Skip to main content
Vuk Vuković

Ikonopisac Vuk Vuković za Srbiju Danas o ikonama, inspiraciji, životu, religiji (FOTO)

Foto: Vladan Milosavljević
Razgovor sa Vukom Vukovićem

U galeriji "Ikar" Doma vazduhoplovstva u Zemunu, otvorena je izložba čuvenog ikonopisca i slikara Vuka Vukovića "Ikone u gorskim očima, dva portreta i čarobni konji", koja je privukla veliku pažnju javnosti. Posetioci su na izložbi mogli da vide ikone koje odišu jedinstvenošću i posebnom autentičnošću. Vukove ikone su prava riznica boja, duhovne lepote, nijansi i motiva prepletenih tako da u posmatraču bude izvestan preobražaj ka duhovnosti, osećaj pripadnosti tom duhovnom ambijentu u kome se nalazi. Portal Srbija Danas je tim povodom razgovarao sa srpskim umetnikom o ikonama, životu, religiji, čoveku kao pojedincu, iskušenjima kroz koja prolazimo tokom života. Razgovor vam prenosimo u celosti.

Ikone koje radite su posebne i jedinstvene, stil je autentičan i izaziva ekspresiju kod posmatrača?

- Svaki čovek ima posebnu duhovnu i duševnu strukturu i svaki čovek je jedinstven, neponovljiva ličnost. Prema tome ono što on slika je neka vrsta projekcije duhovnog i duševnog viđenja određenog predmeta koji se posmatra ili određeni doživljaj koji on projektuje na sliku. Svaka osoba ima neku svoju lepotu koju porojektuje u određenom segmentu vremena i prostora, a to je slika kao neka vrsta lične projekcije i ekspresije određenog unutrašnjeg motiva. Viđenja sveta, neba i zemlje - kaže Vuk za portal SrbijaDanas.com

SRBIJA OBOŽAVA glumca ŽARKA LAUŠEVIĆA, a za njegovu suprugu se ne zna da je PODJEDNAKO USPEŠNA!

Vuk Vuković - ikone
Vuk Vuković - ikone
Foto: Srbija Danas/Vladan Milosavljević

- Večita čovečija raspetost između biološkog i duhovnog, jer svi smo mi i biološka i duhovna bića. Duhovnost nije samo religijsko viđenje određene prirode, nego je duhovnost i kultura i umetnost, filozofija i religija. Svaki čovek je između ostalog i religiozno biće, homo religiozus. Čak i kad nije, on kad legne da spava u njemu se odvija velika tajna, u njemu se bude oni mitovi koji su zaspali tokom dana i ti mitovi traju milijardama godina i to je slika, to je ikona.

Vaši motivi su uvek priroda, pejzaži, planine na koje idete. Upravo ti pejzaži Vam daju inspiraciju da stvarate, kako?

- Da, svakako je priroda jedno veliko nadahnuće mog opstanka. Nadahnuće da opstanem u ovom životu, ali je moje večito nadahnuće i čovek kao velika tajna i misterija. Pojedinačno svaki čovek u sebi ima tu veliku duhovnu lepotu, bio taj čovek razbojnik, potpuno odbačen od svih, bio taj čovek stigmatizovan, u tom čoveku, svakom pojeduincu postoji lepota i ta lepota može da se vidi samo ako čovek u njega gleda kao u neku vrstu božanskog ili polubožanskog bića. U svakom pojedincu postoji ta božanska lepota, a da li će neko drugi tu lepotu u njemu da prepozna, da vidi, to je stvar onog koji tog čoveka posmatra. U svakoj osobi postoji božanska lepota i nadahnuće ali je pitanje da li će to biti prepoznato i u najvećem zločincu - kaže naš ikonopisac za www.srbijadanas.com

TUGA NIKAD NE PRESTAJE: Eva Ras - živim ovde okružena MRTVIMA (FOTO)

Vuk Vuković - ikone
Foto. Srbija Danas/Vladan Milosavljević
Da li mislite da savremeni sistem vrednosti koji se danas ceni stvara loše ljude i suzbija dobro u njima?

- Uvek je bilo loših vremena, ne može vreme ma koliko bilo loše da uništi božansku lepotu u svakom pojedincu, samo je pitanje da li je ta lepota zapletena, zapostavljena ili će ona u nekom momentu kroz lično preobraženje, kroz ličnu patnju, muku, trpljenje, stradanje da se vrati na put svetla i put spasa. Svaki pojedinac doživljava ličnu tragediju i lično preobraženje. On kroz tu ličnu tragediju mora biti kao preobražena ličnost svakako bolja. Čovek će se u svom životu barem jednom preobraziti i postaće božanska ličnost - izričit je Vuk.

SLUŽBENI GLASNIK predstavio monografiju o BEOGRADSKOM FESTIVALU IGRE 

Vuk Vuković - Ikone
Foto: Srbija Danas/Vladan Milosavljević
Imamo primer novozavetnog Savla (apostola Pavla) koji dok putuje prema Damasku doživljava preobražaj, kako to komentarišete?

- Da, e to se odnosi na svakog pojedinca. Svi mi mislimo da se te scene iz hrišćanstva, iz Svetog pisma dešavaju negde tamo, nekome daleko. Ali, sve te scene se dešavaju u svakom momentu nama. Svaka ikonopisačka scena i duhovna scena je vezana za duhovno u svima nama i svakom pojedincu. Recimo, da uzmemo Raspeće, to je mučko teško raspeće Isusa Hrista, ali svi mi proživljavamo taj put od rođenja, perioda adolescencije, mladosti, srednjeg doba pa sve do perioda starosti i stradanja - izjavio je Vuković za naš portal Srbija Danas.com i dodaje:

MAJKL DAGLAS DOLAZI U BEOGRAD: Otkriva SPOMENIK svom velikom UČITELJU!

- Svi smo mi razapeti između zemaljske lepote i duhovne lepote i sve ono što proživljavamo, proživljava svaki pojedinac i to je proživljavao Isus Hrist i svi svetitelji. To se ne dešava negde tamo daleko. Svi mi doživljavamo to. Svi ćemo mi doživeti kad tad veću ili manju tragediju koja će nas ili inspirisati da nastavimo da živimo dalje do velike pobede ili će nas strmoglavce baciti niz liticu. Sve što se dešava na ikonama to se dešava i u ličnosti svakog pojedinca.

Vuk Vuković - Ikone
Vuk Vuković - Ikone
Foto: Srbija Danas/Vladan Milosavljević
Da li je život Isusa Hrista biblijska priča koja se svima nama dešava?

- Tako je, to se svima nama dešava, a ne nekome tamo. I ateizam je moćna religija, a lično bih hteo da kažem da ne može neko biti dobar ikonopisac ako ne razume sve svetske religije, ako ne razume da su sve one jedno, a da li je neko Jehovin svedok, da li je neko komunista, da li je neko adventista, to uopšte više nije važno, to je sve religija, ali dobar ikonopisac mora da razume bol, patnju i razmišljanje svakog čoveka. Zašto je taj čovek takav, šta je njaga dovelo do toga? Svakog čoveka treba razumeti i proći njegov put - rekao je naš umetnik i dodaje:

Holivud se vraća franšizi "LJUDI U CRNOM", ali u NOVOM sastavu

- Ako vi ne razumete recimo islam, ja sam proveo dosta vremena u Siriji i tamo sam shvatio da se oni međusobno poštuju. Kad su praznici islama, hrišćani slave i obratno. Poštuju se. Razumeju. I kad sam bio na grobu Jovana Krstitelja mene su žene iz Irana, njih stotinak pustilo da ja prvi dođem do groba proroka Huseina i ja sam prošao i poklonio se proroku Huseinu kao velikom proroku, svetitelju i po mom mišljenju velikoj pojavi. To je bilo u Damasku u Umajad džamiji, bio sam i u crkvici gde je kršten apostol Pavle, tako da je sve to jedan put ka konačnom cilju, a zna se šta je konačan cilj jednog čoveka.

Vuk Vuković - Ikone
Vuk Vuković - Ikone
Foto: Srbija Danas/Vladan Milosavljević

RETRO FRAJLE: Novosađanke objavile crno-beli spot u duhu 60-ih (VIDEO)

- Mi smo ovde samo privremeno, svakog časa možemo da odemo, a gde idemo, videćemo gde idemo, uverićemo se. Treba poštovati sve svetske religije, jer ako čovek ne poštuje sve religije, lično smatram da od njegove duhovnosti nema ništa. Ako sam ja agresivan prema nekoj drugoj religiji i prema islamu, od toga nema ništa. To sve treba uvažavati i bitno je da ih ima više, a da ne bude sve samo jedno. U jednom je najveća propast. Ne možemo svi isto da razmišljamo, svako ima svoje viđenje duhovnosti i života. I treba razumeti. Treba biti blagonaklon i prema ateizmu. Treba razumeti sve. Ja bar tako smatram, možda je to pogrešno, ali ja tako smatram da treba gledati na religije - zaključio je Vuković za portal Srbija Danas.com.

Gogol Bordello očekuje puna Bašta u Beogradu

Objavili ste i nekoliko zbirki pesama, kakve su to pesme?

- Objavio sam četiri zbirke pesama, dve u izdanju Filološkog fakulteta, dve u izdanju Filozofskog fakulteta. Poslednja zbirka pesama koje spremam zvaće se "Jonino putovanje" i to je jedno višedecenijsko putovanje kroz život koje promiče između gorskih očiju, između ikona, crkava brvnara, između ljudske jednostavnosti, ljudske gordosti, sujete, prirode...

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
29 Beograd