fbpx
Skip to main content
Duda i Žoc

NIJE MOGAO DA PRESTANE DA PLAČE: Obradović na Dudinoj komemoraciji napravio gest rukom koji sve govori

Foto: MN Press/Srbija Danas
Vrlo emotivan govor.

U Narodnoj skupštini Republike Srbije je održana komemoracija povodom smrti legende srpske košarke Dušana Dude Ivkovića, jednog od najvećih trenera u istoriji Starog kontintenta.

CSKA OSVOJIO SUPERKUP: Itudis trofej posvetio Dudi Ivkoviću

CSKA OSVOJIO SUPERKUP: Itudis trofej posvetio Dudi Ivkoviću

MINUT ĆUTANJA ZA DUDU: Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde ispoštovali legendu (VIDEO)

MINUT ĆUTANJA ZA DUDU: Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde ispoštovali legendu (VIDEO)

GREG POPOVIČ SE OPROSTIO OD DUDE: Bio je gospodar košarke, vanvremenska ličnost (FOTO)

GREG POPOVIČ SE OPROSTIO OD DUDE: Bio je gospodar košarke, vanvremenska ličnost (FOTO)

Posebno emotivan govor je održao Dudin učenik i trener Partizana Željko Obradović. On je izrazio poštovanje, obratio se Ivkovićevoj supruzi Neni, njihovoj deci, takođe ispričao kako je izgledao momenat kada je saznao da nas je čuveni stručnjak napustio.

- Želeo bih da uputim poštovanje porodici Ivković. Takođe, da se zahvalim i svima koji su me zvali da meni izjave saučešće. Bio mi je mentor... Neću da pričam šta je osvajao, o tome se sve zna, njegovo nasleđe je ogromno. Vaspitavao je igrače, učio ih da budu bolji ljudi - pričao je Obradović.

Žoc o Dudi
Foto: Srbija Danas

On se potom podsetio kako je izgledao odnos njih dvojice:

- Prvu saradnju smo ostvarili 1978. godine. Igrao sam za njega, bio najstariji. Odvajao me je i učio me kako da utičem na mlađe igrače. I dan danas koristim te savete kada vodim ekipu. Velika škola koju ne zaboravljam. Bio je čovek koji brzo misli, imao je nepogrešive procene - rekao je Željko Obradović, a onda objasnio kako je izgledao momenat kada su mu 16. septembra javili da je Duda preminuo.

komemoracija
Foto: Srbija Danas

- Duda je 1999. krstio mog sina. Sada, u četvrtak, Nina me je probudila. Rekla mi je da kuma više nema. Nisam mogao da sakrijem tugu, da prestanem da plačem. Moj sin ima 21 godinu i nikad nije bio tužniji, deca su ga obožavala. Mogao bih o njemu da pričam danima. Mlađi sam 17 godina od njega i uvek me poštovao kao da smo vršnjaci. Draga kumo Neno, kumići, budite ponosni. Imate mnogo toga njegovog u sebi - zaključio je Željko Obradović, a onda stavio ruku na srce i poručio pokojnom Dudi: - Zauvek si ovde, u srcu.

I predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović dirljivim rečima se obratio okupljenima. Danilović nije mogao da zadrži suze pričajući o velikanu srpske, jugoslovenske i evropske košarke.

- Imam obavezu da naglasim da Košarkaški savez ne bi bio danas ono što jeste bez Dude Ivkovića. Istorija srpske, jugoslovenske i evropske košarke je nezamisliva bez njega. Danas mnogi od nas ubiremo plodove njegovog poluvekovnog rada. Košarka nije bila deo njegovog života, ona je bila njegov život. Pošto sam bio veoma blizak prijatelj familije, prilično mi je teško ovo palo. Ponosan sam što sam za života njegovog rekao da ga volim i poštujem i što ću ga celog života voleti, kao i njegovu familiju. Mislim da smo se poslednjih nekoliko meseci čuli svaki dan, da sam ga često obilazio... Za sve što mi je bilo potrebno, za svaku bitniju odluku u košarci sam se prvo s njim savetovao. Sad je teško. On će da bude zauvek moj selektor, to je bio i to će da ostane. Iznad svega moja ljubav prema njemu kao prema mom pokojnom ocu - rekao je Danilović sa suzama u očima.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd