Skip to main content
Fudbalska reprezentacija Srbije

MINISTAR OTKRIO PLANOVE: Oko Nacionalnog stadiona napravićemo CEO grad (FOTO)

Foto: MN Press
Završetak gradnje se očekuje za dve i po do tri godine.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Siniša Mali otkrio je detalje vezane za izgradnju Nacionalnog stadiona u Surčinu. U intervjuu za Blic biznis, Mali je precizirao da će stadion moći da primi 60.000 navijača, prostiraće se na 35 hektara, a sa pratećim objektima i sadržajima na ukupno 430 hektara. Ta parcela koja se nalazi u Surčinu sada je poljoprivredno zemljište i u narednom periodu biće pretvorena u građevinsko.

POSLE DEBAKLA NA GUDISONU: Matić UPERIO prstom u KRIVCA, ovo se na Ostrvu retko DEŠAVA (FOTO)

POSLE DEBAKLA NA GUDISONU: Matić UPERIO prstom u KRIVCA, ovo se na Ostrvu retko DEŠAVA (FOTO)

STIGLO SAOPŠTENJE SA ČAIRA: Nišlije ODGOVORILE Partizanu (FOTO)

STIGLO SAOPŠTENJE SA ČAIRA: Nišlije ODGOVORILE Partizanu (FOTO)

OGLASIO SE SUDIJSKI EKSPERT: Sad je sve jasno – evo ko je oštećen kod golova i da li je bio penal za Partizan

OGLASIO SE SUDIJSKI EKSPERT: Sad je sve jasno – evo ko je oštećen kod golova i da li je bio penal za Partizan

- Pre nego što smo ušli u celu priču, uradili smo analizu koje sve zemlje u okruženju imaju nacionalne stadione i videli da Albanija i Budimpešta završavaju, svoj kao i da ga Rumunija već ima. Pošli smo od toga da je sport odavno prestao da bude samo sport i da je reč o velikom biznisu posebno ukoliko govorimo o fudbalu. Naš cilj je sa sa Nacionalnim stadionom, kroz sportske događaje i sportske manifestacije promovišemo Srbiju ali i da istovremeno zarađujemo od turizma i stanih investicija - kazao je Mali i dodao da je u budžetu za ovu godinu predviđen novac za projektovanje stadiona.

Ministar je takođe rekao da će se sa radovima krenuti vrlo brzo kao i da se završetak očekuje za dve i po do tri godine.

- To i nije toliko velika investicija koliko koristi treba da donese. Ceo koncept treba da se zove "Stadion siti", a to podrazumeva mnogo toga. Plan je da u okviru stadiona napravimo ceo grad. Biće tu izložbeni sajmovi, prostor za kulturu i koncerte, akvaparkovi, ali i tehnološki park koji uključuje dolazak velikih svetskih trgovačkih lanaca. Već pregovaramo sa kompanijma IKEA i KAUFMAN a koje su vrlo zainteresovane da se nađu u okviru celog kompleksa. Biće tu i jako mnogo poslovnog prostora kao i kompletan stambeni blok - objasnio je Mali. 

Siniša Mali
Siniša Mali
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Na 326 hektara prostiraće se spratni sadržaji, na 65 hektara saobraćajna infrastruktura. Za stadion je potrebno obezbediti i 10.500 parking mesta. Planirana je i izgradnja nove primarne saobraćajne mreže, kao i izgradnja nove petlje koja će omogućiti uključenje na auto-put Beograd-Šid sa obilaznicom. Posetioci će, prema najavama, do stadiona moći da stignu i železnicom, jer je u planu proširenje linije 4 BG voza. Nacionalni stadion će, prema rečima ministra, na taj način Srbiji doneti korist sa dva aspekta. Prvi je dalja promocija sporta i razvoj sportske infrastrukture, jer Srbiju kako navodi, vidi kao domaćina svetskog prvenstva, domaćina Lige šampiona i Lige Evrope. Drugi aspekt je, kako navod, potpuno razvojni imajući u vidu da će Srbija gradnjom nacionalnog stadiona dobiti nove poslovne i stambene celine.

Realizacija ovog projekta će prema najavama čelnika Fudbalskog saveza Srbije, koštati između 50 i 70 miliona evra.

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda Natalija Ilić, lepša polovina srpskog fudbalera Sergej Milinković-Savića. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD fudbal

SD košarka

SD treće poluvreme

SD ostali sportovi

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
18 Beograd