Utorak 19. mar 2024.
FSS

KRAJ SAGE: Savez utvrdio stanje, sada se zna da li je bilo kršenja, pravilnik mora na dopunu

Foto: MN Press
Učestvovali smo u unapređenju fudbala u našoj državi.

Više nema nikakve dileme. Fudbalski savez Srbije doneo je odluku povodom slučaja koji je proteklih dana izazvao buru u našem fudbalu. U čitav spor, umešao se i portal SrbijaDanas, kako bi se otklonile sve dileme u pravilima, koja su bunila sve klubove u domaćim prvenstvima.

SEDNICA ODLOŽENA: Utorak je "dan D", jedni čekaju izveštaj, drugi prete tužbom

SEDNICA ODLOŽENA: Utorak je "dan D", jedni čekaju izveštaj, drugi prete tužbom

ODLUČIVAĆE SUD: Nova afera potresa srpski fudbal, dve strane u sukobu, (ne)svesno kršenje pravila

ODLUČIVAĆE SUD: Nova afera potresa srpski fudbal, dve strane u sukobu, (ne)svesno kršenje pravila

SLUČAJ KOJI POTRESA SRPSKI FUDBAL: Savez PREĆUTNO prekršio pravilo, klubovi optužuju da je sve dogovoreno

SLUČAJ KOJI POTRESA SRPSKI FUDBAL: Savez PREĆUTNO prekršio pravilo, klubovi optužuju da je sve dogovoreno

O čemu se radilo?

Nesporazum je nastao usled popune mesta za beogradsku Zonu, četvrti rang srpskog fudbala. BSK Baćevac je smatrao da učešće na tenderu ne bi trebalo da bude dozvoljeno ekipi Lokomotive, koja je prethodne sezone ispala iz Zone. U pravilniku piše da eliminisane ekipe iz određenog ranga nemaju pravo povratka u njega preko tendera, međutim kako u Fudbalskom savezu Beograda, a onda i FSS-u tvrde, Lokomotiva nije bila eliminisana, već potisnuta, od strane tima iz istog okruga, koji je iz višeg ranga ispao u niži, te je nivo dole povukao i Lokomotivu. Stoga, njima je omogućeno da učestvuju na tenderu i "za zelenim stolom" se povrate u Zonu.

Pravilnik
Foto: FSB/Privatna arhiva

Takav stav potvrdili su za naš sajt iz iz FSB-a, koji nije želeo samostalno da donese odluku, već da se konsultuje sa FSS-om.

- Prihvaćeno je mišljenje FSS-a, tj. njihovo tumačenje. Oni su nam dostavili izveštaj, a mi smo to prihvatili. Oni su naša krovna organizacija i dužni smo da poštujemo pravila koja oni donesu. Za mene su pravila i propisi sveto pismo, možda su ona i pogrešna, ali su važeća. Hvala Bogu pa je velika zainteresovanost klubova za popunu mesta velika kao što je to slučaj bio sada - rekao je Goran Spasojević, potpredsednik FSB-a.

Iz OFK Baćevca smatraju da su oštećeni, te da pravilnik nije ispoštovan, ali se svakako zalažu za smirivanje tenzija, kao i da se fokus vrati na same terene.

- Mi smo se borili za svoj klub, bili smo prošlog puta kažnjeni "Kokezinim igranjem fudbala", gde je jedne godine proširio ligu na 20 klubova, pa je naredne ispalo 10. Ta nepravilnost koštala je naš klub, jer to ne može da se menja u toku sezone, već makar jednu unapred. Svi entuzijasti ulažemo u fudbal, a saseku nas neke ovakve nepravde. Onda kažu da postoje pravila koja samo oni vide, a mi ostali ne. Podeljena su mišljenja u klubu da li da pišemo tužbu, ali ja sam za to ad se vratimo igranju fudbala. Neki kažu da će sada Savez da nas sapliće, a mislim da su to samo ružne priče koje sada kruže i da za tim nema potrebe - istakao je Slobodan Stanimirović iz BSK Baćevca.

Klub koji je najviše ponudio na tenderu, Lokomotiva, vraćena je u Zonu, a iz tog kluba poručuju da je sve bilo regularno, kao i da bi poštovali odluku Saveza, kakva god da je.

Ponude
Foto: BSK Baćevac/Facebook/Privatna arhiva

- Verujemo u Savez i koju god odluku da su doneli, prihvatili bismo je. Svi znaju da Lokomotiva nije ni jednu utakmicu namestila, na legalan način smo bili i na tenderu i ponudili najviše - rekao je sekretar Lokomotive za SrbijaDanas.

Dileme više nema, ali postoji samo još jedna sitnica. Ili ipak nije sitnica, pošto je ona i zakomplikovala sve. Naime, pravilnik jasno ne definiše razliku između eliminisane i potisnute ekipe, ali u praksi se ovim drugim dozvoljava učešće na tenderu. Posle pisanja SrbijeDanas o ovom problemu, iz Saveza tvrde da će se pozabaviti pravilnikom, te da će u njega biti unete dopune, koje jasno definišu razlike između eliminsanih i potisnutih timova, i da će tako u buduće otkloniti svaku dilemu i svaki prostor za manipualciju pravilnikom.


BONUS VIDEO: Pogledajte umeće Dilete Leote sa loptom

 

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd