Skip to main content
Oktobar fest

PAPRENO! Preko 1.000 dinara za KRIGLU! Zvaničnik u Nemačkoj kritikovao VISOKU cenu piva na Oktobar festu

Foto: Youtube prinscreen/Kara and Nate
Očekuje se, svejedno, ogromna poseta!

Zabijanjem slavine u prvu pivsku bačvu, u Minhenu je juče tačno u podne počeo ovogodišnji Oktobar fest, najveće narodno slavlje na kojem se i ove godine do 7. oktobra očekuje preko šest miliona gostiju.

Slavinu u prvu bačvu tradicionalno zabija gradonačelnik Minhena. Aktuelni prvi čovek grada Peter Rajter (Socijaldemokratska stranka Nemačke SPD) prvo pivo iz bačve, kako takođe nalaže tradicija, deli sa premijerom Bavarske Markusom Soderom (Kršćansko-socijalna unija CSU).

Najstarija PIVARA bila je u OVOJ PEĆINI: Kuvali su smešu punu alkohola!

I ove godine se u sledeće dve nedelje očekuje preko šest miliona gostiju koji bi trebalo da popiju 7,7 miliona litara piva. Ove godine tradicionalna jednolitarska krigla piva košta više od 11 evra što se objašnjava novim, skupljim, konceptom sigurnosti na slavlju. Kompletno područje Oktobar festa je od prošle godine ograđeno, a posetioci ne smeju da unose veće torbe.

Oktobar fest
Oktobar fest
Foto: Youtube prinscreen/Kara and Nate

Na prvom Oktobar festu 1810. pivo je koštalo "tri krajcare i dva feninga" pri čemu je prvi Oktobar fest zapravo bio svadbeno slavlje tadašnjeg prestolonaslednika Ludviga, kasnijeg kralja Ludviga I.

Svoj zabavni karakter Oktobar fest je zadržao do dana današnjeg s tom razlikom što danas za zabavu služe mnoge tehnički zahtevne zabavne atrakcije, a ne kao što je to prvobitno bio slučaj, konjičke trke.

Zamenik gradonačelnika Minhena Jozef Šmid (CSU) kritikovao je visoke cene na Oktobar festu. "Porodice više ne mogu da priušte ove cene", rekao je on za dnevnik TZ.

Oktobar fest
Oktobar fest
Foto: Youtube prinscreen/Kara and Nate

Uprkos visokim cenama na Oktobar festu se svake godine, osim 7,7 miliona litara piva, konzumira i 122 vola na ražnju, 510.000 pilića i 75.000 svinjskih kolenica.

Šest najvećih minhenskih pivara u 16 velikih šatora sa 120.000 sedećih mesta i ove godine toči pivo specijalno pripremljeno za Oktobar fest sa višim postotkom alkohola (6 posto). Oktobar fest raspolaže i vlastitom stanicom za otrežnjenje koju svake godine „poseti“ više stotina gostiju.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ludo burazeru

SD lepotica noći

Vremenska prognoza
Grmljavina
18 Beograd