Skip to main content
Zrenjanin

SRCEM KROZ RAVNICU: Grad sporta sa tri imena i deset mostova

Foto: Promo
Grad sa tri imena, na tri ostrva reke Begej, sa deset mostova od kojih su neki mostovi "bez reke".

Čuven po pesmama, ali čuven i po divnim palatama, crkvama, dobrom pivu ali i po divnom narodu, divnim i gostoprimljivim ljudima kakvi samo Banaćani mogu da budu uz njihovu mirnu ravničarsku vodu. 

VIĐEN ZA OSKARA: Počeo je da se prikazuje film o princezi Dajani, mnogi gledaoci komentišu istu stvar (VIDEO)

VIĐEN ZA OSKARA: Počeo je da se prikazuje film o princezi Dajani, mnogi gledaoci komentišu istu stvar (VIDEO)

POSLE 40 GODINA! Abba objavila novi album, poslušajte pesme! (VIDEO)

POSLE 40 GODINA! Abba objavila novi album, poslušajte pesme! (VIDEO)

"UGRIZI JE ZA GRUDI..." Glumica otkrila prljave tajne najgledanije serije svih vremena! (FOTO)

"UGRIZI JE ZA GRUDI..." Glumica otkrila prljave tajne najgledanije serije svih vremena! (FOTO)

I naravno po sportistima koji su proslavili i grad Zrenjanin a i Srbiju širom sveta. Najveći broj učesnika Olimpijade po glavi stanovnika nalazi se upravo u Zrenjaninu, narednoj stanici putopisne emisije "Srcem kroz ravnicu". 

Postoje brojne zanimljive priče, ali izgleda da srpski, mađarski i nemački etimolozi nisu još uvek uspeli da se slože oko porekla imena grada Zrenjanina. Prefiks "veliki" dobio je da bi se razlikovao od istoimenog brada Bečkerek u Rumuniji. Bečkerek je preimenovan u Petrovgrad 1935. godine u čast  Petra prvog Karađorđevića, čiji se spomenik od 2006. godine ponovo nalazi na Trgu Slobode.  Posle Drugog Svetskog rata, grad je dobio ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu koji inače nema nikakve veze sa ovim krajem.

Ovaj troimeni grad upleten među krivudav Begej nekad je bio neolitsko naselje u srednjem veku. To je bila varošica koju je 1403. godine mađarski kralj Žigmond dao na upravljanje srpskom despotu Stefanu Lazareviću. Početkom 16. veka Bečkerek je vojno utvrđenje opasano tvrđavom, da bi 1551. godine zauzeo Mehmed Paša Sokolović i sve do pred kraj 17. veka ona ostaje pod vlašću Turaka. Srušena je 1701. godine na  osnovu odredbe Karlovačkog mira. 

Kolonizacijom  Nemaca u 18. veku grad dobija prvi industrijski pogon za proizvodnju piva a potom i prvu bolnicu. Dve decenije kasnije Bečkerek pogađa velika epidemija  kuge, a jula 1807. godine i strašan požar. U 19. veku u varoši je otvorena prva gimnazija, štamparija, telefonska centrala, Dunova ciglana, srpska čitaonica, Torontalska štedionica, prvi parni mlin, železnička stanica, pruga koja je išla najpre do Kikinde pa potom do Vršca, tada je postavljen i prvi asfalt u gradu izgrađena je i električna centrala i podignute su prve ulične svetiljke, a 20. vek grad je započeo izgradnjom 2 gvozdena mosta.

Zrenjanin
Foto: Promo

Voditeljski par Nina Radulović i Slaviša Čurović zastali su i pored velikog pešačkog mosta podignutog na mestu nekadašnjeg velikog gvozdenog mosta, odnosno čuvene Ajfelove ćuprije, koja je bila tadašnji simbol Zrenjanina i projektovana je u čuvenom ateljeu Gistava Ajfela. Podignuta je 1904. zajedno sa malim mostom Bečkerečkom ćuprijom. Dakle veliki pešački most deo je centralne pešačke zone između glavne ulice i dva gradska trga i jedan je od čuvenih Zrenjaninskih  mostova. 

Zrenjanin
Foto: Promo

Mali most u Zrenjaninu podignut je 1904. godine i čini najstariji most u Zrenjaninu zajedno sa nekadašnjim velikim gvozdenim mostom. 
Interesantan je i viseći pešački most, most na suvom jedini gradski most bez vodene površine ispod njega podignut 1985. godine. 
Još jedan interesantan most je most u Zmaj Jovinoj ulici koji je podignut 1969. godine na novom koritu Begeja, a zanimljivost je da je most izgrađen na suvom i tek nakon završetka radova je prokopano  novo korito ispod njega. A najnoviji most je Principov most koji je pušten u saobraćaj 1992. godine. 

Grad Zrenjanin oduvek je neraskidivo povezan sa svojom rekom. Priče i legende kažu da su žene nekada iz Begeja hvatale vodu za čorbu, da su iz Begeja ribari vadili masne šarane i somove. Sa Begeja su stizali parobrodi sa gospodom iz Beča, zatim brodovi sa drvima za fabriku nameštaja "Bence", ječmom za pivaru jednog od najvećih vojvođanskih bogataša Dunđerskog i suncokretom za uljaru.

Zrenjanin
Foto: Promo

Danas je grad zajedno sa vodama Vojvodine i uz pomoć Evropske Unije pokrenuo projekat za izmuljavanje Begeja i uređenje priobalja. Izgrađena je i pešačko-biciklistička staza. Ovaj veliki projekat koji treba uskoro da se završi učiniće da Begej ponovo bude plovan nakon mnogo godina u kojima se ništa nije radilo ni na očuvanju ni na čišćenju korita reke. 

Još jedan od simbola grada je Narodni muzej u Zrenjaninu, izuzetno kompleksan muzej zavičajnog tipa, pokriva područje srednjeg Banata i ima ogromnu kolekciju, od oko 33 000 muzejskih predmeta iz oblasti prirode, arheologije, umetnosti, istorije, etnologije...

Takođe muzej ima i restauratorsku i konzervatorsku radionicu. Umetničko odeljenje muzeja sadrži likovnu i primenjeno umetničku zbirku i po broju predmeta ova zbirka likovnih umetnosti broji više od 1500 predmeta i po značaju predstavlja jednu od najvrednijih umetničkih kolekcija u celoj Vojvodini. 

Zrenjanin
Foto: Promo

Ukoliko ste u Zrenjaninu ne smete zaobići Karađorđev park i Aleju Velikana koja predstavlja jedinstveni kompleks sa spomen bistama 15 zaslužnih velikana koji su na neki način povezani sa gradom Zrenjaninom. Tu se nalaze biste Uroša Predića, naučnika i privrednika Pavla Aršinova, prosvetnog dobrotvora Nestora Dimitrijevića, slikara i osnivača umetniče kolonije u Ečki Tivadara Vanjeka, naučnika Mihaila Pupina, lekara Vase Savića, glumca Toše Jovanovića i mnogih drugih znamenitih ličnosti koje su povezane sa gradom Zrenjaninom.

Takođe, Zrenjanin odlukom Evropske asocijacije prestonice i gradova sporta proglašen za Grad sporta 2021. godine. Među onima koji su proneli slavu Zrenjaninskog sporta su odbojkaši Vladimir i Nikola Grbić, atletičarka Ivana Španović, fudbaler Nenad Bjeković, košarkaš Dejan Bodiroga, odbojkašice Maja Ognjenović i Jovana Brakočević, plivači Ivan Lenđer i Ferenc Kemenj član prvog međunarodnog olimpijskog komiteta, zatim prva pesnica zrenjaninskog boksa Zvonimira Vujina.

Banat je i mir i tišina i duga široka ravnica koja od svakog Banaćanina napravi filozofa, slikara, pesnika ili vrhunskog sportistu jer ovde žive izuzetni i vredni ljudi...

Ne propustite novu epizodu emisije "Srcem kroz ravnicu" koja se premijerno emituje u četvrtak od 17.30h na Balkan Trip kanalu. 

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd