fbpx
Skip to main content
c

ZAUVEK UGAŠENO CRVENO OKO: Preminuo glumac koji je bio HAL 9000

Foto: Youtube printscreen/KlingonSpider
Neka mu je večna svemirska slava

Daglas Rejn, kanadski glumac najpoznatiji po pozajmljivanju glasa u filmu "Odiseja u svemiru", preminuo je u Stratfordu u 91. godini.

Vest o njegovoj smrti objavili su organizatori Stratford festivala, pozorišne smotre koju je Rejn osnovao zajedno sa još nekoliko glumaca.

Najpoznatiji je bio po "ulozi" veštačke inteligencije HAL 9000 u filmovima "Odiseja u svemiru" i "Godina kada smo ostvarili kontakt". Fanovi naučne fantastike bili su oduševljeni "robotom" koji tokom čitavog filma zadržava mirni, nepokolebljivo tihi ton, čak i kada je jasno da je glavni negativac.

Rejn nije bio prvi izbor Stenlija Kjubrika za glas HAL-a, hteo je oskarovca Martina Balzama, ali je Balzam snimio svoju ulogu "šetajući" kroz sve ljudske emocije, čak je i plakao. Kjubrik je onda čuo Rejnovu sinhronizaciju dokumentarca "Svemir" i odlučio da pozove njega.

Pošto su sve scene već bile snimljene, Rejn je glas snimio sam u studiju, i nikada nije sreo nijednog od ostalih glumaca u filmu.

Mirni, "ravni" ton koji je dao HAL-u poslužio je kao model za buduće veštačke inteligencije, prenosi "Hafington post". Zbog Rejna, navodi taj portal, Siri ili Alexa govore tako kako govore.

Rejn je igrao i u pozorištu, na filmu i televiziji, ali će zauvek ostati upamćen kao HAL 9000. U filmu "Odiseja u svemiru", koji nikada nije pogledao.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd