Utorak 19. mar 2024.
Marina Ilić

Utisci sa 52. Bitef putovanja i planovi Bitefa

Foto: Marina Ilić
Direktor Bitef teatra, Miloš Latinović najavio je drugu značajnu aktivnost u nastupajućem periodu a to je nastavak uspešne prakse uspostavljene prošle godine da se organizuje donatorska večera, s aukcijom umetničkih dela i specijalnih programa, čiji je prihod namenjen programskim i drugim troškovima narednog izdanja festivala.

U Bačkom vinogradu, nadomak Subotice, kod prijatelja festivala Vinarije Tonković u četvrtak, 18. oktobra održana je konferencija za novinare festivala Bitef i Bitef-teatra u dionizijskom okruženju. Kako je rekao umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, otvarajući konferenciju, ovo okruženje samo na prvi pogled može da deluje neobično, jer pozorišni stvaraoci i proizvođači vina imaju istog zaštitnika, boga Dionisa.

Prva tema konferencije bili su odjeci upravo završenog 52. Bitef. Novinarima je prikazan "press clipping", publikacija od stotinak strana s tekstovima objavljenim o ovom Bitefu u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj, Engleskoj, SAD, Japanu...

Medenica je istakao da je srećan što su u velikoj većini osvrta prepoznata i pohvaljena dva značajna svojstva 52. Bitefa: njegova društvena relevantnost i radikalnost, kao i koncepcijsko-dramaturška artikulisanost i zaokruženost. Dodao je da je 52. Bitef izazvao i polemike, što je bilo i priželjkivano, jer su umetničko i političko preispitivanje i pomeranje granica oduvek bili misija Bitefa, te da je s umetničkim akcentom na instalacijama i tematskim na osudi desnog esktremizma, programska radikalnost je ove godine bila još veća. Pored medija, Bitef je ove godine izazvao i veliko interesovanje publike, pa tako, recimo, za predstave Olivera Frljića nije bilo karata još u periodu rezervacija, a Sava Centar je bio rasprodat za predstavu Rekvijem za L.

Bitef
Bitef
Foto: Marina Ilić

Medenica je zatim prešao na nove aktivnosti Bitefa koje su se, gotovo bez pauze, nadovezale na festival. Bitef je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da učestvuje u "Evropskom projektu Balkon", koji će se istog dana, 10. novembra 2018. u 16h, odigrati na balkonima ili ispred zgrada nekih od vodećih evropskih teatara: Burgteatra i Folksteatra iz Beča, Šaušpilhausa i Talija teatra iz Hamburga, NT Genta (Belgija)... Tog dana, na godišnjicu kraja Velikog rata, biće pročitan Manifest, o njemu će se debatovati u otvorenom prostorima ispred pozorišta i na simbolički način biće proglašena "Evropska republika". Projekat je nastao na inicijativu nekih od vodećih evropskih pozorišnih umetnika i intelektualaca, nezadovoljnih stanjem demokartije u Evropi, kao što su Milo Rau i Robert Menase, a podržali su ih i Elfride Jelinek, Antonio Negri, Dubravka Ugrešić, Srećko Horvat.

Direktor Bitef teatra, Miloš Latinović najavio je drugu značajnu aktivnost u nastupajućem periodu a to je nastavak uspešne prakse uspostavljene prošle godine da se organizuje donatorska večera, s aukcijom umetničkih dela i specijalnih programa, čiji je prihod namenjen programskim i drugim troškovima narednog izdanja festivala. Kao i prošle godine, i ove će donatorska večera biti organizovana u hotelu "Skver Devet", u saradnji s glavnim sponzorom Bitefa I&F McCann Grupom i njegovim osnivačem Srđanom Šaperom, a domaćin večere biće njegova šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, koja je značajno podržala i 52. Bitef. Latinović je istakao da ovo nije samo način da se prikupe sredstva za festival, već i da se razviju istinski prijateljski, partnerski odnosi između poslovnog sveta i stvaralaca u kulturi.

Bitef
Bitef
Foto: Marina Ilić

Latinović je zatim obavestio novinare da se, na incijativu Ivana Medenice, započinje i vrlo značajan i zahtevan proces redefnisanja koncepta Bitef-teatra koji se svodi na mnogo čvršće povezivanje teatra sa "starijim bratom", festivalom. U duhu izvorne misije Bitef-teatra koji je postavila Mira Tarilović, a koja nikad nije do kraja sprovedena, Bitef-teatar će postati platforma za razvoj bitefovskih "novih tendencija" na lokalnojj sceni i to tokom cele sezone. Za realizaciju novog koncepta zaduženi su dramaturškinja Bitef-teatra Jelena Bogavac i dramaturg Bitefa Filip Vujošević, a sarađivaće i s rukovodiocem Bitef dens kompanije Jelenom Kajgo. Novi koncept će početi da se realizuje posle rođendana Bitef-teatra, 03. marta 2019, kojim se, pre početka nove faze, simbolički zaokružuje veoma uspešan period u istoriji Bitef teatra, oličen u velikom broju gostovanja i nagrada: samo na poslednjem Sterijinom pozorju predstave nastale u produkciji ili koprodukciji Bitef-teatra dobile su ih jedanaest.

Filip Vujošević izjavio je da će Jelena Bogavac i on pokušati da u novom repertoraru povežu značajne strane autore iz celog sveta koji su poslednjih godina obeležili Bitef s našim glumcima i drugim umetnicima, te publici ponude "bitefovske predstave" tokom cele godine. Te predstave, koje će biti festivalske (ko)produkcije, trebalo bi da budu zamajac za osnaživanje domaće savremene pozorišne i plesne scene.

Jelena Bogavac je podsetila da je pokušaja da se čvršće povežu festival Bitef i Bitef-teatar bilo i ranije, ali da su se tek sada stekle okolnosti, pre svega personalne, da se to i ostvari. "Nastojaćemo da poraste cvet koji je zasadila Mira Trailović”, zaključila je Jelena Bogavac.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd