fbpx
Skip to main content
penis

SIMPTOMI SU LAKO UOČLJIVI, A VI NE ZNATE: Ako napipate OVO na TESTISIMA, HITNO lekaru!

Foto: Profimedia
Bolest o kojoj se nažalost malo govori.

Muškarcima su najčešće skloni rak prostate i rak pluća, ali takođe i od raka testisa, samo se o ovoj bolesti malo govori.

Dok od raka prostate uglavnom obolevaju stariji muškarci preko 50 više godina, a najveći broj njih oboli posle sedamdesete, od raka testisa uglavnom oboljevaju mladi muškarci, od 30 do 35 godina. Gotovo da nema slučajeva obolelih muškaraca koji imaju više od 50 godina.

Rak testisa jako lako otkriti, dok se simptomi raka prostate preklapaju sa simptomima raznih bolesti urinarnog trakta, pa je teško uspostaviti dijagnozu bez opsežnih analiza.

ŠOKANTAN PODATAK! SLEPO CREVO ZAPRAVO IMA FUNKCIJU: Nikako ga nemojte vaditi, a mnogi to rade

Svrab u međunožju
Foto: Profimedia/ilustracija

Zato se muškarcima neprestano skreće pažnja da se redovno sami pregledaju. Prvo, zato što je velika šteta da mlad čovek oboli od ovako opasne bolesti, a drugo zato što je šteta još veća zbog činjenice da svaki muškarac sam može jako lako da prepozna simptome ove bolesti u ranoj fazi i reši stvar bez ozbiljnijih posledica, kao što je neplodnost.

Sve što treba da uradite jeste da s vremena na vreme pažljivo opipate da li se u vašim mošnicama nalazi još nešto pored vaših testisa.

Ako napipate bilo kakvu tvrdu oteklinu ili grudvicu (obično uopšte nije bolna), odmah se javite lekaru kako biste na vreme preduzeli potrebne mere.

 

 

Pročitajte i:

SD lepotica noći

SD ludo burazeru

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd