi neko zalepi šamarčinu?" Skot pred srpskom decom OTCEPIO KOSOVO, Lazanski ga BRUTALNO spustio na zemlju!

 • Read more Delije Košarka

  BUDUĆNOST ČEKA PAKAO U PIONIRU: Četiri sata pre početka prodaje ulaznica ne vidi se kraj reda (FOTO)

 • Read more jagode Vesti

  Povećava se PROIZVODNJA JAGODA, gajenje sve više ISPLATIVO, ali morate da OBEZBEDITE na vreme vrlo VAŽNU STVAR!

 • Read more Makedonija Region

  SEVERNA MAKEDONIJA BIRA PREDSEDNIKA! Otvorena birališta, borba i za dostizanje cenzusa!

 • Read more Snežana Ristić Društvo

  "Grlim majku dok ljubi mrtvo dete i viče - DA TE POKRIJEM SINE" Zbog Snežaninih reči PLAČE SRBIJA (FOTO)

 • Read more Edvin Džekson Košarka

  POBRKAO LONČIĆE: Džeksonova izjava RAZBESNEĆE Delije pred MAJSTORICU! SRAMOTA šta je rekao...

Knjige

PRIJATELJSTVO ZA PONOS: "Adligat" i ambasada Alžira organizovali SJAJNU izložbu u slavu dva naroda

Foto: Profimedia
Društvo prijatelja Alžira, Ambasada Alžira i Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" organizovali su izložbu starih i retkih knjiga o Alžiru u Narodnom muzeju u Beogradu uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Izložba je organizovana povodom promocije knjige "Srpsko vojničko groblje u Alžiru", zbornika radova uglednih istoričara, diplomata i novinara o Srpskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata, koje se nalazi u mestu Deli Ibrahim, u gradu Alžiru, u kojem su sahranjeni 324 srpska ratnika, koji su preminuli u Alžiru tokom lečenja.

Rekonstruisana sala Kulturnog centra "Kisač"

Alžir, najveća zemlja afričkog kontinenta i arapskog sveta, prostire se na više od dva miliona i trista hiljada kvadratnih kilometara (kao 26 Srbija) i broji 42 miliona ljudi. Srbija i Alžir imaju dugu istoriju prijateljstva o kojem svedoči i Zbirka Alžira u Adligatu, najveća i najznačajnija takva zbirka u jugoistočnoj Evropi, koja je nastala spojem privatne inicijative i ugašenih fondova državnih institucija koje su tokom više decenija sakupljale građu o nesvrstanim zemljama.

Prvi svetski rat
Foto: Profimedia/ilustracija

Zbirka koja se nalazi u Muzeju knjige i putovanja u okviru Adligata formirana je najvećim delom iz fondova Biblioteke Lazić (od 1882), Instituta za međunarodni radnički pokret i Legata profesora i diplomate Darka Tanaskovića. Udruženje Adligat sa Ambasadom Alžira i Društvom prijatelja Alžira planira katalogizaciju i popisivanje zbirke, kao i njeno prezentovanje javnosti i digitalizaciju najvažnije građe u skoroj budućnosti. O ovoj izložbi  i aktivnostima Viktora Lazića u Alžiru je objavljen niz tekstova u uglednim medijima.

U VELIKOJ PLANI OTVORENA NAJVEĆA LIKOVNA IZLOŽBA NA SVETU: Pristigla 3.733 crteža od 2.812 dece iz 11 zemalja!

Prisutnima su se obratili ministar Zoran Đorđević kome je ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub uručio posebnu zahvalnicu, a prisutnima se obratila i Bojana Borić Brešković direktorka Narodnog muzeja u Beogradu. Ovom prilikom su dodeljene i zahvalnice za istaknute prijatelje Alžira koji su svojim radom u prethodnom periodu zbližili dva naroda, a među dobitnicima su i Viktor Lazić, predsednik Adligata, Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, Branka Đukić, dirketorka Tanjuga, Aleksandra Kurteš, novinarka "Politike", Robert Čoban, predsednik "Kolor Pres Grupe", "Kord magazin", kao i srpske kompanije koje su poslovno pristune u Alžiru i pojedincima: Energoprojektu Hidroinženjeringu a.d, Institutu "Mihajlo Pupin", Amdžadu Migatiju iz Jugoimport SDPR-u J. P, Igoru Vukmirici iz PMC Inženjeringa.

narodni-muzej
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

U Narodnom muzeju je ovim povodom, prikazana i izložba fotografija Stevana Labudovića, zaslužnog građanina Narodne Demokratske Republike Alžir, kojom se obeležava godišnjica od smrti velika jugoslovenskog filma i fotografije.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd