fbpx
Skip to main content
Sandra Bulok

ZOVU GA "UBICA BIOSKOPA", DŽABE: Netfliks objavio podatke o zaradi, RAZVALJUJU! (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/Netflix
Veoma moćni.

Nekad čuveno tajanstven po pitanju gledanosti pojedinih naslova, američki Netflix u poslednje vreme objavljuje sve više podataka o svojim filmovima i serijama. Nove brojke, objavljene sinoć, kažu sledeće: u četiri nedelje, Netflixov blokbaster "Bird Box" pogledalo je 80 miliona domaćinstava (Netflix broji ona domaćinstva, koja su pogledala preko 70 odsto nekog filma).

S obzirom na to da Netflix ne zna koliko ljudi gleda preko jednog računa, koriste pojam domaćinstva, pa ga je teško direktno upoređivati sa bioskopskim dvoranama. Ipak, konteksta radi, za najgledaniji film u američkim bioskopima u 2018. godini, "Crni Panter", prodato je 76 miliona karata.

Bird Boxov uspeh posebno je fascinantan ako uzmemo u obzir ukupan broj Netflixovih pretplatnika – 139 miliona, što bi značilo da su Bird Box uspeli da poguraju do više od polovine njih. Takođe su objavili gledanosti novih serija poput "Sex Education" i "Toy", koje su dosegle po 40 miliona domaćinstava, špansku seriju "Elite" pogledalo je 20 miliona, a britanski "Bodyguard", turski "Protector" i italijanski "Baby" imaju po 10 miliona.

U kvartalnom izveštaju pre nekoliko dana, Netflix je objavio godišnji rast pretplatnika od 34 odsto, odnosno 8.8 miliona, i rast prihoda od 26 odsto. U prošloj godini dodali su 29 miliona pretplatnika, više nego 2017. u kojoj su ih dodali 22 miliona. Radi pada dobiti deonice su pale, ali direktori Netflixa upozorili su da sve više investiraju u sadržaj.

Negativni novčani tok očekuju i u 2019, a nedavno su najavili povećanje cena pretplate od 18 odsto. 

Netflix je producentska kompanija koja objavljuje serije i filmove isključivo na Internetu, i poznata je po veoma kvalitetnom sadržaju. Mnogi režiseri ih nazivaju "ubicama bioskopa", što Netflix u suštini i jeste, a najglasniji kritičar je čuveni Kventin Tarantino. Međutim, činjenica, ljudima je lakše da sednu ispred kompjutera ili uzmu mobilni telefon u ruke i izaberu šta će gledati.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd