fbpx
Skip to main content
Lazar Ristovski

ŠOKIRAO JAVNOST! Lazar Ristovski odlučio da se povuče!

Foto: Youtube Printscreen/Leskovački kulturni centar
Sve iznenadio.

Poslednje pripreme za početak snimanja filma „Čarape kralja Petra“ po istoimenom romanu Milovana Vitezovića, koji režira Petar Ristovski su u toku.

Iza kulisa Festa 2018: Guru dobre zabave Gorči razdrmao poznate zvanice i napravio sjajan provod na ovogodišnjem Festu

Slavnog kralja igraće Lazar Ristovski, a u razgovoru za Kurir ekskluzivno otkriva zašto će to biti njegov poslednji projekat

Govorili ste da Fest poslednjih godina nema veze s nekadašnjim festivalom. Smatrate li da je to i danas samo festival distributera?

- Fest je distributerski festival, a ne festival dobrog umetničkog filma, velikih svetskih filmskih dostignuća i svetski poznatih gostiju, kao što je to bio nekada. Pozdravljam program domaćeg filma, ali, nažalost, nema dobrih domaćih filmova da bi taj program bio kvalitetan.

Hvala ti za BETMENA! Preminuo poznati producent u 104. godini!

Uskoro vas čeka prva klapa filma „Čarape kralja Petra“. Hoće li vam biti teže naterati glumce da slušaju ili konje?

lazar ristovski
Foto: Profimedia

- Ovo je po svemu moj testamentarni projekat. Ne zbog godina koje imam, već zbog moje odluke da se posle ovoga filma i serije više neću baviti glumom. Dosta je bilo, a uloga kralja Petra, onako kako je ja zamišljam i onako kako su je scenaristi, a pre svega moj sin Petar, koji će da režira, zamislili, daju mi mogućnost da na kraju ovom ulogom stavim pravu tačku na svoj rad. Kralj Petar neće biti samo romantična predstava o kralju, kakvu mnogi imaju, već će to biti kralj-čovek. Čovek koji pati i čezne za Srbijom i koji se preispituje: da li su žrtve koje je Srbija podnela u Velikom ratu bile neophodne?

Svakako će naš projekat i temom i načinom kako ćemo ga realizovati biti nešto što će se pamtiti. Videćemo to ubrzo. Naime, mi smo već zakazali premijeru filma za 11. novembar u Sava centru, na dan potpisivanja primirja u Velikom ratu pre tačno 100 godina,

Snimate u Zagrebu film „Država“. Odnosi između Srbije i Hrvatske su zategnuti. Kako je kod umetnika?

- Kao što znate, moja producentska kuća „Zilion film“ i hrvatski „Interfilm“ sarađuju već godinama na obostrano zadovoljstvo. Filmovi koje smo zajedno napravili, a ima ih ukupno pet, bili su na velikim svetskim festivalima i osvajali važne nagrade. Naše koprodukcije su u svemu opravdale novac koji smo dobili mi u Zagrebu, a oni u Beogradu. To su filmovi Vinka Brešana, Zrinka Ogreste, Miloša Radovića.

Lazar Ristovski
Lazar Ristovski
Foto: Youtube Printscreen/ Zillion Film

U kampanji za gradske izbore angažovalo se dosta umetnika, ali nema vas. Zašto?

- Ja nastupam kao slobodni strelac, to sam bio celog svog života i meni se ne može naređivati. Ono što radim, radim zato što ja tako hoću i kad hoću. To što neki žele to da predstave onako kako to njima iz nekog razloga odgovara je njihov problem i njihova slabost. Za mene govore moja dela.

Na izborima su se izdvojile dve liste koje predvode vlast i opozicija. Šta mislite o njima?

NASTAVLJA ŽIVOT PREKO OKEANA: Srpski film u bioskopima u Torontu! (VIDEO)

- Moramo priznati da Beograd polako ali sigurno počinje da liči na evropske gradove. E sad, da li je važnije da Beograd počinje da liči na evropski grad, ili da se ponovo vratimo u prošlost i da Beograd vode ljudi koji su ga stavili na kolena? - rekao je Lazar Ristovski, i nastavio

- Ne zaboravimo da je, kad govorimo o kulturi grada, za vreme vladavine gradonačelnika Dragana Đilasa ukinut gradski fond za finansiranje mladih filmskih umetnika. Za vreme te vladavine hiljade slobodnih umetnika ostale su s dugovima jer im grad na čijem je čelu bio Đilas nije uplaćivao socijalno i penzijsko osiguranje. Kako da glasam za politiku čoveka koji je to uradio kulturi? Glasaću s osmehom za listu Aleksandra Vučića zato što volim Beograd.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Jaganjac's picture

Jaganjac

Sa osmehom za Vučića??? Sve si rekao

2 | 0

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mist
1 Beograd