fbpx
Skip to main content
Adligat

Udruženje Adligat unapređuje kulturne veze između Srbije i Egipta (FOTO)

Foto: Adligat
Značajni susreti na Beogradskom sajmu knjiga.

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, uz podršku ambasade Egipta i Srpsko-egipatskog društva prijateljstva, formira najveću i najvažniju zbirku knjiga o Egiptu i sprovodi niz aktivnosti kako bi se unapredile kulturne veze između dve zemlje. Na ovogodišnjem sajmu knjiga tim povodom je organizovan niz značajnih susreta i dogovoreni su koraci ka unapređenju saradnje.

U Muzeju knjige i putovanja nalazi se najveća zbirka knjiga o Egiptu u regionu. Sa više od 1.500 naslova, te zasebnim zbirkama knjiga o starom Egiptu, Koptima i delima egipatskih pisaca na arapskom jeziku ova zbirka predstavlja važan most prijateljstva između naše dve države.

Egipćani
Egipćani
Foto: Adligat

O ovoj zbirci bilo je reči u razgovoru predsednika Adligata sa egiptaskom ministarkom kulture dr Ines Abdel-Dajem, koji je organizovao ambasador Egipta u Srbiji Nj.E. Amr Alguvejli. Ubrzo je usledila poseta delegacije egipatskih književnika i intelektualaca Muzeju knjige i putovanja i Muzeju srpske književnosti koji su otvoreni u okviru Udruženja Adligat. U poseti su bili, između ostalih, književnik Muhamed Salmavi i egiptolog Mamduh El Damati, sa kojima je dogovorena dugoročna saradnja.

Gospodin Mamduh El Damati je jedan od najuvaženijih egiptologa današnjice, profesor, bio je direktor slavnog Egipatskog muzeja u Kairu i bivši ministar antikviteta Egipta.

Beogradski sajam knjiga
Beogradski sajam knjiga
Foto: Adligat

Predsednik Adligata, Viktor Lazić, kaže: - Bila je velika čast primiti ovakvu delegaciju u Adligat. Lično sam im pokazivao dva Adligatova muzeja i, moram priznati, imao tremu naročito pred gospodinom Eldamatijem. Biti ministar antikviteta u Egiptu, biti direktor kairskog Egipatskog muzeja, to su najviša zvanja u kulturi, čini mi se na celom svetu.

Adligat je posetio i Muhamed Salmavi, značajan egipatski književnik, uvažavan širom arapskog sveta. Bio je dugogodišnji predsednik Udruženja književnika Egipta, generalni sekretar Udruženja arapskih književnika. Autor je više od trideset knjiga, a naročito je važno i širom sveta prevođeno njegovo delo "Krila leptira" u kojem je predvideo revoluciju koja se dogodila 2011. godine. Bio je na mnoštvu visokih državnih pozicija, pa je bio i član komisije koja je pisala novi egipatski ustav.

Viktor Lazić, Abdel Dajem, Aneta Đermanović
Viktor Lazić, Abdel Dajem, Aneta Đermanović
Foto: Adligat

- Gospodin Salmavi je u ime književnika Nagiba Mahfuza primio Nobelovu nagradu za književnost i pročitao njegovu besedu u Švedskoj akademiji. Adligatu je obećao na poklon potpis velikog književnika - kaže Viktor Lazić.

Ovogodišnji Sajam knjiga je značajne godišnjice Danila Kiša, Miloša Crnjanskog i Milorada Pavića obeležio izložbom u organizaciji Adligata, koje je egipatska delegacija takođe posetila. Prikazani su originalni rukopisi, dokumenti i potpisi ovih velikana.  

Adligat je sa Srpsko-egipatskim društvom prijateljstva u maju ove godine potpisao protokol o saradnji koji je potpisala predsednica ovog udruženja gospođa Aneta Đermanović u prisustvu ambasadora Egipta.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd