Skip to main content
Tompson

"ZBOG ANICE I BOKALA VINA, ZAPALIĆU KRAJINU DO KNINA..." Sporni stihovi koštaće Tompsona nastupa u OVOJ zemlji

Foto: Youtube printscreen/Kocayine
Ne sme se zaboraviti...

Iako su karte za koncert Marka Perkovića Tompsona u subotu u Mariboru rasprodate, četiri dana pre nije sigurno hoće li se koncert uopšte održati. Naime, neka udruženja i stranke u Sloveniji bore se već nedeljama protiv nastupa kontroverznog hrvatskog pevača. Uz to, zabranu je pre mesec dana predložio i mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec.

Stranke Fronta za Maribor i TRS u ponedeljak su u zajedničkoj izjavi pozvali organizatore subotnjeg koncerta da ga otkažu zbog toga što smatraju da u Mariboru nema prostora za govore mržnje.

- Umetnikovi koncerti ispunjeni su uglavnom proustaškom ideologijom i ikonografijom umotanom u patriotizam - stoji u izjavi.

Gradski većnik Stojan Auer, pak, u koncertu ne vidi ništa sporno. Za njega je to samo posao, kaže, a na njegove izjave neistomišljenici su burno reagovali, prenosi slovenački list "Večer".

MA TO JE P*RNIĆARKA, NE ZANIMA ME... Bulat jasno stavio do znanja šta misli o OPTUŽBAMA Tijane Ajfon

Ustaštvo
Foto: Youtube printscreen/Cro Rec

Cerar ne podržava koncerte koji šire mržnju.

- Predsednik republike nije poznavatelj muzike Marka Perkovića Tompsona, ali su mu poznata Tompsonova politička stajališta i on ih odbija - poručeno je iz Pahorove kancelarije, ali uz dodatak kako je zadatak organizatora koncerta da se pobrine za red i mir na koncertu ako se on ipak održi.

Iz kancelarije premijera Mira Cerara poručili su slično.

- Predsednik Vlade odbija svaki govor mržnje te ne podržava koncerte ili mitinge koji šire mržnju ili sličnu retoriku - poručili su iz Cerarove kancelarije.

Šef parlamenta: To je veličanje ustaškog režima!

Najžustriji je, pak, bio predsjednik parlamenta Milan Brglez u čijoj izjavi stoji kako je takav koncert neprimeren i za Maribor i za čitavu Sloveniju, da veliča ustaški režim i netoleranciju prema nehrvatima, a da je za to pravi primer Tompsonova pesma "Anica, kninska kraljica" (u kojoj se između ostalog pominje paljenje srpskih štabova i Krajine).

"SVE SE TO DOGODILO NA PUTU ZA LUDILO": Jedna od najvećih zvezdi 90-ih je danas PILIĆAR... a tek IZGLED, uh (FOTO)

Tompson: Način napada je krajnje podao i proziran

- Ti napadi dolaze najčešće od strane onih ostataka bivšeg jugokomunističkog režima koji ima još uvek jak politički uticaj i u Hrvatskoj i u Sloveniji. Načela koja ja nastojim promovisati u svojim pesmama potpuno je suprotan njihovom i oni na sve načine pokušavaju me prikazati negativcem. Način na koji to rade je krajnje podao i proziran jer koriste metodu prišivajući mi etiketu nacista, fašista i slično, znajući da su Evropa i svet osetljivi na te pojave. Svako ko je poslušao moje pesme u njima ne može pronaći ništa od onoga za šta me optužuju. Ja kao kantautor sam zaokupiran širokim spektrom tema od kojih su i vrednosti hrišćanskoih načela, ljubav prema Bogu, porodici, svojoj domovini i svemu onome što je svakom čoveku važno pa tako mislim da je isto važno i slovenačkom čoveku - kazao je za slovenački "Reporter" Tompson kojem bi ovo trebao biti prvi koncert u Sloveniji.

Žustre rasprave i na internetu: Tompson ne može, a Ceca može?

I na društvenim se mrežama vode žustre rasprave oko ovog koncerta, a oni koji podržavaju njegovu izvedbu pitaju se kako to da se ne podržava nastup Marka Perkovića Tompsona, a podržava se nastup Cece, udovice ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, ili na primer Bore Đorđevića iz Riblje Čorbe koji je u jednoj svojoj pesmi poručivao: “Hoće da se otcepe bečki konjušari”.

SEĆATE SE VODITELJA NOLETA SEKSOMANA? U poslednjih deset godina život mu se DRASTIČNO PROMENIO

Hrišćanska načela, ljubav prema Bogu, ali ne zaboravimo i "one" pesme

U slučaju da niste veliki poznavalac njegovog lika i dela, podsetimo se par tekstova pesama Marka Perkovića Tompsona. 

Anica, kninska kraljica​

"Zbog Anice i bokala vina,
zapalit ću Krajinu do Knina
Zapalit ću dva, tri srpska štaba,
da ja nisam dolazio džaba."

Bojna Čavoglave

"Čujte srpski dobrovoljci bandu četnici
Stići će vas naša ruka i u Srbiji!

Stići će vas Božja pravda to već svatko zna
Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava!"

SAŠU MATIĆA SVI OBOŽAVAMO: Pronašli smo sliku slavnog pevača BEZ NAOČARA (FOTO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ludo burazeru

SD lepotica noći

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd