Utorak 19. mar 2024.
Tokmak Nguen

SKANDAL: Fudbaler KAŽNJEN jer je tražio pravdu za Džordža Flojda, odmah se oglasila FIFA (VIDEO)

Foto: Twitter Printscreen/AfricanFootball360
Neshvatljivo.

Fudbalski savez Mađarske ukorio je fudbalera Ferencvaroša Tokmaka Čoi Nguena, pošto je posle postignutog gola pokazao majicu sa porukom "Pravda za Džordža Flojda". Nguen je rođen u izbegličkom kampu u Keniji, roditelji su mu iz Južnog Sudana, a on je odrastao u Norveškoj, za čije je mlađe selekcije nastupao.

PROTESTVOVAO I ŠAMPION EVROPE: Igrači Liverpula odali počast ubijenom Afroamerikancu (VIDEO)

PROTESTVOVAO I ŠAMPION EVROPE: Igrači Liverpula odali počast ubijenom Afroamerikancu (VIDEO)

UZBUNA U PARIZU: Di Marija ima PSIHIČKE probleme!

UZBUNA U PARIZU: Di Marija ima PSIHIČKE probleme!

NIJE IMAO DOVOLJNO VREMENA: Junajted odlučio da mu pruži još jednu šansu (FOTO)

NIJE IMAO DOVOLJNO VREMENA: Junajted odlučio da mu pruži još jednu šansu (FOTO)

Nguen je postigao gol u remiju Ferencvaroša 1:1 sa Puškaš Akademijom u nedelju u mađarskom prvenstvu. On je posle pogotka podigao dres i pokazao majicu na kojoj je bila poruka: "Pravda za Džordža Flojda".

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Mađarske je pismeno ukorila 26-godišnjeg fudbalera i navela da će za bilo kakav sličan postupak ubuduće biti "stvarno kažnjavan".

Flojd je umro 25. maja u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca koji je gotovo devet minuta držao koleno na Flojdovom vratu, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svest.

Zbog toga su izbili protesti u brojnim američkim gradovima, a oglasile su se i brojne sportske zvezde koje zahtevaju promene i pravdu za Flojda.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) zatražila je od organizatora takmičenja da koriste "zdrav razum" i da razmotre da ne kažnjavaju igrače koji traže pravdu za Flojda.

- FIFA u potpunosti razume osećanja i zabrinutost koje su iskazali brojni fudbaleri u svetlu tragičnih okolnosti slučaja Džordža Flojda. Primena zakona fudbala ostavljena je organizatorima takmičenja, koji bi trebalo da koriste zdrav razum i imaju u vidu kontekst dešavanja - navodi se u saopštenju FIFA.

Sportski list Nemzeti naveo je da je Nguen bio jedan od najboljih veznih igrača u prvom delu mađarskog šampionata, postigao je četiri gola i imao je tri asistencije.

Nguen je prošle godine, posle nekoliko sezona u Stromsgodsetu, prešao u Ferencvaroš, za koji je bio strelac i u evropskim utakmicama.

 

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda Jovana Đorđević, supruga Filipa Đorđevića

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd