Skip to main content
pravoslavni monah sa Atosa

Uskoro počinje obnova NAJZNAČAJNIJEG srpskog pravoslavnog manastira!

Foto: Profimedia/ilustracija
Prioritet u oblasti kulturnog nasleđa

Obnova manastira Hilandar predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva kulture i informisanja u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, imajući pre svega u vidu značaj koji Hilandar ima za našu istoriju, našu crkvu, našu kulturu, odosno za čitav srpski narod, rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević nakon sednice Komisije za Hilandar održane u samom manastiru na Svetoj Gori. 

Komisija je ocenila da se radovi na obnovi odvijaju predviđenim tempom i da je do sada obnovljeno 70 odsto objekata izgorelih u požaru, uključujući upravo završene radove na Belom konaku. 

Članovi Komisije konstatovali su da svi učesnici u procesu obnove Hilandara obavljaju posao na najbolji mogući način, pozitivno ocenivši zalaganje i rad Zadužbine Hilanadar i nadležnih ustanova zaštite kulturnih dobara: Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Narodne biblioteke Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin i njihovih stručnjaka. 

Povratak u detinjstvo: Pogledajte prve scene iz filma "Dambo"! (VIDEO)

SPC
Foto: Profimedia

- U 2018. godini Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je 80 miliona dinara za obnovu Hilandara. Prema sadašnjoj dinamici radova, sa realnim optimizmom možemo da kažemo da će kompletna obnova objekata postradalih u velikom požaru biti prema planu gotova do kraja 2021. godine - dodao je ministar Vukosavljević.

Na sednici Komisije istaknuto je da sadašnji objekat riznice onemogućava adekvatno čuvanje predmeta i u saradnji sa manastirskom upravom biće razmatreni predlozi za prostor za izmeštanje riznice. 

GLUMAC SA MIKROFONOM: Kolja spotom najavio novi album (VIDEO)

Vernici
Foto: Profimedia

Nakon uvida u stanje celukupnog manastirskog kompleksa, Komisija je prihvatila sugestije stručnjaka o potrebi konzervatorskih radova i na objektima koji nisu bili neposredno ugroženi u požaru, kao što je Crkva svetog Vasilija na moru.

 Po okončanju administrativne procedure, otpočeće i predviđeni radovi na trepezariji manastira.

Ikonopisac Vuk Vuković za Srbiju Danas o ikonama, inspiraciji, životu, religiji (FOTO)

Sednici su prisustvovali ministar Vukosavljević, predsednik Komisije i članovi: Mirko Kovačević, arhitekta, Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, Vladimir Trijić, zamenik upravnika Narodne biblioteke Srbije, Vladeta Janković, profesor, Vladimir Bulajić, konzervator Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Svetislav Nikolić, profesor i Milivoje Ranđić, direktor Zadužbine Hilandar. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd