Skip to main content
naplaćuje se ulaz u Veneciju

ZAVRŠENO VENECIJANSKO BIJENALE! Zlatni LAV ide OVOJ zemlji!

Foto: Profimedia
Mnogi će se iznenaditi!

Nagrada ''Zlatni lav'' za najbolje nacionalno predstavljanje na 58. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji pripala je Litvaniji za izložbu “Sun and Sea (Marina)” čiji su autori Lina Lapelite, Vaiva Grainite and Rugile Barzdziukaite.

NOVA ZVEZDA NA TROTOARU SLAVNIH! Čuvena američka glumica dobila KULTNO obeležje u Los Anđelesu!

NOVA ZVEZDA NA TROTOARU SLAVNIH! Čuvena američka glumica dobila KULTNO obeležje u Los Anđelesu!

Zlatni lav
Venecijanski Zlatni lav
Foto: Youtube printscreen/BiennaleChannel

Žiri u sastavu Srefani Rozental iz Nemačke (predsednica žirija), Defne Ajas (Turska/Holandija), Kristina Kolu (Italija), Sunjung Kim (Koreja) i Hamza Volker (SAD) dodelio je Zlatnog lava za, kako je navedeno u obrazloženju, “eksperimentalni duh paviljona i neočekivani pristup nacionalnom predstavljanu”.

VELIKI USPEH SRPSKE KINEMATOGRAFIJE: Rimejk čuvenih filmova "Most" i "Valter brani Sarajevo"

VELIKI USPEH SRPSKE KINEMATOGRAFIJE: Rimejk čuvenih filmova "Most" i "Valter brani Sarajevo"

Specijalno priznanje pripalo je Belgiji za postavku “Mondo Cane”, čiji su autori Jos de Grujter i Harald Tis za “alternativni pogled na nedovoljno prepoznate apskete socijalnih veza širom Evrope”.

Zlatnog lava za najbolji rad na centralnoj izložbi, koja odgovara na temu “Da živite u zanimljivim vremenima”, žiri je dodelio Arturu Džafi iz SAD za film “The White album”, uz ocenu da je reč istovremeno o eseju, poemi i portretu, pri čemu umetnik koristi prisvojene i originalne snimke kako bi razmatrao pitanje rase.

Srebrni lav za mladog umetnika koji obećava, učesnika centralne izložbe po pozivu, pripao je Harisu Epamimondi, poreklom sa Kipra, koji živi u Belgiji.

Kinezi finansiraju rimejk kultnog partizanskog filma! (VIDEO)

Kinezi finansiraju rimejk kultnog partizanskog filma! (VIDEO)

Žiri je konstatovao u njegovom radu pažljivo kreiran odnos slika, objekata, teksta, formi i boja koje čine sećanja, istorije i izmišljene veze, pri čemu pokazuje, prema oceni žirija, da lično i istorijsko mogu biti povezani u moćnu, ali labavu mrežu višetrukih značenja.

Dva specijalna priznanja žiri je dodelio umetnici Terezi Margoles iz Meksika, koja živi i radi u Meksiku Sitiju i Madridu, i nigerijskom umetniku Otobongu Nkangi koji živi u Antverpenu.

Na predlog kustosa 58. Međunarodne izložbe savremene umetnosti Ralfa Rugofa, Bord venecijanskog Bijenala na čelu sa Paolom Baratom, dodelio je Zlatnog lava za životno delo Džimiju Durhamu (SAD).

Nagrade su dodeljene na današnjoj ceremoniji svečanog otvaranja 58. Bijenala savremene umetnosti, koje će trajati do 24. novembra.

Nacionalnim izložbama predstavilo se 90 zemalja, među kojima je i Srbija sa izložbom “Povratak gubitka memorije” Ðorđa Ozbolta, dok je za centralnu izložbu Rugof pozvao 79 umetnika iz čitavog sveta.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
15 Beograd