fbpx
Skip to main content
Izložba

U VELIKOJ PLANI OTVORENA NAJVEĆA LIKOVNA IZLOŽBA NA SVETU: Pristigla 3.733 crteža od 2.812 dece iz 11 zemalja!

Foto: Promo
Uslove konkursa ispunilo je 2.408 domaćih i 404 inostranih učesnika sa 3.042 rada u različitim crtačkim, slikarskim, grafičkim i kombinovanim tehnikama.

 Danas je u Domu omladine u Velikoj Plani, u organizaciji udruženja građana Obrazovno-kreativni centar Restart, na čijem čelu se nalazi mr Snežana Grozdanović, otvorena Dečija likovna izložba malog formata Mini Restart.

Na ovogodišnji likovni konkurs za decu uzrasta od 4 do 18 godina, koji je organizovan prvi put, pristigla su 3.733 rada iz osamdeset gradova Srbije, zatim iz Egipta, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Litvanije i Hondurasa. Uslove konkursa ispunilo je 2.408 domaćih i 404 inostranih učesnika sa 3.042 rada u različitim crtačkim, slikarskim, grafičkim i kombinovanim tehnikama.

Izložba
Foto: Promo

Prihvaćeni su radovi poslati iz 19 predškolskih ustanova, 127 osnovnih škola, 18 srednjih škola i gimnazija, 9 srednjih umetničkih škola, 3 dečja i kulturna centra, 26 privatnih ateljea i likovnih radionica i 141 pojedinca.

U galeriji Centra za kulturu „Masuka“, koja se nalazi u planjanskom Domu omladine, izloženo je više od 800 pristiglih radova.

Izložba
Foto: Promo

-Ovo je po meni čudo neviđeno, izuzetan kulturni događaj, kakav naš grad odavno nije imao. Impresioniran sam brojem izuzetno kvalitetnih crteža. Velika Plana je danas kulturni centar sveta – kaže Goran Stefanović, direktor Turističko-sportskog centra u Velikoj Plani.

Za nadmetanje u prvoj kategoriji pristiglo je 618 radova od 578 autora, za drugu kategoriju 1127 radova 1022 autora, za treću kategoriju 941 rad od 926 autora, za četvrtu 167 radova od 147 autora i za petu kategoriju 189 radova, koje su naslikala 163 autora.

Izložba
Foto: Promo

U prvoj kategoriji, za uzrast od četiri do sedam godina, prvo mesto dele Filip Grujić (7) iz Beograda i Lora Čolakova (7) iz Plevena u Bugarskoj. Druga nagrada pripala je Hani Surovi (5) iz Novog Sada, a treća Stefanu Angeleskom (4) iz Skoplja, Makedonija.

Za urast od osam do jedanaest godina prva nagrada dodeljena je Augusté Ligeikyté (10) iz Litvanije, drugo mesto dele Ernesta Neverovska (10) iz Litvanije i Marjan Rajković (8) iz Subotice, dok je Stefan Seratlić (10) iz Vršca zauzeo treće mesto.

Izložba
Foto: Promo

U trećoj kategoriji, za uzrast od 12 do 15 godina, prvonagrađena je Jana Perić iz Velike Plane, na drugom mestu je Yelyzaveta Khvostyk (14) iz Kijeva, glavnog grada Ukrajine, dok je treći Srđan Pulović (14) iz Zaječara.

Kruna Jevtić (16) iz Beograda je dobitnik prve nagrade za uzrast od 16 do 18 godina, druga je Valentina Govedarica (18) iz Zemuna, a treća Lidija Zeljić (18) iz Beograda.

Izložba
Foto: Promo

U petoj kategoriji za učenike srednjih umetničkih škola pobedio je rad Jovane Plazinić (18) iz Umetničke škole u Užicu, druga je Andrijana Krstić (18) iz Umetničke škole u Nišu, a treća Milica Jovanović (16) iz Škole za dizajn u Beogradu.

Posebnim pohvalama nagrađeno je 18 učenika. To su Relja Vojinović (6) i Višnja Vranješ (14) iz Novog Sada, Vanja Kaurin (6) iz Kaća, Patrik Ćavar (4) iz Širokog Brijega u BiH, Bojan Nešić (9), Marija Ćurčija (12), Lena Antić (16) i Sonja Platinić (16) iz Beograda, Anastasija Šoršokanović (11) iz Zaječara, Dale Elwin (10) iz Roatana u Hondurasu, Bojana Ulić (12) iz Sokobanje, Katarina Pajkić (18) iz Aleksinca, Dominik Višnjić (18) iz Varaždina u Hrvatskoj, Katarina Stojanović (16) iz Niša, Anđela Šaponjić (15) iz Čačka, Andrea Dimitrijević (16) iz Šapca i Lilia Sopadzieva iz Plovdiva u Bugarskoj.

Izložba
Foto: Promo

Za pet najboljih mentora mladih umetnika proglašeni su Maia Ananieva iz škole „kolorit“, Pleven u Bugarskoj, Augenis Kasputis iz Vievisa u Litvaniji, Katarina Bulajić Pavlović iz Ateljea Kabupa u Beogradu, Ivana Veličković iz OŠ „Vuk Karadžić“ u Preševu i Ivana Stanković iz Umetničke škole u Nišu.

Više nego obiman posao pregledanja i ocenjivanja radova odradio je žiri u sastavu Snežana Grozdanović, koja je i autor izložbe, mr Dragan Cvetković, slobodni umetnik, član Umetničkog saveta Udruženja likovnih umetnika Srbije, dr Ana Milošević, istoričar umetnosti iz Smederevske Palanke, Vera Stanišić-Rončević, diplomirana slikarka iz Beograda, Slađana Kazaković, istoričarka umetnosti i stručni saradnik u Centru za kulturu „Masuka“ u Velikoj Plani.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd