fbpx
Skip to main content
Perhan

SEĆANJE NA PERHANA: Danas se navršava 18 godina od tragične smrti Davora Dujmovića

Foto: Youtube printscreen/alimurat09
Pakao droge!

Davora Dujmovića najviše pamtimo po ulozi Perhana u filmu "Dom za vešanje", ali i po ulogama u "Ocu na službenom putu", i trećem TV serijalu "Top listi nadrealista".

Davor je rođen u Sarajevu i zauvek mu je ostao nadimak Perhan, po ulozi u filmu "Dom za vešanje" Emira Kusturice.

Svoju prvu ulogu, Mirze u filmu "Otac na službenom putu", istog reditelja, dobio je sasvim slučajno. Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da posle nastave svrati kod svog oca Vlatka koji je tada radio na pijaci Markale.

- Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama Nada poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao - pričao je Davor. U obližnji restoran, gde je svratio na sok, došli su i Emir Kusturica i njegov asistent. Ovaj drugi je pitao Davorovog oca da li može da dođe na audiciju za film "Otac na službenom putu".

On je pristao i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu. S nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sledećem filmu Emira Kusturice, "Dom za vešanje", posle kog je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi.

Poredili su ga sa Dastinom Hofmanom, ali je početkom devedesetih došao u dodir s heroinom. Nekoliko puta je pokušao da se leči, ali bezuspešno. U tom periodu je izjavio:

- Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo "ja sam mal' pa sam radoznal', ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću.

ČESTITKE: Emir Kusturica OBORIO REKORD

Rat je Davora zatekao u Sarajevu, na Alipašinom Polju, gde mu i danas žive otac, majka i sestra, odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji "Underground". Posle završetka rata, Davor je otišao u Banju Luku, gde je osnovao Fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije dobija naziv Davor Dujmović. Iz Banja Luke preselio se u Sloveniju i to kod devojke s kojom je živeo poslednjih meseci života.

Davor Dujmović
Foto: Youtube printscreen/alimurat09

Slobodno vreme provodio je u prirodi s konjima, borio se s jakom depresijom i alkoholizmom. A, onda... 31. maja 1999. izvršio je samoubistvo vešanjem u Novom Mestu. Imao je 30 godina. Sahranjen je na sarajevskom groblju Bare.

Voleo je Roling Stonse, Stinga i Boba Marlija.

Bila je GOLA u "Domu za vešanje", maštali ste o njenim dudama, a ovako danas izgleda slatka Azra! (FOTO)

31. maja 1999. godine, taćno pre 18 godina, Davor je izvršio je samoubistvo vešanjem u Novom Mestu. Imao je 30 godina. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
24 Beograd