fbpx
Skip to main content
Dženis Džoplin

UBILI JE ALKOHOL I DROGA: Prošlo je tačno pola veka od smrti LEGENDARNE Dženis Džoplin! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Jedinstvena i neponovljiva.

Pevačica Dženis Džoplin umrla je na današnji dan pre 50 godina u 27. godini, ali njene pesme prevazilaze vreme.

RAST OD 1500 ODSTO! Golišava fotografija ove devojke promenila je tok izbora za predsednika Amerike! (FOTO)

RAST OD 1500 ODSTO! Golišava fotografija ove devojke promenila je tok izbora za predsednika Amerike! (FOTO)

Poznavaoci njene muzike smatraju da se njen trajni uticaj i popularnost mogu da prepišu njenim sirovim, originalnim i neustrašivim nastupima.

Dženis Lin Džoplin rođena je 19. januara 1943. u gradiću Port Artur u Teksasu, a umrla je u hotelskoj sobi u Los Anđelesu od posledica predoziranja heroinom 4. oktobra 1970. Bila je američka rok i bluz pevačica, tekstopisac i muzički aranžer.

Pod uticajem umetnika kao što su Besi Smit, Otis Redinga, Bili Holidej, Reja Čarlsa, Tine Tarner, Arete Frenklin, Dženis je posedovala bluz stil, frazeologiju i melodiju, kažu poznavaoci.

Primljena je u Kuću slavnih rokenrola 1995. godine, dok je 2008. godine dospela na 28. mesto, od 100 najvećih pevača svih vremena, na listi magazina Roling Stoun, a to je sve postigla pre svega svojim snažnim, nesputanim hrapavim glasom.

RASTI PRETI 12 GODINA ROBIJE: Evo šta čeka repera nakon što mu je policija pronašla narkotike u stanu

RASTI PRETI 12 GODINA ROBIJE: Evo šta čeka repera nakon što mu je policija pronašla narkotike u stanu

Džoplin je imala moćan i zapovednički glas. U svojim živim nastupima bila je usredsređena i nesputana, pokazujući široku paletu prepoznatljivih vokalnih ritmova, zajedno sa brzim vibratom. Svojim opsegom od tri oktave koristila je hrapavo režanje, jauke i vriske da bi izrazila sirove emocije.

Biograf Alis Ekols rekla je da je Dženis bila velika nepriznata protestna pevačica šezdesetih, ali da ona nije pevala eksplicitne protestne pesme, međutim u njenom glasu, ono što su ljudi čuli jeste neko ko je odbijao status kvo.

Prema Vikipediji, karijeru je počela ranih šezdesetih kao folk i bluz pevačica po klubovima San Fransiska. Svetsku slavu je stekla krajem šezdesetih godina 20. veka, kao pevačica psihodeličnog esid rok benda Big Brother and the Holding Company. Kasnije je nastupala i kao solo pevačica uz pratnju bendova The Kozmic Blues Band i The Full Tilt Boogie Band.

U kratkoj profesionalnoj karijeri koja je trajala svega četiri godine, proslavila se brojnim hitovima, a neki od najvećih su „Down On Me“,”Bye, Bye Baby“,”Piece of My Heart“,”Try (Just A Little Bit Harder“),”Maybe“,”To Love Somebody“,”Mercedes Benz“,”One Night Stand“,”Raise Your Hand“ i ”Me and Bobby McGee”,”Cry Baby”.

Tokom karijere objavila je četiri studijska albuma, od kojih je poslednji izdat posthumno i pet singlova.

Dženis je imala buntovan i neuobičajen stil tipičan za hipi pokret tog vremena. Hronični alkoholizam i konzumiranje teških droga uzrok su njene prerane smrti.

Mušterija je čekala red u pekari i snimila prizor koji će vam ZGADITI HLEB za sva vremena! (VIDEO)

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
6 Beograd