Skip to main content
 • Read more Ana Brnabić Info

  U avionu za Njujork premijerku sačekalo lepo iznenađenje (FOTO)

 • Read more Julka Mitrović Društvo

  Baka Julka DOŽIVELA STOTU, a nadničila je ceo svoj vek: Ne pitaj me kakav mi je život bio! (FOTO)

 • Read more Pasoš Društvo

  Koji pasoši otvaraju sva vrata? Japan na prvom mestu, pogledajte kako se kotira srpska putna isprava

 • Read more Policija Hronika

  "Znale smo da ovo čeka jednu od nas": Detalji BRUTALNOG UBISTVA SEKIROM u Boleču

 • Read more Srpska vojska u Prvom svetskom ratu Društvo

  Najlepšu grčku pesmu napisao je srpski vojnik sa Solunskog fronta, a iza nje krije se velika ljubavna priča

 • Read more Pafos, Kipar Region

  Smrtna opasnost vreba u Jadranu: Možete NASTRADATI u trenu

 • Read more Parovi tabela za izbacivanje Parovi

  SVE SE JASNO ČULO: Dečko, šta se zanosiš, GLASOVI SU NEREALNI! Tabela je nameštena?!

Šon Pen

"SMEĆE! NAJGORI ROMAN IKAD!" Kritičari i pisci popljuvali prvi literarni pokušaj glumca Šona Pena!

Foto: Profimedia
Objavljen samo zato što je Šon Pen brend.

Krajem maja izašao je prvi roman oskarovca Šona Pena, pod nazivom "Bob Honey Who Just Do Stuff" (Bob Hani koji prosto čini stvari). Premda su neke kolege i književnici pohvalili njegov rad, glumica i spisateljica Sara Silverman išla je toliko daleko da ga je uporedila sa Markom Tvenom i E. E. Kamingsom, brojni kritičari i internet zajednica koja se u međuvremenu dokopala romana, proglasili su ga jednim od najgorih romana u istoriji.

Pisac kratkih priča i kritičar Mark Hil napisao je podužu analizu za portal "Cracked", a Penov prvenac proglasio je "smećem". Smatra da su knjigu u najavi okarakterisali kao "neverovatno šarmantnu" samo zato što se usudio otvoreno i bez dlake na jeziku da proziva Donalda Trampa, a da je svetlo dana ugledala samo zato "što je Šon Pen brend".

OTKUD NJIH DVOJE? ŠOK U HOLIVUDU! Šon Pen zaveo 26 godina mlađu glumicu! (FOTO)

Kritičarka britanskog "Guardian"-a Šon Kejn primetila je da je muzičar Morisi sa svojim romanom "List of the Lost" (Lista izgubljenih) dobio ozbiljnu konkurenciju za najlošiji roman koji je napisala poznata osoba. Njena je analiza nešto ozbiljnija i tvrdi da Penov roman nije samo odbojan na mnogim nivoima, nego na mnogima isto tako glup.

Šon Pen
Foto: Profimedia

Radnja se vrti oko glavnog lika Boba čiji postupci u romanu nisu uvek jasni niti logični, koji bez pravog razloga podvaljuje eksplozive, ubija, sanjari o seksu s ćelavom Eni koja boluje od alopecije, a jednom prilikom u pustinji zapali vibrator, ali opet bez logike i razuma. Kejn ne kritikuje samo manjak sadržaja i logike u radnji, već i stil, nedostatak veštine u pesničkom izražavanju, a ide toliko daleko da mu zamera odabir reči i strukturu rečenica:

- Ne samo da je značenjski posve pogrešno upotrebljavao reči, već su i pogrešno strukturirane u okviru rečenice, do te mere da Penova proza pre podseća na delo onlajn prevodioca nego čoveka.

Ipak, u kontekstu spisateljskih pokušaja slavnih osoba Penovo delo nije ni najgore ni najbolje. Dokazao je, slažu se kritičari, da nije samo osrednji pisac poput Pamele Anderson ili Čarlija Šina, ali od Morisija nije daleko - tekst je pretenciozan i razmeće se "velikim rečima", ne da bi izražaj bio lepši i bolji, nego da bi delo delovalo pametnije.

Šon Pen
Foto: Profimedia

Ako pogledate na Amazonu, videćete da je književnik Salman Rušdi za roman "Bob Honey Who Just Do Stuff" napisao kako "pretpostavlja da bi se mogao svideti Tomasu Pinčonu i Hanteru S. Tompsonu". Međutim, radi se o književnicima koji su zaronili u najmračnije kutke američkog života da bi oslikali neke puno univerzalnije ideje.

Britanski pisac i novinar Hari Kunzru jednom je prilikom Tompsona nazvao književnikom koji "sebe prikazuje u negativnom svetlu da bi razotkrio negativnost koju vidi oko sebe". U romanu "Bob Honey" Pen je samo razotkrio sebe, kaže Kejn.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd