Skip to main content
Srcem kroz ravnicu

SRCEM KROZ SRPSKI BEČ: Nina i Slaviša vas vode putevima Kralja Milana, Vuka i Dositeja

Foto: Promo
Beč je uvek atraktivna turistička lokacija koja ne živi samo od slavne prošlosti.

Nova epizoda putopisnog serijala "Srcem kroz ravnicu" po prvi put snimljena je van teritorije Srbije, u Beču, kulturnom jezgru Austrije i nekadašnjeg austro-ugarskog carstva, gde veliki broj Srba živi jedan drugačiji život uz poštovanje svih evropskih pravila ali čuvajući kao svetinju svoju kulturu običaje i navike. Naš narod se ovde intenzivno druži možda i više nego što bi to učinili u svojim rodnim mestima jer u suštini i ovde talasi Dunava čine život bogatijim kao i u srcu naše ravnice.

Beč je uvek atraktivna turistička lokacija koja ne živi samo od slavne prošlosti. Moderna arhitektura, bogata kulturna scena i atraktivan noćni život čine dodatak njegovom šarmu. 

Srcem kroz ravnicu
Foto: Promo

Voditeljski par Nina Radulović i Slaviša Čurović, razgovarali su sa ambasadorom Republike Srbije u Austriji gospodinom Nebojšom Rodićem o diplomatskim odnosima između naše dve zemlje, kako izgledaju putevi kulture i o tome ko ili šta je najveći srpski brend u Beču. Posetili su i stan u kom je preminuo prvi srpski kralj Milan Obrenović, kuću Vuka Karadžića i zgradu u kojoj je živeo i pisao Dositej Obradović. 
Obišli su i Dunavski toranj, Vojni muzej, Bečku operu, Muzej čokolade...

Bečki univerzitet iako izvan granica naše zemlje, predstavlja ustanovu koja je iznedrila gotovo sva značajna srpska imena iz naučnih oblasti. U njemu su živeli i studirali svi značajni srpski pisci: Branko Radičević, Laza Кostić, Stjepan Mitrov Ljubiša, Đura Jakšić, Zmaj, Svetozar Miletić, Jovan Grčić Milenko, Petar Кočić. Tu su boravili i kneževi Miloš i Mihailo Obrenović, Aleksandar Кarađorđević i kneginja Persida, crnogorski gospodari - vladika Petar Drugi Petrović Njegoš, knez Danilo, srpski kralj Milan.

Srcem kroz ravnicu
Foto: Promo

I brojni uspešni ljudi svih profesija koji su potekli od Beograda, Кragujevca, Subotice, Temišvara, Vukovara, Novog Sada… gotovo da se broj ne zna ali ono što je sigurno obeležilo prihvatanje i plodonosni boravak u prosvetiteljskoj sredini Beča su Dositej Obradović i Vuk Кaradžić. Mnogi znameniti Srbi tog vremena živeli su u Austriji, a knez Miloš Obrenović ih je sve okupljao jednom godišnje na velikoj svečanosti. Tim povodom je od čuvenog austrijskog kompozitora Johana Štrausa Mlađeg naručio kompoziciju, pod nazivom „Srpski kvadril“. Predstavljena je 1846. godine na prvom Svetosavskom balu u Beču. Nakon stogodišnje pauze, 1998. godine ponovo se organizuje Srpski bal pod novim imenom – „Svetosavski bal“. To ime nosi i danas.

Bogatstvo  jednog grada meri se raznovrsnošću i velikom ponudom u najširem smislu te reči a kroz emisiju „Srcem kroz ravnicu“ dotakli smo samo delić onog što ovaj grad nudi. Nije čudno što je Marija Terezija ovde otvorila prvu diplomatsku školu, jer diplomatija čini odnose među susedima uređenim.  Srbija u malom je ono što naša dijaspora i pored savladane „bečke“ škole gaji sa velikom emocijom i to Evropljane koji nas prepoznaju ne ostavlja ravnodušnim.  Ali jedno je sigurno Srbi se uz svu nostalgiju u Beču osećaju kao kod kuće.

Ne propustite "Srcem kroz ravnicu" u Beču, premijerno na programu Balkan Trip televizije, večeras od 20h. 

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd