Utorak 19. mar 2024.
Eho nagrada

PUKLA BRUKA: Ukida se čuvena muzička nagrada posle skandala sa antisemitizmom

Foto: Youtube printscreen/Epische Fortnite Momente
Velika se prašina digla!

Nemačka muzička nagrada "Eho" biće ukinuta, pošto je ovogodišnja dodela nagrade reperima za album sa prizvukom antisemitizma izazvala veliki skandal i oštre osude javnosti.

CELA KARIJERA U ISTOM "KLUBU": Galija potpisala sa PGP-om ugovor za novi album (VIDEO)

Nagrada koju dodeljuje Savezna asocijacija muzičke industrije, dodeljena je nedavno nemačkim reperima Kolegahu i Faridu Bangu, za pesmu u kojoj pominju nekadašnji koncentracioni logor Aušvic.

I dok su dvojica repera tvrdila da sporni stih "bolje sam izdefinisan od zatvorenika Aušvica" nema nikakve političke konotacije i da je u pitanju umetnička sloboda, dodelu nagrade osudila su jevrejska udruženja, kao i brojni zvaničnici, a neki umetnici su vratili svoje ranije dobijene nagrade.

Predsedništvo Savezne asocijacije muzičke industrije na jučerašnjoj vanrednoj sednici u Berlinu odlučilo je da nagrade u aktuelnoj formi više neće biti, prenose nemački mediji.

U saopštenju se navodi da Asocijacija ni u kom slučaju ne želi da ova muzička nagrada bude shvaćena kao platforma za antisemitizam, prezir prema ženama, homofobiju ili umanjenje nasilja.

Sve što se dogodilo oko ovogodišnje nagrade "Eho", pre svega kontroverze oko dodele nagrade reperima Faridu Bangu i Kolegahu - za šta se predsedništvo izvinilo "ne može se poništiti, ali se možemo pobrinuti za to da se takva greška u budućnosti ne ponovi", navode organizatori.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd