clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

POMINJAO VREMENSKU MAŠINU: Bambi o danima u Junajtedu, receptu za pobedu i da li bi pristao na REMI!

22.10.2019. 08:58
Piše:
Srbija Danas
Zoran Tošić
Zoran Tošić / Izvor: Srbija Danas
Vezista crno-belih o predstojećem meču sa bivšim klubom.

Ako neko „u dušu“ poznaje snagu i mogućnosti Mančester junajteda, od Partizanovih igrača, to je Zoran Tošić. Imao je popularni „Bambi“ priliku da oblači dres evropskog giganta i to u vreme kada su Crveni đavoli, po mnogima, raspolagali najboljim timom u fudbalskoj istoriji.

INFORMACIJE IZ ITALIJE: Mihajlović PONOVO primljen u bolnicu (FOTO)

INFORMACIJE IZ ITALIJE: Mihajlović PONOVO primljen u bolnicu (FOTO)

ŠTA ĆE REĆI GROBARI I DELIJE? Brutalna PROGNOZA fudbalskog analitičara uoči evromečeva Večitih!

ŠTA ĆE REĆI GROBARI I DELIJE? Brutalna PROGNOZA fudbalskog analitičara uoči evromečeva Večitih!

GOTOVO: Gaudlok POTPISAO!

GOTOVO: Gaudlok POTPISAO!

Imena Gigsa, Nanija, Kristijana Ronalda, Danija Velbeka, nisu ostavila mnogo prostora vezisti crno-belih da se nametne Ser Aleks Fergusonu, pa je za klub sa Old Traforda upisao samo dva meča.

Nije, ipak, prvi put da se Tošić nađe na suprotnoj strani sa Junajtedom, od odlaska sa „Teatra snova“:

- Imao sam priliku da igram protiv njih i posle odlaska, za CSKA u Ligi šampiona jedne godine. Ne mogu tačno da se setim koja je bila sezona, ali isto je bilo interesantno i emocionalno za mene. Drago mi je što ću ponovo imati šansu da se odmerim sa bivšim klubom, igrajući za ekipu koju svi znamo šta znači za mene i za svakog od nas. Jako sam srećan, prvenstveno što smo se plasirali u grupnu fazu Lige Evrope i što imamo privilegiju da igramo protiv tako jednog velikana, a sa posebno da pokažem šta i koliko mogu – rekao je Zoran Tošić na početku razgovora.

Zoran Tošić
Zoran Tošić / Izvor: Profimedia

Koliko se razlikuje Junajted, u koga je Partizanov vezista otišao 2009. u odnosu na ovaj sada?

- Dobro, taj Mančester je u tom trenutku bio šampion Evrope i igrao finale Lige šampiona. Imao je na svakoj poziciji po 4-5 vrhunskih fudbalera i bio, mogu slobodno da kažem, jedan od najjačih timova u istoriji, ako ne i najjači, dok je ovaj Junajted nova ekipa koja je u procesu izgradnje.

Na šta konkretno mislite?

- Menjao se trener, nekoliko godina dolazili su novi igrači i oni pokušavaju sve da vrate klub na stare staze. Za sada im je sve turbulentno i ne može se reći da su na pravom nivou, ali opet to je ozbiljna ekipa, sa kojim god timom ovde da izađe, za nas će to biti veoma veliki motiv i čast da igramo protiv takvog rivala.

Tošić odlično poznaje menadžera Crvenih đavola Olea Gunara Solskjera, sa kojim je radio tokom boravka u „B“ timu Mančestera.

- Imao sam odličan odnos sa njim, posle mog odlaska nekoliko puta smo se videli dok je Ole bio trener Moldea, a ja u CSKA iz Moskve. Presecali smo se zajedno na pripremama u Španiji, ponekad porazgovarali malo i uvek sam imao pozitivno mišljenje o Norvežaninu. Sećam se da je još kao mlad stručnjak rezervnog tima imao tu filozofiju, učio od Ser Aleksa i da je pokušao da neke stvari prenese na mlade igrače, da kada dođu u prvi tim da budu spremni i ispunjavaju očekivanja. Nekoliko puta igrao sam za rezervni tim, obzirom da je on bio trener i da smo imali odličan odnos, bilo mi je zadovoljstvo da tada ostanem u kondiciji.

Zoran Tošić
Zoran Tošić / Izvor: Profimedia

„Bambi“ je potom otkrio i razlog tog poteza:

- U to vreme bio sam standardan u reprezentaciji, ali nisam igrao za prvi tim Mančestera, zato je bilo dobro da igram za rezerve i budem spremankad se ukaže šansa za „A“ tim i selekciju Srbije. Što se Solskjera tiče, on je mlad, talentovan i ambiciozan stručnjak, eto imao je odličan početak, sada mu je malo teži period, nadam se da će ga prebroditi i vratiti Junajted tamo gde mu je mesto.

Mislite li da će ostati na klupi do meča sa Partizanom i novog kiksa u derbiju protiv Redsa?

- Liverpul je fenomenalna ekipa koja igra fudbal, gazi sve pred sobom. Sigurno da su se istrošili u toj utakmici, obzirom da im je Liga Evrope u drugom planu, u odnosu na Premijer ligu, a to je naša šansa.

Partizan se „okliznuo“ u Lučanima, Crveni đavoli protiv evropskog šampiona. Da li je vaša prednost što su igrači Mančestera imali jaču utakmicu?

- Gledajući neke prethodne mečeve, Junajted izlazi u kombinovanom sastavu, daju šansu mladim igračima koji su perspektiva i budućnost kluba. Ali, opet, Rašford je nekad igrao tu Ligu Evrope, pa je sada jedan od nosilaca u timu. I svaki momak koji dobije šansu je veoma perspektivan i ne treba to da nas zavarava, da mi sad imamo veliku prednost. Obično ti fudbaleri, koji dočekuju šansu, nekad je bolje iskoriste, nego ovi što su nosioci igre. Moramo da budemo oprezni, ali prvenstveno da želimo pobedu i verujemo u nju, mislim da možemo da je ostvarimo.

Da li je u Engleskoj Premijer liga zaista prioritet, u odnosu na Evropu? Čak i na Ligu šampiona?

- Sve zavisi, postoje ekipe kao Mančester siti koji je prethodnih godina dominantan, uz Liverpul, i osvaja Premijer ligu i njima nedostaje Liga šampiona. Pretpostavljam da oni veoma ozbiljno razmišljaju o njoj, dok ekipe koje teško mogu da se domognu prvog mesta u Evropi, gledaju da iz Premijer lige izvuku maksimum. Koliko godina Junajted nije osvojio titulu, pretpostavljam da im je nacionalno prvenstvo „broj 1“ i da najviše gledaju na nju.

Zoran Tošić
Zoran Tošić / Izvor: Srbija Danas

Postoji li igrač Crvenih đavola, izuzimajući Rašforda, na koga ćete obratiti posebnu pažnju?

- Drugačija je ekipa koja igra Premijer ligu, od one u Ligi Evrope. Ima dosta mladih momaka koji su budućnost kluba i dobijaju šansu. Tu je dosta iskusnih igrača, eto De Hea koji je veoma bitan, neće igrati u Beogradu, kao ni Pogba. Sa Matketom (Matićem) se nisam čuo u prethodnom periodu, ne znam da li će dolaziti i biti u sastavu, ali imaju ozbiljan kvalitet za naše uslove. Čak i da im druga ekipa izađe, opet je to za nas ozbiljan rival.

Da li ti je draže što si otišao u „onaj“ Mančester junajted, sa vrhunskim zvezdama i bio saigrač sa Kristijanom Ronaldom ili da si otišao u ovaj i igrao mnogo više?

- Taj Junajted je bio najjači u istoriji, sa fenomenalnim igračima, jako je bilo teško da ja kao fudbaler koji je tek počeo da gradi svoju karijeru, odmah se izborim za mesto u timu pored takvih igrača kao što su Ronaldo, Gigs, Nani, Park, Velbek... Ne znam ko je još bio na mojoj poziciji, ali Ser Aleks je raspolagao sa 6-7 igrača na krilu. Bilo je stvarno nerealno u tom trenutku, ja sam toga bio svestan, ali, eto, kad vas zove Junajted ne možete da kažete „ne“. Jednostavno, otišao sam tamo, trebalo mi je neko vreme da se naviknem. U trenutku kad razmišljam, posle pozajmice iz Kelna, gde sam stvarno imao fenomenalnih šest meseci, stasao kao igrač i bio spreman za Junajted, doneo odluku da pređem u CSKA. Opet, imao sam sjajnih sedam godina u Moskvi i ne mogu da kažem kako sam napravio grešku, ali možda bi tada bio spreman da konkurišem, dok da odem u ovaj Junajted sa 21 godinom, sigurno bih imao više šanse da se dokažem i pokažem kvalitete. E sad, nemamo tu vremensku mašinu da vratimo vreme unazad – evocirao je uspomene Zoran Tošić.

Savo Milošević i Zoran Tošić
Savo Milošević i Zoran Tošić / Izvor: MN Press

Obzirom da je većini igrača crno-belih ovo najveća utakmica u karijeri, šta osećaš kada te mladi igrači zapitkuju o informacijama oko Mančestera?

- Tek posle meča u Lučanima dotakli smo se Junajteda, imali smo pre toga reprezentativnu pauzu. Sigurno će biti pitanja, mogu samo da im poručim da uživaju u ovakvim mečevima, nema ih mnogo, treba da iskoriste svaki trenutak proveden na terenu i da pokažu šta znaju.

U meču Crvenih đavola na gostovanju AZ Alkmaru beka je igrao Brendon Vilijams, da li si ga „snimio“, obzirom da će te on verovatno čuvati. Ko osim 19-godišnjeg defanzivca može da počne utakmicu?

- Nisam gledao taj meč, mi smo tada bili u Astani, imali smo problem sa letom i nismo mogli da budemo upućeni u sve to, ali video sam krajnji rezultat i iskreno nisam obratio pažnju ko će mi biti direktan čuvar, jer opet ne znam u kom će sastavu izaći. Koliko znam Ešli Jang igra nekad levog beka, pa i Luk Šou, ipak, nisam siguran da oni igraju Ligu Evrope.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Koliko je pobeda nad Astanom i prvo mesto u grupi podiglo samopouzdanje ekipi?

- Sami sebi smo dokazali u Kazahstanu da smo odlična ekipa i da možemo sa svima da igramo u Ligi Evope. I utakmica sa Alkmarom je išla u pobedničkom smeru, vodili smo, nesrećno primili gol, uz malo sreće bismo možda imali maksimalan učinak i potvrdili da ne treba da sumnjamo u naš kvalitet. To nam daje dodatni motiv da budemo pozitivni i da imamo veliko samopouzdanje, ali opet sigurno je da Mančester junajted predstavlja poseban stimulans i događaj za sve nas. Moramo da budemo na većem nivou, nego što je to bio slučaj u Astani - istakao je Tošić.

Recept za trijumf?

- U ovako velikim mečevima, imao sam priliku da ih igram, veoma je važno da u njih uđemo sa samopouzdanjem i verom da mi to možemo. Jer ako ih previše budemo respektovali i čekali neku svoju šansu, biće jako teško. Moramo od prvog minuta da uđemo u borbu za posed, agresiju, da pokažemo da želimo pobedu više od njih. Jedino tako možemo do povoljnog rezultata. Imali smo šansu da mnogo puta vidimo kako jači protivnik ne pobedi, jednostavno, ko više želi to na terenu i ko više veruje u sebe taj će slaviti. To je jedan meč, sve je moguće.

Da li biste pristali na remi?

- Partizan uvek hoće da pobedi svaku utakmicu, ali protiv Mančester junajteda je svaki pozitivan rezultat uspeh za nas. Moramo da budemo realni i ako ćemo, verujem, biti dobro pripremljeni i razmišljati o samom detalju, da pokušamo. Igramo pred punim stadionom, to se nije desilo duže vreme, jer smo odrađivali one kazne koje su nas omele da igramo pred našim navijačima. Biće fenomenalna atmosfera, spektakl, za sve će biti uživanje. Sigurno da ćemo želeti pobedu, e sad, ako budemo gubili, pa izjednačili, nije loš ni remi – veli Tošić.

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda grčka sportska novinarka, Dora Panteli.

FATALNA TATJANA: Na njen ŠARM je pao NEMAC, a PRIČALO se da je NAJBOLJI košarkaš Srbije proveo noć sa njom

FATALNA TATJANA: Na njen ŠARM je pao NEMAC, a PRIČALO se da je NAJBOLJI košarkaš Srbije proveo noć sa njom

OVO JE MNOGIMA PROMAKLO: Neverovatan učinak Sava MIloševića u odnosu na Đukića i Mirkovića

OVO JE MNOGIMA PROMAKLO: Neverovatan učinak Sava MIloševića u odnosu na Đukića i Mirkovića

ZA NAS NEMA MESTA: FIFA 20 preskočila Zvezdu i Partizan

ZA NAS NEMA MESTA: FIFA 20 preskočila Zvezdu i Partizan

DA LI SU ONI ZAISTA NAJVEĆI FAVORITI ZA PRSTEN? Jokić napada VRH, sa Kingsima i Bogdanom nema šale! Kreće NBA ludilo

DA LI SU ONI ZAISTA NAJVEĆI FAVORITI ZA PRSTEN? Jokić napada VRH, sa Kingsima i Bogdanom nema šale! Kreće NBA ludilo

VAŽNA VEST PRED LOKOMOTIVU: Grobare će ovo oduševiti! (VIDEO)

VAŽNA VEST PRED LOKOMOTIVU: Grobare će ovo oduševiti! (VIDEO)

Piše:
Srbija Danas
22.10.2019. 08:58