Skip to main content
Salvador Dali

DA NE POVERUJEŠ: Na slikama velikih umetnika otkriveni znaci bolesti!

Foto: Profimedia
Ovo golim oko ne može da se primeti.

Rane simptome Parkinsonove i Alchajmerove bolesti kod slikara moguće je utvrditi analizom poteza četkice na njihovim delima, pokazali su rezultati studije izrađene na osnovu proučavanja slika umetnika poput Salvadora Dalija i Vilema de Koninga.

Studija je rađena na osnovu analize 2.092 slike, među kojima su i dela dvojice slikara koji su patili od Parkinsonove bolesti, Salvadora Dalija i Norvala Morisoa, kao i umetnika obolelih od Alchajmerove bolesti, Vilema de Koninga i Džejmsa Bruksa. Analizom su radi poređenja obuhvaćeni i radovi Marka Šagala, Pabla Pikasa i Kloda Monea, koji nisu patili od neurodegenerativnih oboljenja.

"Uvek je napredak što ranije utvrditi postojanje nekog zdravstvenog problema", rekao je za Frans pres Aleks Forsajt, profesor psihologije na Univerzitetu u Liverpulu i jedan od autora studije.

INTERNET POLUDEO: Postavili su ZAGONETKU - niko ne zna odgovor! (FOTO)

Naučnici su u izradi studije koristili takozvani "fraktalni metod", već upotrebljavan prilikom utvrđivanja autentičnosti umetničkih dela, koji se zasniva na numeričkoj proceni stepena složenosti slike.

Salvador Dali
Foto: Profimedia

U slučaju Koninga i Bruksa, primećena je znatno manja složenost njihovih dela nastalih posle navršene 40. godine života, odnosno pre nego što su oboleli od Alchajmerove bolesti. Koningu je Alchajmerova bolest dijagnostikovana 1989. godine, kada je imao 85 godina, a Bruksu kada je imao 79.

OVAJ JE LUD! Poznati glumac traži SMRT predsednika za Novu godinu! (FOTO)

Sa druge strane, analizom Dalijevih i Morisoovih slika, utvrđeno je da je do porasta "fraktalne dimenzije" došlo polovinom njihovog životnog veka, da bi ona postepeno počela da opada kako su se umetnici približavali 60. godini života. Dali je od Parkinsonove bolesti oboleo sa 76 godina, kada je njegova desna ruka počela snažno da drhti, a Morisou je ta bolest dijagnostikovana u njegovoj 65. godini.

slikar
Foto: Profimedia/ilustracija

Studija je kod Šagala, Monea i Pikasa pokazala obrnuti proces, odnosno povećanu složenost slika pred kraj njihovih života.

"Nadamo se da će ova studija podstaći na razmišljanje o procesima koji se odvijaju u mozgu i pomoći u ranom otkrivanju bolesti", zaključio je Forsajt.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ludo burazeru

SD lepotica noći

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd