Utorak 19. mar 2024.
Zvezdan Terzić

TERZIĆ ZA SRBIJU DANAS: Porušili smo sve rekorde, Zvezdu više niko ne može da zaustavi, pa ni Partizan

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Generalni direktor crveno-belih pričao o aktuelnoj situaciji u klubu iz Ljutice Bogdana.

Sedam i po decenija je bilo potrebno Crvenoj zvezdi da pomeri sopstvene granice i naniže četiri šampionske titule. Gotovo tri decenije je trebalo crveno-belima da se posle godina lutanja i tumaranja u sopstvenim greškama nađu na centralnoj mapi Evrope, u Ligi šampiona.

TERZIĆ ZA SRBIJU DANAS: Dolazak Dragovića i Prijovića nije gotova stvar! Kolarov? Svaki kvalitetan igrač je dobrodošao

TERZIĆ ZA SRBIJU DANAS: Dolazak Dragovića i Prijovića nije gotova stvar! Kolarov? Svaki kvalitetan igrač je dobrodošao

KAKAV POTEZ BORJANA I GOBELJE: Zvezda bez navijača SLAVI TITULU, a onda su njih dvojica otišli na sever Marakane

KAKAV POTEZ BORJANA I GOBELJE: Zvezda bez navijača SLAVI TITULU, a onda su njih dvojica otišli na sever Marakane

PRESTIŽ I LUKSUZ NA SVE STRANE: Pogledajte Ronaldov stan vredan 7..200.000 evra (FOTO GALERIJA)

PRESTIŽ I LUKSUZ NA SVE STRANE: Pogledajte Ronaldov stan vredan 7..200.000 evra (FOTO GALERIJA)

Nije to bilo sve, crveno-beli su četiri godine zaredom učesnici grupne faze evropskih takmičenja, što je i samoj armiji navijača trofejnog kluba zvučalo kao naučna fantastika u ne tako dalekoj prošlosti.

Rezultate vredne poštovanja klub iz Ljutice Bogdana je postigao pod komandom generalnog direktora Zvezdana Terzića. Svestan i sam da nije ljubimac dela javnosti, znajući za nadimke „Terza magija“ iliTerza mafija“ koji ga prate, čelnik crveno-belih se nije previše osvrtao na udare bočnih vetrova.

Danas, kada je sa saradnicima iz menadžmenta i sportskog sektora napravio rezultate, sa ponosom se osvrće na bitku koja će biti stresna i zahtevna sve do onog dana kada bude napustio "Marakanu". U Crvenoj zvezdi drugačije, jednostavno, ne može da bude.

- U junu će biti sedam godina od kada sam u Zvezdi. Ljudi nisu ni svesni kakav smo put prošli i kakav smo uspeh napravili. Ugled Crvene zvezde u Evropi je drastično porastao, a Crvena zvezda je porasla kao klub u svim segmentima. Najbolji pokazatelj za to je pozicija na UEFA rang listi. Bili smo 210, a od 1. jula, kada se budu brisali rezultati od pre pet godina, bićemo 42. na UEFA ranking listi. To znači da krećemo u kvalifikacije za Ligu šampiona od drugog kola, a tek u četvrtoj rundi nas čekaju ekipe koje su bolje od nas po koeficijentu. To su Olimpijakos, Dinamo Zagreb, Slavija Prag, Jang bojs ili Salcburg. Pre pet godina su oni bili nepremostiva prepreka za nas, ali sada možemo da igramo ravnopravno sa svakim od tih klubova, što je pokazao dvomeč sa Milanom u Ligi Evrope – objašnjava Terzić u intervjuu za Srbiju Danas.

Zvezdan Terzić
Zvezdan Terzić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Imaćete lakši put do Lige šampiona nego prethodnih sezona. Barem je tako na papiru?

- Potenciram priču o koeficijentu, jer ako prođemo dva slabija rivala, imamo obezbeđeno 15 miliona evra od UEFA, 10 od bonusa i pet miliona od ulaznica. Ako budemo imali sreće i budemo pravi u plej-ofu za Ligu šampiona dobićemo 20 miliona za plasman u grupnu fazu. Osposobili smo sebe da kroz sistem i novac od Gasproma i Telekoma (četiri plus 1,2 miliona evra) dođemo do realne cifre od 20 do 30 miliona evra. Godišnje u ovih sedam godina prihodujemo 12 miliona evra od transfera u proseku. To znači da na tržištu Evrope sami pravimo 32 ili 42 milion evra. Bili smo kao klub mrtav leš, nismo imali alatke za rad, a sada smo ozbiljan klub sa realnim izvorom prihoda, a to znači da možemo da zaradimo od 30 do 40 miliona evra po sezoni. Mi 92 odsto prihoda ostvarujemo iz inostranstva, strahovito mnogo smo uložili u ovaj tim, a naš cilj je da ga napravimo još boljim tokom leta i da uđemo u Ligu šampiona. Da bismo to uspeli moramo da eliminišemo timove sa 120 miliona budžeta, a mi imamo 30 miliona. To znači da oni mogu da plate igrače po 2-3 miliona evra neto godišnje, a mi možemo da platimo 600.000 evra po godini. Zato moramo da pravimo još više novca da bismo podigli naš budžet i trošili još više, kako bismo imali što kvalitetniji tim.

Crvenu zvezdu u celoj toj trci za uspesima i novcem opterećuju finansijski repovi iz prošlosti. Koliki je dug danas?

- Zabranio sam da se priča o dugu Crvene zvezde. Pričati o apsolutnom iznosu je ekonomski nelogično. Možemo da pričamo koliko je klub dugovao 2014. godine kada sam došao. Tada smo bili dužni svojih šest godišnjih budžeta, a sada - jedan godišnji budžet. To nije samo cifra da kažemo kako smo smanjili dug sa 65 miliona na 30 miliona. Ojačali smo klub, uložili u tim i infrastrukturu i sposobni smo da stvaramo novac na evropskom tržištu.

Znači li to da nemate finansijski teret?

- Dugovi više nisu teret, ne želim da pričam o nominalnom iznosu, to više nije tema. Mi prolazimo u prvom krugu na svaka četiri meseca UEFA monitoringe. Ojačali smo kao klub i Crvenu zvezdu više niko ne može da zaustavi. Osvojili smo četvrtu uzastopnu šampionsku titulu i ja ne vidim način da nas neko ugrozi na ovom putu, s obzirom na snagu tima koji imamo. Ojačaćemo ga još više u narednom prelaznom roku, jer želimo da budemo konkurentni na evropskoj sceni.

Zvezdan Terzić
Zvezdan Terzić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Kažete da niko ne može da vas ugrozi, ni Partizan?

- Mnogo smo pobegli Partizanu po svim segmentima - igračkom, organizacionom, infrastrukturno, po omladinskoj školi. Rezultati su jedino merilo kvaliteta, sve ostalo je prazna priča. Bilo smo šampioni četiri godine zaredom, ne na bod, dva, već smo od prvog do poslednjeg kola bili lideri, bežali čak i po 25, 30 bodova, a u sportu je najteže ponavljati uspehe. Ni najveći kritičari ne mogu da ne skinu kapu našim rezultatima. U istoriji UEFA takmičenja prvi put se desilo 2017. godine da neki klub uđe u grupnu fazu iz prvog kola kvalifikacija, a mi smo to ponovili i sledeće sezone i još dva puta. Dakle, četiri puta ikada to je pošlo za rukom nekom u Evropi, a to je uvek bila Crvena zvezda. Mi smo porušili sve rekorde, to je ozbiljan kvalitet. Sada smo zdrava firma, koja pravi ozbiljan novac i tek će da pravi. S ponosom kažem da 92 odsto prihoda ostvarujemo iz inostranstva, a u budžet Srbije smo platili 27 miliona evra po raznim osnovama za ovih sedam godina.

Često se Zvezdi spočitava da je državni projekat, da imate povlašćen tretman kod sudija. Takve priče su često dolazile i iz tabora večitog rivala. Kako Vi gledate na te komentare?

- Priča o državnom projektu je degutantna, svako normalan zna da to nije istina. To je Partizanu bio alibi za njihove neuspehe. Svi imamo javne finansije i zbog UEFA i zbog APR-a. Svi znaju koliku pomoć od države ima Zvezda, a koliku Partizan. To su javne brojke.

Što se tiče podrške FSS, Tole Karadžić je bio osam godina predsednik FSS, stigao direktno iz fotelje prvog čoveka Partizana. Posle je došao Slaviša Kokeza, bio je tu pet godina, a tri godine nas dvojica u tom periodu nismo razgovarali. Zvezda, dakle, 11 od poslednjih 13 godina nije imala komunikaciju sa fudbalskim savezom. Kako smo mi onda bili povlašćeni kod sudija? Ta priča je potekla iz Humske, jer je njima bilo lakše da se pravdaju pred svojim navijačima i pričaju kako je Crvena zvezda državni projekat i kako njih država ugnjetava. Neka daju jedan primer, poverljivi su finansijski izveštaju na APR-u. Ta priča nema veze sa mozgom.

Utisak sa strane je da nemate baš najbolju komunikaciju sa kolegama iz Partizana?

- Ja ću sa svoje strane učiniti sve da imamo što bolji odnos sa Partizanom, to je moja obaveza. Ne kažem da ni sam nisam učestvovao u kreiranju loših odnosa sa crno-belima. Ali, morao sam da branim instituciju koju vodim. Tamo su bile dve osobe koje su učestvovale u izluđivanju svojih navijača da je Partizan ugrožen. Srećom po Partizan i srpski fudbal te dve osobe nisu više u Partizanu. Više nema prepreka da naša dva rukovodstva uspostave dobre odnose. Naši problemi su identični, muče nas iste brige, ali nikad nećemo moći da se složimo samo oko jedne stvari – oko suđenja. Uvek ćemo pričati da su ovi drugi povlašćeni. Slažem se da se oko toga nikad nećemo složiti. Oko svih drugih stvari ćemo se složiti, počev od sistema takmičenja i smanjivanja lige na 12 klubova kako bismo imali jaču ligu i povećali TV prava, oko mlađih kategorija, oko jačanja trenerske organizacije…

Otvaranje "mediko bloka" u julu

Kakvi su planovi kada je u pitanju poboljšanje infrastrukture na stadionu?

- Završavamo "mediko blok" i teretanu koje ćemo 15. jula staviti u funkciju. Danas je oporavak igrača sve, imali smo po 56 utakmica u poslednje dve sezone, to je ogroman napor. Ako nemate adekvatnu aparaturu za oporavak, igrači se lakše povređuju. Oni nemaju vremena za trening, igraju u ritmu sreda i subota, 56 utakmica je sabijeno u sedam meseci kada oduzmemo dve pauze. Taj savremeni "mediko blok" će biti nešto novo i značajno za naš klub, zato smo u njega uložili i velika sredstva.

Da li ćete se složiti sa crno-belima oko VAR-a? Da li je Crvena zvezda za video tehonoligju?

- A, zašto Zvezda nije i ne bi bila za VAR? To je bilo spinovanje pojedinih osoba. Naravno da smo za VAR. Na kraju krajeva, šta se mi tu pitamo, kako može Zvezda da ne bude za VAR? Svi problemi našeg fudbala su problem i Zvezde i Partizana i zato treba da podnesemo najveću odgovornost, da češće komuniciramo, napravimo neku agendu i da se suočimo sa tim problemima. Uvek su najkvalitetniji kadrovi sedeli u večitim rivalima i to je prirodno, a onda greškama Zvezde i Partizana često prepustimo da Savez vode neki drugi, nekvalitetni kadrovi. Ali, i ostali superligaši treba da podnesu odgovornost, a nema ih nigde, pre svega jer je FSS ukinuo Zajednicu superligaša. Imali smo ranije sastanke na mesečnom nivou, ali u poslednjih pet godina klubovi nemaju komunikaciju jer im je ukinuta Zajednica.

Hoće li Crvena zvezda ostati pri stavu o neophodnosti dva bonus igrača u Superligi?

- U Evropi žele da kupe samo mlade igrače iz Srbije. Niko iz Nemačke ili Italije neće igrača od 25, 26 godina. Pitaju se šta će takav u Srbiji. Igrači iz omladinske škole treba da budu kamen temeljac, ali ne kvaliteta tima, već finansijskog napretka Crvene zvezde. Prošle godine smo izlobirali da se uvede pravilo dva bonus igrača i želimo da sada to bude tri, jer Superliga Srbije treba da bude razvojna liga. Klubovi moraju da prepoznaju ovo što pričam, jer evropsko tržište traži samo naše mlade igrače. Nema više državnih para, klubovi moraju da osposobe sebe da tržišno funkcionišu, kao što to sada čini Crvena zvezda. Da nema pravila o bonusu treneri ne bi stavljali mlade igrače. Svaki trener je sebičan, želi da pobedi da ne bi bio smenjen. I ja ih razumem. Zato je pravilo o bonusu odlično, jer je ono dobro za svaki klub i generalno srpski fudbal. Trener tada ne može da kaže da protivnnik igra sa iskusnim fudbalerima. Klubovi treba da razmišljaju dugoročno, da pripreme igrače za naredni period. Ja sam za to da pravilo o bonusu ostane u narednih 10 godina.

Zvezdan Terzić
Zvezdan Terzić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Koliko je Superliga od 20 klubova korisna za srpski fudbal?

- Naravno da je mnogo da imamo 20 klubova u eliti. Sistem takmičenja nije Sveto pismo. I ja sam lutao kada sam bio predsednik FSS. Države veličine kao što je Srbija imaju lige od 12 klubova i igraju trokružno, 33 kola. To nije slučajno. Srbija u ligi sa 20 klubova treba da ima 20 dobrih trening kampova, 20 trenera, 20 sportskih direktora, 20 puta po 11 dobirh fudbalera. Premijer liga ima 20, Bundes liga 18 klubova, a mi 20. Ne mora da bude onako kako ja kažem, ali treba da sednemo i razgovaramo.

Da li se i dalje zalažete za veći broj inostranih fudbalera u našim klubovima?

- Priča o strancima je slična. Ne možemo da budemo konkurentni u Evropi protiv, na primer, Olimpijakosa koji ima skoro 11 stranaca u startnih 11. Tražili smo da se promeni pravilo o broju stranaca, ali naši zahtevi nisu prihvaćeni. Pomirili smo se sa tim. OK, imamo, četiri stranca i ovog leta nećemo ih dovoditi. Potpuno smo promenili strategiju i dovodićemo samo domaće igrače. Nadam se da neće nekome u FSS pasti na pamet da sada u minut do 12 menja odluke.

Koliki je minus u Zvezdinoj klupskoj kasi zbog pandemije korona virusa?

- Direktno smo do sada izgubili 22 miliona evra zbog korone. To je projekcija naše finansijske službe i to je najpesimitičnija projekcija.

Da li se kasni sa platama igračima tokom pandemije?

- Nema kašnjenja, ali 50 odsto od plata sklanjamo u depozit. Imamo dogovor sa igračima da im isplaćujemo jedan deo, a drugi da ne isplaćujemo do 30. juna. Kada budemo dobili ozbiljan prihod, igračima će biti isplaćeno do poslednje pare. UEFA će 15. septembra isplatiti novac za timove koji se plasiraju u grupnu fazu, a drugi veći izvor prihoda mogao bi da bude od nekog transfera. Zvezda nije privatan klub, nema gazdu i moramo sami da napravimo pare. Odakle nam novac ako nikoga nismo prodali godinu i po dana?

Kako su igrači prihvatili priču o privremenom smanjenju plata, da li je bilo nezadovoljnih?

- Imamo dobru grupu momaka koji su razumeli situaciju. Mi ćemo taj novac isplatiti, samo smo želeli da kao klub uhvatimo vazduha do prvog većeg priliva novca. U ovih sedam godina nikad nismo tražili od igrača da oproste deo novca prilikom odlaska. Tako će biti i dalje, dobiće sve do poslednjeg dinara. Samo malo strpljenja. Znate da se Partizan hvalio kako su “davili” svakog svog igrača da se odrekne dela potraživanja pri odlasku. Mi ne želimo da imamo takav manir. Ono što smo obećali i stavili na papir biće isplaćeno, hoću da Crvena zvezda bude klub koji drži reč. Našim igračima je toliko lepo u Zvezdi, da nisu ni hteli da idu. Ni Ben, ni Degenek, ni Pavkov, da ne pričam o drugima, imali su završene odlične transfere od strane kluba, ali su ostali i za manje pare. Njima je lepo ovde, dobro zarađuju i u Zvezdi.

Kolike su plate fudbalera Crvene zvezde po nekom redosledu veličina u savremenom fudbalu?

- Igrači Zvezde jako dobro zarađuju, mnogi imaju veće plate nego u inostranstvu gde su igrali. Naš klub ima duplo veći budžet za plate od Partizana, što znači da su naši igrači duplo bolje plaćeni od igrača Partizana. Oni to vraćaju predanim radom na treninzima i zalaganjem, momci su stvarno fantastični.

Ko je najbolji fudbaler Crvene zvezde u ovoj sezoni?

Nedavno su mediji u Italiji raspalili vatru i najavili da će Dejan Stanković sesti na klupu Sampdorije. Da li ste razmišljali da se kao klub obezbedite novim ugovorom sa talentovanim trenerom?

Zvezdan Terzić
Zvezdan Terzić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Nije uopšte tema da se priča o odlasku Dejana Stankovića. On ima ugovor do sledećeg leta, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da Deki ostane što duže. Prezadovoljan sam sa sva četiri trenera koji su bili u Zvezdi od kada sam ja u klubu. Od Lalatovića, koji je odradio izvanrednu stvar kada je gurnuo pet mladih igrača. On je sjajan trener, javnost je često nepravedna prema njemu, mnogo je dao Zvezdi. Božović je svojom harizmom napravio odličnu atmosferu u svlačionici. U leto 2015. smo mnogo uložili u tim, doveli nekoliko važnih pojačanja, a Grof je napravio istorijsku prednost od 32 boda u odnosu na Partizan. Uradio je veliki deo posla. Došao je posle Milojević koji je trener takmičar i zna da igra na rezultat Napravio je istorijske uspehe, ostaće zlatnim slovima upisan u istoriji Crvene zvezde.

Na kraju je došao Deki Stanković koji je nadogradio svu trojicu i podigao Zvezdu na viši nivo. Dejan me je zvao decembra prošle godine, držao me 25 minuta na telefonu i video sam da zaista veruje u sve što priča. I mene je ubedio da je on jedino pravo rešenje. Nije nam bio potreban zbog njegovog imena, imali smo stabilnu situaciju, sve u našim rukama u tom trenutku, Nismo ga doveli zbog imena, već zato što sam prepoznao energiju, strast, volju, da zna šta hoće…

Imali ste strpljenja da istrpite i neke greške na početku Stankovićeve trenerske karijere?

- Naravno da je u početku imao probleme, on je trener početnik, nikad tako nešto nije radio u životu, ali smo ozbiljno stali iza njega kao klub i kad nije to izgledalo sve kako treba. Deki je prvo veliki čovek i mnogo talentovan trener sa osećajem. Posvećen do besvesti, radi do detalja, ima odlične saradnike i ja sam ubeđen da će Deki Stanković biti jedan od najboljih trenera koje je Srbija ikada imala. Imaće svetsku karijeru.

Zašto potcenjujemo Srbiju kao fudbalsku naciju?

Sa dolaskom Dragana Stojkoviča na mesto selektora Srbije stvorila se pozitivna klima oko reprezentacije. Da li ste zadovoljni startom Orlova u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo?

- Osvojili smo sedam od mogućih devet bodova, pobedili očekivano Irsku i Azerbejdžan. Raduje me što smo uspeli da stignemo vođstvo Portugala od 2:0 protiv tako dobrih igarča, ali ne smemo sada da pravimo euforiju. Mi smo otišli na Svetsko prvenstvo i 2018. godine, pa smo smenili selektora. Ne treba da nas raduje sam odlazak na Mondijal i da to proglašavamo kao veliki uspeh, jer Hrvati odu na Mondijal i postanu vicešampioni sveta. Veličanjem samog odlaska na Svetsko prvenstvo potcenjujemo sebe kao fudbalsku naciju. Cilj, za početak, treba da bude drugi krug...

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd