Skip to main content
adligat

VEST ADLIGATA: Otvoreno odeljenje za digitalizaciju

Foto: Promo
U Udruženju Adligat nalazi se izuzetno značajan deo srpske i svetske arhivske građe

U utorak 12. februara 2019 godine otvoreno je Odeljenje za digitalizaciju Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat koje je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja.

USPAVALA DECU, A ZATIM SE UBILA: Pesnikinja Silvija nakon suprugove PRELJUBE u porodičnom domu ODUZELA SEBI ŽIVOT na najbizarniji način!

Novoformirani ogranak Adligata otvorili su Dejan Masliković, pomoćnik za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti i književnik Miloš Janković, predsednik upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije i zamenik predsednika Udruženja književnika Srbije koji je svoj legat poverio ovom udruženju.

dom legata
Foto: Promo

U Udruženju Adligat nalazi se izuzetno značajan deo srpske i svetske arhivske građe. Između ostalog, u planu za digitalizaciju su lične arhive i dokumentacija Uroša Predića, Save Šumanovića, Mihaila Petrovića Alasa, Miloša Crnjanskog, Joce Vujića, Milovana Danojlića, Borislava Pekića, Miodraga Pavlovića i mnogih drugih velikih imena naše kulture.

Handanović pozvao građane na 47. FEST: Više od 500 filmskih projekcija, od toga čak 125 PREMIJERA

Načelnik Odeljenja za digitalizaciju Momir Alvirović kaže: "Do sada smo i za potrebe najjednostavnije digitalizacije bili primorani da angažujemo druge institucije. Za projekat sa Britanskom bibliotekom u naše prostorije su donošeni skeneri Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", a za digitalizaciju eksponata za izložbu u Vojnom muzeju u Parizu digitalizaciju je besplatno uradila firma Wirless Media. Sada ćemo konačno biti svoji na svome."

uroš predić
Foto: Promo

S obzirom na to da će jedan od prvih projekata biti digitalizacija građe iz legata prof. dr Ileane Čure, slavne profesorke anglistike, poznate po mnogobrojnim aktivnostima u feminističkom pokretu u Jugoslaviji, kao i zbirke dokumenata značajnih srpskih književnica kao što su pisma Isidore Sekulić, otvaranju Odeljenja za digitalizaciju prisustvovala je i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

O NJEMU ĆUTI Ovaj glumac bio je prva ljubav Seke Sablić

Predsednik Udruženja, Viktor Lazić, kaže: "Veoma smo zahvalni Ministarstvo za kulturu i informisanje, bez čije pomoći Adligat u skorije vreme ne bi bio u mogućnosti da pokrene sopstveni projekat digitalizacije. Siguran sam da će nam svima služiti na čast dostupnost građe od nacionalnog značaja koja se nalazi u našem fondu."

adligat
Foto: Promo

Prvi digitalizovani materijali su iz arhive Uroša Predića razglednice Bete Vukanović upućene Prediću kao i materijali iz legata književnika Miloša Jankovića, tačnije pismo i predložak za delo "Saveti mladom piscu" Danila Kiša i Jankovićeva prepiska sa Milovanom Danojlićem.

VELIKI ORVELE, POGREŠILI SMO! Posthumno izvinjenje piscu "Životinjske farme"

Svečanom otvaranju prisustvovali su članovi upravnog odbora Adligata Ljubivoje Ršumović i Mirjana Vuišić kao i Vuk Mirčetić, predstavnik opštine Voždovac koja je obezbedila magacinske prostorije za deo Adligatovog fonda i Jasmina Ninkov, direktorka najveće javne biblioteke u Srbiji, Biblioteke Grada Beograda koja sa Udruženjem Adligat već godinama uspešno sarađuje na osnovu protokola o saradnji.

Adligat
Foto: Promo

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mist
12 Beograd