fbpx
Skip to main content
Sten Li

Tvorac MARVEL univerzuma preminuo u 95. godini! (VIDEO)

Foto: Insagram Printsreen/therealstanlee
Hvala ti za sve!

Legendarni američki autor stripa Sten Li, kreator Marvelovih junaka kao što su Spajdermen, Neverovatni Hulk, Fantastična četvorka i Ajronmen, umro je u 95. godini.

Skinula UMRILICU sa drveta i čuvala je do kraja života! Neverovatna priča o velikoj Oliveri Marković

POSLE 20 GODINA! Legendarni Beastie Boys otkrili o čemu se tačno radi u pesmi "Sabotage" (VIDEO)

Li je rođen u Njujorkju, u porodici siromašnih jevrejskih emigranata, rumunskog porekla. Nakon završetka srednje škole u Bronksu počeo je da radi u kompaniji Tajmli komiks, koja je danas poznata kao strip gigant Marvel.

On je postao poznat po tome da je "humanizovao" superheroje, promenivši im "savršene" karaktere tako da su ih mučili svakodnevni problemi, zabrinutost i strah, čime ih je približio čitaocima.

NAJBOLJE SE SNAĐU LOPOVI: Retkost na snimku - ovako je veliki Branko Ćopić govorio ratu i Bosancima

U saradnji s crtačem Džekom Kirbijem osmislio je Fantastičnu četvorku, a zatim i Hulka, Ajronmena, Tora i Iks menove. Uz crtača Bila Everta je stvorio Dardevila, a sa Stivom Ditkom Doktor Strejndža i Spajdermena.

Li je zahtevao da na prvim stranama stripa, osim scenariste i crtača, budu ispisana imena i ostalih koji su radili na stripu kao što su tušeri, unosači teksta i koloristi.

Adrian Brodi, Džoni Dep, Pirs Brosnan... Sve više slavnih glumaca snima u Srbiji!

Ostao je poznat i po tome da se kroz stripove borio protiv rasizma, narkomanije, socijalne nepravde, diskriminacije i predrasuda. Zanimljivo je da se pojavio u epizodnoj ulozi u svakom Marvelovom filmu. Li je dobitnik 2.428 zvezde koja u cementu ovekovečuje njegov doprinos svetu zabave.

Više od dva miliona stripova na kojima je sarađivao Sten Li objavljeno je u 75 zemalja i prevedno na 25 jezika. Likovi koje je on kreirao pojavljivali su se u 24 crtane televizijske serije i u velikom broju akcionih filmova. Imao je ćerku Džoan, a prošle godine preminula mu je supruga.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
5 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19