fbpx
Skip to main content
Detalj iz Meksičkog grada Čerana

I SAD ŽIVE SREĆNO: Iz grada proterali političare, policiju i kriminalce - filmskom ZASEDOM! (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/VICE en Español
A da ih vidite kako sada žive. Ne bi im bilo tako da ne beše hrabrih žena...

Grad iz koga su ljudi proterali političare, policiju i kriminalce - Čeran, nedaleko od zapadne obale Meksika. Sada građani vladaju sami i brane svoj grad. Stopu kriminala sveli su na minimum i kažu da je njihovo mesto postalo pravi mali raj na zemlji.

Čeran ima 13.000 stanovnika, a nalazi se u saveznoj državi Mičoakan, na vrlo opasnom području koje je pod kontrolom narko kartela. Gradić je okružen prašumom. Nju su pre nekoliko godina počeli da krče bogati kriminalci koji su bili u sprezi sa lokalnim političarima kako bi napravili mesta za plantažu avokada.

Lokalno stanovništvo se pobunilo. Krčenje je zapretilo izvorima vode koji za građane znače život. Stvari su izmakle kontroli i ono što je sledilo niko nije očekivao.

Meštanka Margarita Elvira Romero je odlučila da uzeme stvari u svoje ruke. Otišla je kod radnika koji su krčili šumu. Oni su počeli da je vređaju i prete oružjem. Margarita se vratila u grad. Građani su se okupili i organizovali su zasedu drvosečama koji su se vraćali s posla.

Drvoseče su uhvatili, zarobili ih u lokalnu crkvu i čekali da njihove kolege dođu po njih. Stigla je i policija, a okupili su se i lokalni političari koji su nasilno hteli da reše situaciju. Međutim, grad se u trenu ujedinio.

Svi su stali na stranu hrabrih žena. Iz kuća su izvadili doslovno sve što im je moglo koristit kao oružje. Iz grada su isterali drvoseče, njihove nadležne, policiju i političare. Sve je to bilo 2011. godine.

Grad i danas živi bez političara, policije i kriminalaca. Zakon i red održava lokalna "policija" zvana "Ronda Comunitaria". Sve su stranke zabranjene, a gradićem vladaju od naroda izabrani predstavnici koji na funkciji mogu da budu najviše tri godine.

Stopa kriminala je u Čeranu svedena na minimum. Ponekad se dogode sitna razbojništva i prekršaji uzrokovani alkoholom, ali nema ubistava niti otmica. Počela je da se oporavlja i osakaćena prašuma, a kako bi se izbegao povratak na staro, patrole svaki dan obilaze kontrolne tačke i paze da proterani ne bi opet pokušali da zauzmu grad.

Mnoge zajednice su pokušale da kopiraju Čeran, ali im je nedostajalo zajedništva.

Pročitajte i:

SD lepotica noći

SD ludo burazeru

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd