Skip to main content
FK Partizan

STIGLO SAOPŠTENJE: Oglasio se Partizan i ZAPRETIO

Foto: MN Press
Povod je bila utakmica odigrana u petak uveče.

Uprava FK Partizana tokom dana održala je vanredni sastanak, a ubrzo se klub iz Humske i zvanično oglasio. Posle utakmice sa Mačvom, odigrane u petak, čelnici crno-belih su naveli da nisu postojali regularni uslovi, a na kraju su i naveli mogućnost istupanja iz Superlige, ukoliko se njihovim zahtevima ne izađe u susret. 

U HUMSKOJ PRELOMILI: Partizan ISTUPA iz Superlige!

AKO MIRKOVIĆ ODLUČI DA ODE: Ovi treneri su potencijalni kandidati za klupu Partizana (FOTO)

Saopštenje prosleđeno medijima, uz manje korekcije, prenosimo u celini. 

- Fudbalski klub Partizan je dana 14. decembra odigrao poslednju prvenstvenu utakmicu jesenjeg dela Super lige Srbije protiv FK Mačva iz Šapca. Ova utakmica je igrana u izrazito neregularnim vremenskim uslovima i završena rezultatom 0:0. Međutim, ovom prilikom, FK Partizan želi da, nakon održane Vanredne sednice UO, istakne nekoliko činjeničnih okolnosti koje ukazuju na potpuno odustvo regularnosti i kršenja pozitivnih pravnih propisa FSS prilikom odigravanja ove utakmice:

1. Pre njenog početka, članovi UO FK Partizan su konstatovali odsustvo regularnih uslova usled izrazito nepovoljnih vremenskih uslova (u Beogradu je, u tom momentu, temperatura vazduha bila ispod nule a snežna vejavica je nanoslila smetove na glavnom terenu Partizanovog stadiona).

2. Direktor Super Lige je, u telefonskom razgovoru, obavestio Generalnog direktora FK Partizan, Miloša Vazuru, koji je, u ime UO FK Partizan zahtevao da se utakmica prekine, da je njegova procena da se ova utakmica odigra do kraja i da će i SVE PREOSTALE UTAKMICE biti odigrane prema utvrđenom rasporedu.

3. Na poluvremenu utakmice, službeno lice FK Partizan, Dragan Velanac, je obavestio i glavnog sudiju Aleksandra Živkovića iz Niša o zahtevu UO FK Partizan, predsednika UO, Milorada Vučelića i generalnog direktora, Miloša Vazure, da se, usled dodatno pogoršanih vremenskih uslova, utakmica prekine. Sudija Živković je odbio ovaj zahtev upućujući rukovodstvo FK Partizan da "traktorom nastavi da čisti sneg" i zahtevajući da Velanac napusti službene sudijske prostorije.

4. Utakmice koje su na programu danas, 15. decembra, odložene su usled nepovoljnih vremenskih prilika.

FK Partizan - FK Mačva
FK Partizan - FK Mačva
Foto: MN Press

- FK Partizan želi da istakne da su ovakvim postupanjem grubo prekršene Propozicije takmičenja Super lige Srbije u fudbalu za takmičarsku 2018/19. godinu (u daljem tekstu Propozicije) i to prevashodno u čl. 12. Propozicija u koneksitetu sa čl. 16. istog pravilnika.

- U ovom slučaju su i Direktor Super lige i glavni sudija dva puta obaveštavani o nemogućnosti odigravanja utakmice između FK Partizan i FK Mačva iz Šapca. 

- Čl. 12, st. 3. Propozicija predviđa obavezu prekida utakmice iz opravdanih razloga koji se nisu mogli otkloniti i eksplicitno navodi i nevreme kao razlog prekida. O prekidu, prema istom članu, odlučuje sudija na osnovu svog sudijskog uverenja a sudija Živković iz Niša je doneo odluku da se, i pored opravdanog zahteva FK Partizan, utakmica nastavi i privede kraju.

- Sa druge strane, čl. 16. st. 2. Propozicija insistira na tome da se odložena utakmica jesenjeg dela prvenstva mora odigrati do završetka jesenjeg dela, što je u koliziji sa čl.12, st. 2, koji predviđa da se u slučaju izuzetno lošeg vremena ili drugih nepredviđenih okolnosti, utakmica može odložiti a odložena utakmica će se odigrati sutradan odnosno u drugom terminu koji odredi Direktor lige.

- Postavlja se pitanje da li su danas odloženim utakmicama za sutrašnji dan već prekršene odredbe čl. 16. Propozicija imajući u vidu da su sve poslednje utakmice jesenjeg dela šampionata bile predviđene za 15. decembar.

- Ukoliko se, međutim, staje na stanovište da se i nedelja, 16. decembar, smatra poslednjim danom jesenjeg dela prvenstva, može se uputiti pitanje zašto Direktor lige nije omogućio odlaganje utakmice FK Partizan i FK Mačva iz Šapca za nedelju, 16. decembar 2018. godine, baš kao što je slučaj i sa ostalim poslednjim utakmicama jesenjeg dela prvenstva.

- FK Partizan drži da je postupanje Direktora lige neprofesionalno i tendenciozno, oštro suprotstavljeno načelu distrubutivne pravde koje nalaže da se u istim slučajevima mora postupati na isti način. Odlukama koje je doneo direktno je i bitno uticao na regularnost takmičenja.

- Ovakva postupanje je samo poslednje u nizu eklatantnih ogrešenja čiji je FK Partizan postao nevoljna sistematska žrtva.

- FK Partizan je u potpunosti svestan nepravnog i nepravednog tretmana koji ima u Super ligi Srbije ali je želeo da svojim konstruktivnim pristupom utiče da sila prava nadvlada pravo sile i da zapovest razuma nadvlada brutalnost bezumlja.

Ivica Iliev i Milorad Vučelić
Ivica Iliev i Milorad Vučelić
Foto: MN Press

- Međutim, kada pravno i sportsko nasilje prevlada, kada kako naš narod kaže "dara prevrši meru", FK Partizan će, u cilju sprečavanja svoje dalje diskriminacije, preduzeti sledeće mere:

1. U skladu sa čl. 58. Pravilnika o takmičenju FK Partizan će, u predviđenom roku, uložiti žalbu na odigranu utakmicu i zahtevati ponovno odigravanje ove utakmice.

2. FK Partizan očekuje i apeluje na FSS da zakaže hitnu vanrednu sednicu i skupštinu predstavnika klubova Zajednice Super lige i Prve lige Srbije kako bi se najzad argumentovano i okviru instutucija sveobuhvatno razgovaralo o aktuelnom stanju u Super ligi Srbije.

3. FK Partizan zadržava pravo da, ukoliko se ovim njegovim zahtevima ne izađe u susret u roku od 48 časova od momenta podnošenja ovih zahteva i žalbe, prekine dalje učešće u Super ligi Srbije i napusti Zajednicu klubova Super lige i Prve lige Srbije - zaključeno je u saopštenju crno-belih. 

SPISAK JE VEĆ NAPRAVLJEN: Zna se ko napušta Humsku (FOTO)

Sve najnovije sportske vesti možete da pročitate OVDE.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD fudbal

SD košarka

SD mundobasket 2019

SD treće poluvreme

SD ostali sportovi

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd