fbpx
Skip to main content
Bobi Koping

UPOZORENJE ZA SVE FUDBALERE: Udario je loptu glavom i zbog toga se penzionisao! Sad ne može ni da se VOZI U KOLIMA (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/Peterborough United Football Club
Kraj karijere pre nego što je i počela.

Bobi Koping je prekinuo svoju fudbalsku karijeru sa samo 19 godina zbog povrede glave. Bio je štoper engleskog trećeligaša Piterbro junajteda.

PREUZMI ČAK 1.500 DINARA - KLADI SE U NAJUZBUDLJIVIJOJ VEČERI LIGE ŠAMPIONA

PREUZMI ČAK 1.500 DINARA - KLADI SE U NAJUZBUDLJIVIJOJ VEČERI LIGE ŠAMPIONA

KALABA DOMINIRA U BELGIJI: Pavlović drugu nedelju zaredom u timu kola

KALABA DOMINIRA U BELGIJI: Pavlović drugu nedelju zaredom u timu kola

STRAVIČNE VESTI IZ ITALIJE: Preminuo fudbaler Atalante

STRAVIČNE VESTI IZ ITALIJE: Preminuo fudbaler Atalante

Problemi su počeli prošlog jula. Na trening utakmici rutinski je udario loptu glavom, a zatim se srušio. Proveo je četiri dana u bolnici, privremeno je izgubio vid te mu je jedna strana tela bila oduzeta. Uspeo je u potpunosti da se oporavi, pa se nadao da se takvo nešto neće ponoviti i da će moći normalno da se bavi fudbalom.

Koping je prošle nedelje potvrdio da je njegovoj karijeri došao kraj nakon što mu se ponovo dogodila ista situacija.

- Strašno je kako se brzo stvari mogu promeniti. Bio sam u naponu snage, igrao sam jako dobro, trudio se da napredujem što više mogu. Zatim sam udario loptu glavom i karijera mi se završila - rekao je za BBC Sport.

Nakon što mu se povreda ponovila, Koping je poslat specijalisti koji mu je dijagnostifikovao ozbiljnu traumu glave zbog koje ima problema u svakodnevnom životu.

- Sada gotovo svakodnevno patim od simptoma traume. Imam problema s pamćenjem i to me brine jer sam jako mlad. Nadam se da će se to vremenom poboljšati. Ne mogu da se vozim u autu jer mi to izazove strašnu mučninu i glavobolju - požalio se.

Pokušao je da uzima lekove, ali samo su pogoršali situaciju:

- Zbog jednog leka sam bio prikovan za krevet, doslovno se nisam mogao micati. Drugi lek je mogao da ostavi dugotrajne posledice na moje zdravlje, pa smo zaključili da ne želimo rizik. Najbolja odluka je bila da se penzionišem.

Od velike pomoći mu je Piterbro koji ga je zaposlio u klubu. Kaže da tako manje razmišlja o svojim problemima.

Sve se više priča kako fudbaleri zbog igre glavom imaju veću šansu da obole od neurodegenerativnih bolesti kao što je npr. Alchajmerova bolest, najteži oblik demencije. Koping želi da poveća svest o tome.

- Mozak je vaša budućnost, afudbal samo mali deo nečijeg života. Moramo dublje da istražimo ove stvari i da počnemo da ih shvatamo ozbiljno. Pogledajte moju situaciju, sve se promenilo u jednom danu. Bilo bi odlično ako bi ikako mogli da sprečimo takve situacije - poručio je.

- Moj cilj je sada da pomognem drugim ljudima. Želim da povećam svest o povredama glave u fudbalu i ostalim sportovima, ali i da ukažem na važnost očuvanja mentalnog zdravlja jer znam koliko mi je teško bilo nakon povrede. Ako pomognem ljudima da prebrode teška vremena i povećaju svest o određenim stvarima, biću srećan čovek - završio je Koping.

BONUS GALERIJA:

Pogledajte kako izgleda poznata ruska navijačica Julijana Tretjak.

 

 

SD fudbal

SD košarka

SD treće poluvreme

SD ostali sportovi

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd