fbpx
Skip to main content
Ivan Lalović

Nagrada "Nebojša Devetak" pesniku Ivanu Laloviću

Foto: Adligat
Dodela na Dan biblioteke "Danilo Kiš" u Vrbasu, 22. februara 2021. godine.

Nagradu "Nebojša Devetak" za 2019. godinu dobio je pesnik iz Beograda Ivan Lalović, član Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" za najbolji ciklus pesama objavljen u 60. broju časopisa 'Trag'. Nagrada koja podrazumeva plaketu i novčani iznos od 50.000 dinara, biće dodeljena na Dan biblioteke 'Danilo Kiš' u Vrbasu, 22. februara 2021. godine.

- Poezija Ivana Lalovića poseduje jedan kvalitet kojim se izdvaja i prekoračuje današnje pesničke standarde – ona je izuzetno komunikativna, ona dopušta čitaocu da prati njen smisao, ne postavljajući mu zamke niti veštačke prepreke. (...) U nagrađenim pesmama, gipki slobodni stih nosi kompleksne, socijalno osetljive predstave, kao u pesmi koja polazi od primećene kapi krvi na pločniku, a sposoban je i za najviše uzlete, kao u antologijskoj pesmi Lestve, koja ironijski tretira večnu čovekovu želju za samousavršavanjem - stoji u saopštenju žirija.

Ivan Lalović
Ivan Lalović
Foto: Adligat

Ivan Lalović je rođen 1975. godine u Beogradu. Diplomirao i završio postdiplomske studije na beogradskom Pravnom fakultetu. Objavio je trinaest zbirki poezije. Za svoje stvaralaštvo dobio je sledeće nagrade: "Stražilovo", "Ravaničanin", "Srpsko pero", "Zlatni Orfej", "Pečat varoši sremskokarlovačke", "Đurin šešir" i dr. U Muzeju srpske književnosti i Muzeju knjige i putovanja Udruženja Adligat nalazi se Lalovićeva zbirka knjiga sa posvetama.

Narodna biblioteka "Danilo Kiš" ustanovila je 2018. godine književnu nagradu "Nebojša Devetak" u znak sećanja na kolegu, glavnog i odgovornog urednika "Traga" (2010-2017) i istaknutog pesnika, za najbolji prilog objavljen u Časopisu za književnost "Trag" za prethodnu godinu.

 

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd