fbpx
Skip to main content
Šrek

SREĆAN ROĐENDAN, RUŽNI STVORE! Prošlo je 20 godina od prvog filma o dobrom i poštenom Šreku! (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/ Universal Pictures All-Access
Najsimpatičnije stvorenje iz močvare.

Legendarni animirani junak Šrek napunio je dvadeset godina. Šrek je zeleni bauk koji voli samoću u svojoj močvari. Njegov život se menja kada se u njegovoj močvari nađu stvorenja iz bajki po naređenju Lord Farkvarda od Duloka. Šrek im kaže da će pitati Lord Farkvarda da ih vrati. On kreće do Duloka sa pričajućim Magarcem, jedinim stvorenjem iz bajke koji zna put do njega.

LAGANIJA TEMA: Jasmila Žbanić posle filma o Srebrenici režira seriju baziranu na video igri (VIDEO)

LAGANIJA TEMA: Jasmila Žbanić posle filma o Srebrenici režira seriju baziranu na video igri (VIDEO)

Šrek je animirani film iz 2001. godine, koji je napravila firma Drimvorks. Glasove pozajmljuju Majk Majers, Edi Marfi, Kameron Dijaz i Džon Litgou. Film je premijerno prikazan na Kanskom filmskom festivalu 2001. godine, gde se takmičio za nagradu Zlatna palma, što ga je učinilo prvim animiranim filmom posle Diznijevog Petra Pana (1953) da bude nominovan za ovu nagradu.

Film je hvaljen od strane kritičara za svoj humor, koji je prikladan i deci i odrasloj publici. Izašao je u američkim bioskopima 18. maja 2001. godine i zaradio je preko 484 miliona dolara širom sveta, naspram budžeta od 60 miliona dolara.

Film je dobio prvog ikada oskara za najbolji animirani film, a takođe je bio nominovan za najbolji adaptirani scenario. Takođe je bio nominovan za šest nagrada BAFTA, a osvojio je onu za najbolji adaptirani scenario. Uspeh filma je pomogao kompaniji DreamWorks Animation da postane glavni konkurent kompaniji Piksar u izdavanju dugometražnih kompjuterski animiranih filmova.

Film prate tri nastavka Šrek 2 (2004), Šrek 3 (2007) i Šrek srećan zauvek (2010), dva praznična specijala, spin-of film i mjuzikl.

 

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Slaba kiša
11 Beograd