Skip to main content
Naučnici

Rešena misterija stara 3.700 godina: Naučnici protumačili glinenu matematičku tablicu iz Vavilona! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Australijski naučnici rešili su misteriozni zapis sa glinene pločice iz Vavilona stare 3700 godina, otkrivši da je reč o najstarijoj i najtačnijoj trigonometrijskoj tablici na svetu.

Matematičari širom sveta pokušavali su da dešifruju misterioznu pločicu nazvanu Plimpton 322, od kada je otkrivena početkom 20. veka u južnom Iraku.

Međutim, naučnici na Univerzitetu Novog Južnog Velsa u Sidneju otkrili su da su je najverovatnije koristili drevni matematičari da izračunaju kako da sagrade palate i hramove i iskopaju kanale. 

Otvoreni 48. Drainčevi književni susreti

- Plimpton 322 je zbunjivao matematičare preko 70 godina, od kada je zaključeno da sadrži specijalni obrazac brojeva poznatih kao Pitagorine trojke – kaže dr Danijel Mensfild iz Odseka za matematiku i statistiku pri Fakultetu za nauku u Sidneju.

- Tablica ne samo da sadrži najstariju već i najprecizniju trigonometrijsku tabelu na svetu, zbog sasvim drugačijeg pristipa Vavilonaca aritmetici i geometriji – dodaje dr Mensfild. 

VEČE ZA DAME U BIOSKOPIMA CINEPLEXX: Stiže najdirljivija drama godine "Zaslepljeni"

On je pukom slučajnošću naišao na tablicu, dok je tražio materijal koji će koristiti na predavanjima. Kao i njegove kolege, prepoznao je da se radi o nekoj vrsti trigonometrije, ali nije mogao da precizira kojoj.

Uz pomoć kolege je na kraju uspeo sve da razume. 

tablica
tablica
Foto: Youtube printscreen/ UNSWTV

- Ono što sam ja imao a drugi nisu je profesor Norman Vajldberger, koji ima kabinet nedaleko od mene – otkrio je je Mensfild.

Vanredni prof. Vajldberger je dosta radio na trigonometriji zasnovanoj na relacijama a ne na uglovima i krugovima kako je danas obrađujemo; ispostavilo se da je to bio ključ za razbijanje šifre. 

- Čim smo stvar sagledali iz drugog ugla, sve su se kockice sklopile – rekao je dr Mensfild i dodao da ovaj nov način gledanja na trigonometriju zapravo predstavlja najvredniji deo dešifrovanja. 

Ovo je fascinantni matematički rad koji pokazuje um nesumnjivog genija i otkriva nam da su Vavilonci, a ne Grci, prvi proučavali trigonometriju (zakonitosti o trouglovima). To, takođe, pruža nove mogućnosti za savremene matematičare, smatraju istraživači.

- Kod Plimptona 322 vidimo jednostavniju, precizinju trigonometrjiu koja ima očigledne prednosti u odnosu na naše metode – izjavio je profesor Vajldberger. 

Mensfild i Vajldberger dve godine su radili na dešifrovanju tablice i sada zovu druge naučnike da im pomognu u testiranju nove teorije.

- Sumnjam da smo je baš prokljuvili do tančina, želim da je i drugi isprobaju i kritički analiziraju i tako je unaprede – poručio je dr Mensfild. 

Tablica potiče iz perioda između 1822. i 1762. pre n.e. i nalazi se u Biblioteci retkih knjiga i rukopisa na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd