fbpx
Skip to main content
Milan Mladenović

Saopštenje za medije kompanija Mascom i Tin Drum Music: Konkurs "EKV: TVOJA PESMA" raspisan isključivo kao znak podrške muzičarima

Foto: Youtube printscreen/kosijer
Naziv konkursa nije korišćen u komercijalne svrhe.

Zadužbina Milana Mladenovića nije nosilac prava velikog umetnika čije ime nosi, što je činjenica potvrđena u sudskom postupku. Shodno tome, izdavačke kuće Mascom i Tin Drum Music ograđuju se od neistinitih tvrdnji pomenute Zadužbine o zloupotrebi konkursa „EKV: Tvoja pesma“, koji je raspisan isključivo kao podrška muzičarima za vreme pandemije. 

Podsećamo da je sud pravosnažno odbio kao neosnovan pokušaj Zadužbine Milana Mladenovića da zabrani Mascomu da izdaje albume EKV-a, zbog navodne povrede autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića. Razlog za donošenje ovakve konačne sudske odluke leži u tome što Zadužbina nije čak ni učinila verovatnim da je nosilac autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića za kakvu se predstavlja. Shodno navedenim činjenicama, izdavačkoj kući Mascom nije potrebna bilo kakva dozvola Zadužbine Milana Mladenovića da izdaje albume EKV-a, tim pre što Zadužbina nije nosilac ovih prava.

Slične probleme sa pomenutom Zadužbinom i predstavnicima iste imala je i kompanija Tin Drum Music. Primer je slučaj kada su, za potrebe reklamiranja proizvoda jedne velike domaće kompanije, raspolagali autorskim pravima svih članova benda, a ne samo Milanovim, i zauzvrat protivpravno naplatili milion dinara. Na taj način su članovi benda, njihovi naslednici i Tin Drum Music, kao istinski nosilac autorskih i interpretatorskih prava dva člana EKV-a, pretrpeli štetu. Zbog toga je Tin Drum Music pokrenuo tužbu pred nadležnim sudom. Iz navedenih razloga, podnete su i krivične prijave protiv predstavnika Zadužbine zbog krivičnog dela prevare, a istraga je u toku.

Milan Mladenović u filmu
Milan Mladenović
Foto: Youtube printscreen/GAGA EKV

Što se tiče konkursa „EKV: Tvoja pesma“, apsolutno je netačna insinuacija da je raspisan u ime Milana Mladenovića i grupe EKV. Mascom i Tin Drum Music organizuju ovaj konkurs isključivo u svoje ime. U pitanju je iznad svega društveno koristan konkurs čiji je osnovni cilj da pomogne muzičarima u teškom vremenu pandemije. Takođe, odrednica „EKV“ je vid obaveštenja zainteresovanim umetnicima o tome kakva vrsta i kvalitet muzike je potreban za učešće na konkursu i nije upotrebljena u komercijalne svrhe. Prema tome, korišćenje iste je apsolutno zakonito, bez obzira na to što je Zadužbina samoinicijativno prisvojila oznaku EKV.

Imajući u vidu da je žig prevashodno oznaka roba i usluga, nismo mogli ni da pretpostavimo da je neko otišao u Zavod za intelektualnu svojinu i kao žig registrovao reči „Ekatarina Velika“ i „EKV“. Podsećamo da je za registraciju žiga dovoljno popuniti određeni formular i uplatiti taksu, te u skladu sa tim svako može da registruje žig kao svoj, osim u slučaju da se radi o već registrovanom žigu ili svetski poznatoj odluci. 

Prema shvatanju Mascoma i Tin Drum Music-a, ovo je učinjeno kako bi svako morao da traži dozvolu Zadužbine ako i pomisli da na bilo koji način koristi skraćenicu EKV ili naziv Ekatarina Velika, a izdavanje dozvole u praksi po pravilu podrazumeva plaćanje određene sume novca. Shodno tome, podsećamo da Zadužbina kao nedobitna organizacija na godišnjem nivou prihoduje više desetina hiljada evra. Pošto nagrada koju dodeljuje iznosi svega 2.000, postavlja se pitanje kako to da po poslednjim finansijskim izveštajima Zadužbina beleži veće rashode od prihoda. 
Uvereni smo da cela ova kampanja ima više veze sa privlačenjem medijske pažnje nego sa bilo kakvom zaštitom prava. Smatramo da ovde jeste došlo do nezakonite uzurpacije i zloupotrebe prava, ali da to čine upravo oni koji su ovu hajku pokrenuli. Na kraju, ali verovatno najvažnije,  najveća žrtva ovog performansa Zadužbine je, na žalost, uspomena na Milana Mladenovića.

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd