Skip to main content
Majn Kampf

Šesto izdanje Hitlerovog "Majn Kampfa"

Foto: Youtube printscreen/RichieFromBoston
Iako je prvobitno planirano da se štampa samo 4.000 kopija, tiraž je povećan zbog potražnje, te će se šesto izdanje Hitlerove knjige naći u knjižarama tokom ovog meseca.

Institut za savremenu istoriju u Minhenu saopštio je da je oko 85.000 kopija nove verzije antisemitskog manifesta lidera nacista rasprodato od prošlog januara, prenosi AFP.

Priznati institut navodi da je, daleko od promocije desničarske ideologije, publikacija pokrenula debatu o obnovljenom porastu "autoritarnih političkih stavova" u zapadnom društvu.

Prvobitno je planirano da se štampa samo 4.000 kopija, ali je tiraž povećan zbog potražnje, te će se šesto izdanje Hitlerove knjige naći u knjižarama tokom ovog meseca.

Ljubomir Simović dobitnik nagrade "Dositej Obradović" za životno delo

Dvotomno izdanje nalazilo se na listi bestselera nedeljnika "Der Spiegel" tokom većeg dela prošle godine i čak je bilo na vrhu liste dve nedelje u aprilu.

Institut je organizovao uspešnu seriju prezentacija i debata posvećenih knjizi "Majn Kampf" širom Nemačke i u drugim gradovima Evrope.

Adolf Hitler
Foto: Youtube printscreen/Airplane Randy

"Ispostavilo se da je potpuno neosnovan strah da će publikacija promovisati Hitlerovu ideologiju, učiniti je društveno prihvatljivom i dati neonacistima novu platformu za propagandu", izjavio je direktor Instituta za savremenu istoriju Andreas Viršing.

"Suprotno tome, debata o Hitlerovom pogledu na svet i njegovom pristupu propagandi pružila je šansu da ukažemo na uzroke i posledice totalitarnih ideologija i trenutku kada autoritarni politički stavovi i desničarski slogani uzimaju maha", dodao je on.

Iz instituta navode da "Majn Kampf" uglavnom kupuju ljudi zainteresovani za politiku i istoriju, kao i prosvetni radnici.

Majn Kampf
Foto: Youtube printscreen/Today Found out

Za sada su planirana još engleska i francuska izdanja uprkos velikom interesovanju i u mnogim drugim zemljama.

Institut je objavio "Majn Kampf" sa beleškama prošlog januara, samo nekoliko dana nakon što je isteklo autorsko pravo.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
21 Beograd