fbpx
Skip to main content
Iz filma Dnevnik Diane Budisavljević

ZAPENILI OD BESA! Film o spasavanju SRPSKE DECE od ustaša razbesneo desničare u Hrvatskoj (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/hulahop films
Ništa im nije sveto!

Hrvatski desničarski portali i "građanske inicijative" složno kritikuju film "Dnevnik Diane Budisavljević" u nastojanju da dokažu kako nikakvog spasavanja srpske dece u ustaškoj državi nije bilo, jer, po njima, ta država nije bila zločinačka, a ustaše su "pomagale ostavljenim mališanima".

"Treba biti beskrajno naivan, poprilično glup pa poverovati u ovu najnoviju storiju o Diani Budisavljević koja je 'iz kandži krvožednih ustaša', odnosno iz njihovih 'logora smrti' spasila desetak hiljada srpske dece...", prenose desničarski mediji.

PAKLENI IZAZOV: U susret premijeri filma "Paklene ulice - Hobs i Šo"!

PAKLENI IZAZOV: U susret premijeri filma "Paklene ulice - Hobs i Šo"!

Sinhronizovani napad na film može se da se sažme u ciničnu tvrdnju, koju je preneo portal "Narod", da je poređenje akcije Diane Budisavljević sa Oskarom Šindlerom, koji je spasao Jevreje iz nacističih logora - "neumesno".

Oni pišu da, navodno, ljudi (odnosno deca) kojima je pomagala Diana Budisavljević, izvlačeći ih iz ustaških logora u kojima su umirali od tifusa i gladi, "nisu bili direktno životno ugroženi, odnosno život im nije bio ugrožen u smislu da ga nekim direktnim postupkom želi oduzeti neki državni sistem ili čovek".

U nastojanju da dezavuišu film koji je pobedio na Pulskom festivalu i koji prvi put od osamostaljenja Hrvatske govori o posledicama ustaškog genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), razni komentatori tih medija ironično nazivaju humanitarku Dianu Budisavljević "osobom sa natprirodnim moćima".

Kao i Građanska inicijativa "Ivo Pilar", koja negira autentičnost akcije spasavanja srpske dece iz logora u NDH, desničari nastoje da zasluge za pomoć deci pripišu ustaškim vlastima, tvrdeći da bez njih ništa ne bi bilo moguće.

VOLIM TE ZAUVEK... Sin prerano PREMINULOG GLUMCA opasnom vratolomijom odao počast ocu (VIDEO)

VOLIM TE ZAUVEK... Sin prerano PREMINULOG GLUMCA opasnom vratolomijom odao počast ocu (VIDEO)

Za niz desničarskih portala u Hrvatskoj "priča o Diani Budisavljević" je dokaz "kako se ideologijom, iskrivljavanjem činjenica i nametanjem lažnog kolektivnog sećanja falsifikuje istorija".

Istovremeno, desničari pokušavaju da negiraju ili dovedu u pitanje patnju na hiljade srpskih mališana i akciju spasavanja, navodeći da je Diana Budisavljević pisala dnevnik na nemačkom, a da je hrvatskoj javnosti dostupan samo prevod.

Citiraju se i stavovi Građanske inicijative "Ivo Pilar" (naziv dat po "pravašu" i hrvatskom nacionalisti iz tridesetih godina prošlog veka) da se o Diani Budisavljević nije govorilo do pre desetak godina, te da je cela priča sumnjiva i izmišljena.

Za desničare je posebno neprihvatljivo to što je film napravljen u koprodukciji Hrvatske, Srbije i Slovenije.

S druge strane, poznati hrvatski književnik Miljenko Jergović, koji veoma pohvalno piše o ovom filmu, napominje da je Budisavljević u dnevniku zabeležila da je nadbiskup Stepinac odbio da pomogne u prvi mah i da joj je savetovao da potraži pomoć "kod svojih".

Jergović navodi da ovaj film, o kome se danima priča i piše u Hrvatskoj, tematizuje "iza sedam brava zaključanu tabu temu hrvatske kulture: genocid nad Srbima u NDH".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Marica Jakovljevic's picture

Marica Jakovljevic

Po raznim teorijama Ustaskih organizacija i njima naklonjenim medija prica se da su se 6 miliona Jevreja sami ubili zajedno sa svim pobijenim Srbima u Hrvatskoj. Ocigledno im je lakse da ignorisu istorijske cinjenice jer istina uzasno duboko boli i ne mogu trpeti tu bol. Moj otac i baka su licno cuvali i krili Jevreje tokom II svetskog rata.

1 | 0
Zoka's picture

Zoka

Predlazem da pitaju centar Simon Vizental kako je bilo i ko je spasavao decu...!!!! Tamo verovatno znaju istinu i pravi odgovor....!!!!

0 | 0

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
14 Beograd